به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، «اشرف بروجردی»، رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، به مناسبت برپایی نخستین نمایشگاه بینالمللی راه ابریشم یادداشتی با عنوان «هنر برتر از گوهر آمد پدید» نوشته است که به شرح زیر است:
«هُوَ اللَّهُ الْخَالِقُ الْبَارِئُ الْمُصَوِّرُ» (سوره حشر)
«هُنر برتر از گوهـر آمد پدید»
ایزد منان و خالق یکتا را سپاسگزاریم و سر به آستان پُرمِهرش میسائیم که به ما توان بخشید تا با مزیّت نطق و بیان و فضیلت خرد و اندیشه، از میان هنرها؛ هنر قدسی و الهی خوشنویسی را برگزینیم؛ و این محفل نورانی، مجمع برگزیدگان این هنر است.
خط و خوشنویسی بهترین وسیله درک مفاهیم و معانی و شاید زیباترین عامل انتقال و ازدیاد دانش و معلومات بشری است. این زیبایی و جمال سحرانگیز، جلوهای از رخ اوست که:
«اللَّهَ جَمِیلٌ یُحِبُّ الْجَمَال»
محفل ما، محفل هنرمندان، پژوهشگران و عاشقان این هنر عرفانی است. عاشقانی که "آشنایان دل و دلهای مُصفّا" در آن گرد آمدهاند؛ که:
امیرالمؤمنین علی(علیهالسلام) میفرمایند:
«حُسْنُ الخط لِسان الید و بَهجَةُ الضّمیر»
زیبایی خط، زبان دست است و روشنی قلب آدمی
استادان متقدم برآنند که رسیدن به مرتبه والا و شأن عالی خط و خوشنویسی ممکن نیست مگر به تهذیب نفس و صفای دل؛ چنانکه "سلطانعلی مشهدی" میفرماید:
داند آنکس که آشنای دل است که صفای خط از صفای دل است
خط نوشتن شعار پاکان است هرزه گشتن نه کار پاکان است
اگر به محتوای قالبهای مختلف خطوط بنگریم، در مییابیم که در:
کتیبهها، کتابها، مرقعات، قطعات، طومارها، چلیپاها، سیاه مشقها، کتابتها و جز آن
مضامین و محتواها؛ جز آیات نورانی الهی، کلمات معصومین(علیهمالسلام)، حکمت حکیمان، اشعار نغر شاعران و مانند آنها نیست.
هر کو نکند فهمی زین کِلک خیالانگیز نقشش به حرام ار خود صورتگر چین باشد (حافظ)
قطعاً سالها مصاحبت، معاشرت، مجالست و کتابت این مضامین ژرف و عرفانی؛ در باطن و ضمیر و جان خوشنویسان مینشیند و جانها را مصفّا میکند، جلا میبخشد و متعالی میسازد.
از صلابت و استواری اقلام ستّه به ویژه خطوط ثلث و نسخ گرفته تا اوج زیبایی، دور و ظرایف خط نستعلیق و نیز پیچ و تابهای سحرانگیز خطوط شکسته و تعلیق؛ همه و همه، نشان از جستجوی کمال و زیبایی میدهد. کمالی که باید آموزش، صبر و استقامت، تهذیب درون، صفای دل، ممارست و سلوک معنوی با آن عجین باشد تا راه به مقصد و مقصود ببرد. و این سلوک معنوی چه زیبا و دلنشین است برای سالک و برای بیننده.
گرچه وصالش نه به کوشش دهند آنقدر ای دل که توانی بکوش (حافظ)
این خطوط زیبا، تجلی عالم معنا در جلوه صورت است؛ هندسهای روحانی است که با پیچ و تابها، چرخشها و دوایر؛ نظم و زیبایی عالم وجود را به رخ میکشد.
خط و خوشنویسی به بیننده درس عشق، معرفت، تفکر در صنع الهی و زیبایی کمال میدهد. به فرموده صائب تبریزی:
چشم در صُنع الهی باز کُن، لب را ببند بهتر از خواندن بود دیدن خطِ استاد را
بار دیگر این محفل معنوی و ضیافت نورانی و زیبا را ارج مینهیم و امیدواریم خوشهچینانِ معرفت، خرد، اندیشه و هنر به نحوی شایسته و بایسته از آن بهرهمند شوند و توشه برچینند و سوگند الهی را ارج نهند که به قلم و آنچه مینگارند به عنوان یک امر مقدس سوگند یاد میکند و میفرماید:
«ن وَالْقَلَمِ وَمَا يَسْطُرُونَ»
و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته
نظر شما