بزرگترین جنایات در حق وقف مربوط به دوران پهلوی است

رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و خیریه کشور گفت: بزرگترین و بیشترین ظلم و جنایت به موقوفات در کل تاریخ همه پادشاهان ایران، مربوط به دوران پهلوی است.

خبرگزاری شبستان، گروه قرآن و معارف به نقل از پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفت‌وگو، حجت الاسلام و المسلمین شرفخانی رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و خیریه کشور در برنامه «معیار» اظهار کرد: سابقه وقف به قبل از اسلام برمی گردد و در تاریخ تمدنها و ادیان مختلف نیز با عناوین و ساختارهای دیگری وجود داشته است.

 

او گفت: عمده وقف ها قبل از اسلام برای معابد و محرومان منطقه انجام می شده اما با شروع دین اسلام، این سنت به عنوان یک فرهنگ توسط پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) ترویج شد.

 

حجت الاسلام شرفخانی با بیان اینکه کلیه انفاق ها اعم از صدقه و زکات و هر نوع نیکی اگر در ساختار دائمی و مانا قرار بگیرند همان «وقف» محسوب می شوند گفت: این ساختار در آیات مختلف قرآن مورد تأکید و توجه قرار گرفته است.

 

او در رابطه با وضعیت وقف در دوران قبل از انقلاب نیز اظهارکرد: دوران صفویه اوج وقف در کشور بود و مردم بیشترین توجه را به این سنت حسنه داشتند، در دوره مشروطه اولین اداره وقف با ساختار مردمی و با حمایت علما تشکیل شد تا اینکه دوره پهلوی اول با نگاه تجددگرایی رضاخان، قدرت روحانیت را از وقف گرفت و در سال 1313 نیز املاک موقوفه را به فروش رساند.

 

رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و خیریه کشور ادامه داد: دست اندازی به موقوفات از دوران پهلوی اول آغاز شد و بیشتر موقوفاتی که در اختیار علما قرار داشت به بهانه های مختلف در اختیار رضاشاه قرار گرفت و بخش دیگری از موقوفاتی هم که متعلق به روضه خوانی ها و عزاداری ها بود توسط رضاخان به نام پهلوی ثبت شد.

 

او خاطرنشان کرد: اواخر حکومت پهلوی اول، مجوز فروش موقوفات عملاً به وزارت دارایی داده شد و بدین ترتیب بخش قابل توجهی از موقوفات به بهانه تبدیل به شرکتهای پرفایده و سرمایه داری از دست رفت.

 

حجت الاسلام شرفخانی با اشاره به اینکه فروش موقوفات عامه و خاصه در سال 1350 عملاً قانونی شد افزود: از همین زمان بود که علما شروع به اعتراض علنی نموده و مخالفت خود را با این مسئله ی غیرشرعی اعلام کردند.

 

این مقام مسئول تصریح کرد: بزرگترین و بیشترین ظلم و جنایت به موقوفات در کل تاریخ همه پادشاهان ایران، مربوط به دوران پهلوی است تا اینکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی امام خمینی (ره) فتوای شجاعانه ای مبنی بر ابطال تمام اسناد زمین های وقفی که به صورت ملکی به مردم واگذار شده بود را صادر کردند.

 

او با اشاره به وجود 190 هزار موقوفه در کشور گفت: با وجود اینکه بخش قابل توجهی از اسناد موقوفاتِ مربوط به دوره پهلوی ابطال شده و برگشته اما هنوز هم با مواردی از این دست درگیریم.

 

رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و خیریه کشور یادآورشد: طبق آمار موجود، 34 هزار و 100 موقوفه از بعد پیروزی انقلاب در کشور ثبت شده اما طی ده سال اخیر متوسط سالانه ی وقف به 2 هزار تا رسیده که با آثار و برکات خوبی نیز همراه بوده است.

 

حجت الاسلام شرفخانی با بیان اینکه بخش زیادی از موقوفات توسط سازمان اوقاف اداره نمی شوند گفت: بسیاری از موقوفات توسط مساجد و هیئت امنای بقاع متبرکه اداره می شوند و سازمان فقط نظارت می کند تا خلاف شرعی اتفاق نیفتد.

 

او عنوان کرد: بیشترین موقوفات از نظر تعداد، در استان خراسان رضوی و مازندران و از نظر درآمد هم در استان تهران است.

 

رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و خیریه کشور با اشاره به وجود هزار و 127 موقوفه درمانی در کشور گفت: اگر در بخشی از مناطق کشورمان اینگونه موقوفات را نداریم به دلیل نیت موقوفات و ضرورت رعایت حق و حقوق موقوفات است.

کد خبر 1022084

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha