خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی، مریم داوری: 13 جمادی الثانی سالروز وفات حضرت ام البنین(س) ، مادر قمر بنی هاشم حضرت عباس(ع) است. این روز چند سالی است که در تقویم کشورمان به عنوان روز تکریم مادران و همسران شهدا نامگذاری شده است. به بهانه این روز گفتگویی با «محمد رسول ملاحسنی» ترتیب دادیم . این نویسنده در کتابهای خود نگاه ویژه ای به نقش مادران و همسران شهدا داشته است و به همین دلیل این کتابها بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. متن گفتگو بدین شرح است:
پرداختن به زندگی مادران و همسران شهدا تا چه اندازه ضروری است؟
به نظر می رسد ادبیات پایداری ما متشکل از افرادی است که در آن برهه از تاریخ نقش خود را ایفا کردند. هرچه این پازل را کامل تر و جامع تر ببینیم به اصل ماجرا نزدیک تر می شویم. گاها دیده می شود که در بحث دفاع مقدس فقط خط مقدم و جبهه دیده می شود. افرادی در پشت جبهه بودند که لباس رزم نداشتند اما نقش مهمی داشتند و ما ساده از کنارشان گذشتیم. از تعمیرگاه ماشین گرفته تا پیرزنی که در روستا از آنچه داشت وقف جبهه کرد. نقش خانواده پررنگ است و نمی توان از آن چشم پوشی کرد. در کتابهایی که در مورد زندگی شهدا نوشته می شود باید به نقش تربیتی والدین به ویژه مادر پرداخته شود. مقام معظم رهبری نگاهی ویژه به نقش خانواده شهدا اعم از همسران و مادران شهدا دارند. بر این اساس نویسندگان باید بیشتر به نقش مادران و همسران شهدا بپردازند.
مقام معظم رهبری در مورد پرداختن به زندگی مادران و همسران شهدا چه فرمایشات و تاکیداتی دارند؟
بیشتر کتاب هایی که مقام معظم رهبری نگاه خاصی به آنها داشتند، کتاب هایی است که راوی پشت جبهه و نقش خانواده را پررنگ کرده است. حضرت آقا نگاهی نیز به کتاب بنده با عنوان «یادت باشد»، داشتند و در مورد آن در سال 1397 در دیدار با اعضای مجلس خبرگان رهبری فرمودند «قهرمانان این کتاب باید در تاریخ ثبت شود». با توجه به نگاه ویژه مقام معظم رهبری به نقش مادران و همسران شهدا باید زمینه تولید آثار در این حوزه تلاش بیشتری صورت گیرد.
آیا کتابی دارید که در مورد زندگی همسر و یا مادران شهدا باشد؟
بله. سه کتاب در مورد شهدای مدافع حرم نوشتم که یکی از آنها با عنوان« کاش برگردی» به نقش خانواده شهید به ویژه مادر شهید اشاره دارد. کتاب دیگر با عنوان «یادت باشد» به زندگی شهید از نگاه همسر می پردازد.هر دو کتاب مورد توجه و استقبال قرار گرفتند.
توضیحی در مورد کتاب «کاش برگردی» که به روایت مادر شهید شیری نوشتید، می دهید؟
کتاب «کاش برگردی» مادرانه ترین کتاب مدافع حرم نام گرفته است. این کتاب به رویات مادر شهید زکریا شیری است و فضایی مادرانه دارد. در این کتاب به نقش مادر شهید شیری در زندگی این شهید بزرگوار اشاره کردم. مادر شهید شیری با توجه به شرایط سخت اقتصادی فرزندان را به خوبی پرورش می دهد به گونه ای که زکریا شیری راه شهادت را در پیش می گیرد. کتاب های کمی است که به جنبه تربیتی شهدا و نقش والدین آنها پرداخته باشد.
در مورد کتاب « یادت باشد » که در آن به نقش همسر شهید پرداختید، توضیحی بدهید.
در کتاب «یادت باشد» به زندگی شهید مدافع حرم،حمید سیاهکالی مرادی از نگاه همسر پرداختم. بعضی این کتاب را عاشقانه ترین کتاب شهید مدافع حرم می دانند. اکثر کتاب ها از ازدواج شهدا تا شهادت آنهاست. شهدا انسان های کاملی هستند که به خوبی تربیت شدند و رشد یافتند.در کتاب « یادت باشد» بسیاری سوال می کردند که چطور شد که شهید سیاهکالی به این درجه رسید. در کتاب « کاش برگردی» پاسخ خوانندگان را دادم و آنها با خواندن کتاب متوجه می شوند که علت داشتن مادر و پدری خوب و تعلیم تربیتی خوب است. کتاب «کاش برگردی» را از دو سالگی شهید سیاهکالی شروع کردم که تا شهادت ایشان ادامه دارد.
آیا به نقش مادران و همسران شهدای مدافع حرم نسبت به شهدای انقلاب و دفاع مقدس بیشتر پرداخته شده است؟
بله. می توان گفت در کتاب های مربوط به شهدای مدافع حرم دیدگاه کامل تر شده و روایت از سوی همسران و مادران شهدا صورت گرفته است. البته روایت مادران نسبت به همسران کمتر است. خوشبختانه کتابهای خوبی به روایت همسران شهدای مدافع حرم نوشته شده است. باید از این دست کتابها در مورد شهدای دفاع مقدس و انقلاب اسلامی نیز نوشته شود. نقش تربیتی والدین شهدا باید در قالب کتاب، فیلم و سریال تبیین شود.
نظر شما