«کمال شفیعی» در مورد برگزاری نخستین نمایشگاه مجازی کتاب به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان گفت: نمایشگاه مجازی کتاب تجربه خوبی بود به دلیل اینکه خیلی از مشکلات از قبیل رفت و آمد و ترافیک در سطح شهر ایجاد نمی شود؛ ضمن اینکه بخشی از نیروی انسانی از جمله غرفه داران به خاطر حمل و نقل دچار زحمت نمی شوند. در حقیقت در نمایشگاه حضوری کتاب، بخش عظیمی از سرمایه انسانی و مادی به دردسر می افتاد و به هدر می رفت.
این شاعر و نویسنده با بیان اینکه باید نمایشگاه مجازی کتاب را به فال نیک گرفت، عنوان کرد: افرادی از شهرستان برای خرید کتاب راهی نمایشگاه تهران می شدند و کلی دغدغه داشتند که شب کجا بمانند، غذا چه بخورند و از طرفی نیز کلی هزینه رفت و آمد و غذا پرداخت می کردند. اکثر کسانی که مخاطب کتاب هستند، جیب پر پولی ندارند. بر این اساس نمایشگاه مجازی کتاب برای این عزیزان بسیار مثمرثمر هست زیرا از بسیاری از هزینه های آنها کاسته می شود و آنها می توانند آن هزینه ها را صرف خرید کتاب کنند.
وی با اشاره به اینکه نمایشگاه مجازی کتاب مفیدتر از نمایشگاه فیزیکی کتاب است، بیان کرد: نمایشگاه مجازی کتاب اولین تجربه است و ممکن است مشکلاتی داشته باشد اما به هر حال مزایای آن بیشتر از معایب اش است. اگرچه خیلی از ناشران در این نمایشگاه شرکت جدی ندارند و برخی از ناشران هم با چند عنوان در این نمایشگاه شرکت کرده اند. به نظرم ناشران خیلی نمایشگاه مجازی کتاب را جدی نگرفته اند. در انتشارات مروارید کتابی داشتم که در نمایشگاه مجازی کتاب آن را ندیدم.
نویسنده کتابهایی همچون گوزن های پا به ماه، در سکوت ماسه ها، این پرنده بیقرار، ابرها مسافرند، چتری از پرنده و به یک زبان عاشق می شویم، اظهار داشت: قواعد نمایشگاه مجازی کتاب برای بسیاری روشن نشده است. از طرفی تمهیداتی برای نویسندگان در نظر گرفته اند که این خوب است. ارسال کتاب ها نیز برای مخاطبان رایگان است. یک فرد در شهرستان برای نمایشگاه کتاب به تهران می آمد و کلی هزینه رفت و آمد می داد؛ الان حتی هزینه پست را نمی دهد و این به سود علاقه مندان کتاب است.
شفیعی خاطرنشان کرد: به نظرم ناشران خیلی پررنگ در نمایشگاه مجازی کتاب حاضر نشدند، آنها با کمترین عنوان کتاب شرکت کردند. این نمایشگاه نیازمند یک برنامه ریزی دقیق تری است؛ بخش های مختلف از جمله تازه های نشر و کتاب های پرفروش نیز به آن اضافه شود. همچنین لازم است که به مخاطبان آموزش داده شود تا هنگام جست و جو و خرید کتاب با مشکل مواجه نشوند؛ حتی می شود قسمتی را در نظر گرفت که در آن نویسندگان و شاعران در چند دقیقه به معرفی کتاب خود بپردازند و این می تواند باعث جذابیت نمایشگاه مجازی شود.
وی با اشاره به اینکه به هر حال نمایشگاه مجازی کتاب، تجربه اول است، بیان کرد: نمی شود در تجربه اول همه چیز را توقع داشت. بعد از برگزاری این نمایشگاه باید یک ارزیابی صورت گیرد. نکات قوت و ضعف شناسایی شود تا برای دوره های بعدی اشکالات رفع شود. یکی از مزایای نمایشگاه فیزیکی کتاب نشست های تخصصی بود که در غرفه ها برگزار می شد که این را در نمایشگاه مجازی نداریم. همچنین در نمایشگاه فیزیکی یک شور و شوقی وجود داشت اما این هیجان در نمایشگاه مجازی کم است.
گفتنی است،نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران از اول بهمن ماه آغاز به کار کرد و دهم بهمن به کار خود پایان داد.
نظر شما