ایران جزو ۱۸ کشور بزرگ جهان/کاهش مراجعه دولت به بانک مرکزی با عملیات بازار باز

برنامه های حمایتی بانک کشاورزی برای زنان، کاهش مراجعه دولت به بانک مرکزی با عملیات بازار باز، امنیت و سرعت بیشتر با حذف فیزیک کارت از تراکنش‌ها، آزادراه غدیر به زودی به بهره برداری می رسد، ایران جزو ۱۸ کشور برخی از اخبار اقتصادی امروز شبستان است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین اخبار اقتصادی امروز یکشنبه ۱۹ بهمن شبستان به شرح زیر است:

کاهش مراجعه دولت به بانک مرکزی با عملیات بازار باز

محمد نادعلی، مدیر اداره عملیات بازار باز بانک مرکزی، در مصاحبه‌ای ویدئویی به تشریح نحوه عملکرد ابزار جدید سیاست‌گذار پولی، یعنی عملیات بازار باز، ‌ پرداخت. اهم موارد بیان شده در این گفتگو به شرح زیر است:
 
- برای اجرای سیاست‌های پولی دو راه وجود دارد؛ ابزار مستقیم و ابزار غیر مستقیم. ابزار مسقیم ابزارهایی است که بانک مرکزی از طریق آن بانک‌ها را به سمت نرخ و حجم تسهیلات مدنظرش هدایت می‌کند و نیازمند نظارت قوی بانک مرکزی است. به عنوان مثال، اعطای تسهیلات به بخش‌های خاص یا تکالیف خاصی که بر بانک‌ها وضع می شود، از جمله ابزارهای مستقیمی هستند که در گذشته نیز وجود داشتند. تعیین نرخ سود به صورت دستوری نیز شکل دیگر ابزار مستقیم است.

- در ابزار غیر مستقیم بانک مرکزی به شیوه دستوری عمل نمی‌کند. بلکه سعی می‌کند با توجه به مکانیزم بازار و جریان عرضه و تقاضا، روندهای پولی را مدیریت کند. عملیات بازار باز، سپرده قانونی و تسهیلات قانونی ابزارهای سیاست‌گذاری غیرمستقیم را تشکیل می‌دهند.

- بانک مرکزی به وسیله عملیات بازار باز، بانک‌ها را به سمت اهداف خود هدایت می‌کند. به عبارت دیگر عملیات بازار باز ابزاری است که بانک مرکزی با مدیریت نرخ سود در بازار بین بانکی تلاش می‌کند به هدف اصلی خود که کنترل تورم است، برسد. از سال ۹۷ مقدمات عملیات بازار باز فراهم و از اوایل سال ۹۹ اجرایی شده است.

- حدود ۶۰ سال از فعالیت بانک مرکزی در اقتصاد ایران و استفاده از ابزارهای مستقیم سیاست‌گذاری پولی می‌گذرد؛ بنابراین یک دوره گذار از رویکرد قدیم به سمت رویکرد جدید که شامل ابزارهای غیر مستقیم است، باید دیده شود. عملیات باز بانک‌ها را به سمت روش های غیر مستقیم هدایت می‌کند و قرار است سیاست پولی به مرور از حالت دستوری خارج شود.

- هم‌اکنون یک بازار بین بانکی وجود دارد که همه بانک‌های کشور در آن فعال هستند. بانک‌ها در این بازار، نیازهای نقدینگی روزمره خود را با استفاده از منابع یکدیگر مرتفع می‌کنند؛ به این شکل که بانک‌هایی که مازاد دارند، منابع خود را در اختیار بانک‌هایی که کمبود دارند می‌گذارند و این نقل و انتقال با نرخ سود بین بانکی انجام می‌شوند.

- اگر در بازار بین بانکی منابع کم باشد، باعث افزایش نرخ در بازار می‌شود و اگر منابع در این بازار زیاد باشد، منابع مازاد باعث کاهش نرخ سود بازار بین بانکی می‌شود. بانک مرکزی از طریق منابع بازار بین بانکی، کمبودها و مازادها را پیش‌بینی می‌کند و مدیریت این نرخ را در دست خود می‌گیرد و از طریق این نرخ بر سایر نرخ‌های اقتصاد اثر می‌گذارد.

 

برنامه های حمایتی بانک کشاورزی برای زنان

بانک کشاورزی با هدف حمایت از زنان به ویژه فراهم آوردن امکانات لازم برای ایجاد اشتغال مولد زنان سرپرست خانوار اقدام به پرداخت تسهیلات به معرفی شدگان کمیته امدادامام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی، همچنین اجرای طرح حضرت زینب کبری و طرح تامین مالی خرد با رویکرد بانکداری پیوندی کرده است.

 

 این بانک با هدف فراهم آوردن امکانات لازم برای ایجاد اشتغال مولد زنان سرپرست خانوار از ابتدای سال جاری تا پایان دی ماه، اقدام به پرداخت ۱۹۶۲ میلیارد ریال تسهیلات به معرفی شدگان کمیته امدادامام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کرده است.  

 

همچنین بانک کشاورزی با همکاری صندوق توسعه کشاورزی سازمان ملل متحد (ایفاد) ، طرح تامین مالی خرد با رویکرد بانکداری پیوندی را با هدف توانمند سازی،ارتقا و بهبود سطح معیشت زندگی روستاییان در دست اجرا دارد و از ابتدای اجرای این طرح تا پایان دی ماه ۹۹ بیش از ۲۴۱۶ میلیارد ریال تسهیلات در این زمینه پرداخت شده است.  

 

امنیت و سرعت بیشتر با حذف فیزیک کارت از تراکنش‌ها

اواخر مهرماه امسال بود که مهران محرمیان معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی در یک برنامه تلویزیونی اظهار داشت: به دنبال پروژه‌ای هستیم تا کارت بانکی فیزیکی حذف شود و بر روی موبایل قرار گیرد و دیگر نیازی به حمل آن نباشد. حال روز گذشته رئیس کل بانک مرکزی خبر از رونمایی از پروژه استفاده از موبایل برای انجام تراکنش‌های خرید در فروشگاه‌ها داد. اقدامی که تحول اساسی در شبکه خرید و ارائه خدمات به مردم در بر خواهد داشت.

 

این رویکرد جدید در نظام بانکی کشور، در کنار مزایای مختلف در نظام بانکی، می تواند گامی موثر و مفید در عصر کرونا برای سلامت مردم باشد. زیرا یکی از راه های شیوع و انتقال ویروس کرونا، در بستر استفاده از اسکناس و همچنین کارت های بانکی بین مشتری و فروشنده است. اما با استفاده از موبایل برای انجام تراکنش‌های خرید، رد و بدل شدن کارت بین افراد از بین خواهد رفت و در نتیجه به کنترل شیوع بیماری کووید ۱۹ کمک شایانی خواهد کرد.

 

از سوی دیگر، به گفته کارشناسان فناوری اطلاعات و بانکداری الکترونیک، این اقدام از سوی بانک مرکزی، به امنیت بیشتر مبادلات بانکی و پولی مردم کمک خواهد کرد و آنگونه که دکتر عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی گفته اند: "این روش پرداخت، با استاندارد های معتبربین المللی سازگار می باشد و به صورتی کاملاً امن، این امکان را فراهم می سازد که مشتریان بانک ها بتوانند با وارد کردن مشخصات کارت های خود به درون موبایل، بدون تماس با کارتخوان، تراکنش های لازم را انجام دهند."

 

همچنین حرکت به این سمت می تواند بخشی از هزینه های پرداخت را کاهش دهد و در کنار آن، پرداخت غیرحضوری سریع و آنی، رفاه و توسعه سرویس و همچنین امنیت را برای مشتریان به همراه داشته باشد و همه راضی باشند

 

آزادراه غدیر به زودی به بهره برداری می رسد

محمد اسلامی با حضور در برنامه امشب تیتر امشب شبکه خبر ساخت آزادراه جنوبی البرز و تهران موسوم به غدیر به طول ۱۶۰ کیلومتر را جزو افتخارات فنی و مهندسی کشور دانست و گفت: این آزادراه بزودی به بهره برداری می‌رسد. طول آزادراه‌های کشور تا پيش از انقلاب ۷۶ کیلومتر بود که درحال حاضر امیدواریم تا پایان این دولت به ۳۱۰۰ کیلومتر افزایش یابد.

 

وزیر راه و شهرسازی افزود: آزادراه غدیر که ظرف ۵ سال طراحی و ساخته شده و در آستانه بهره برداری قرار گرفته است گره بزرگ ترافیکی استان‌های تهران و البرز را برطرف می‌کند و زمان سفر از آبیک تا چرمشهر ورامین را یک و نیم ساعت کاهش می‌دهد.


او گفت: در بخش بزرگراهی نیز ۳۵ کیلومتر بزرگراه کشور به بیش از ۲۰ هزار کیلومتر خواهد رسید و راه‌های اصلی هم از مجموع ۱۴ هزار کیلومتر به ۲۶ هزار کیلومتر افزایش خواهد یافت.


به گفته وزیر راه و شهرسازی توسعه راه‌های روستایی آسفالته از ۳ هزار کیلومتر به ۲۰ هزار کیلومتر از دیگر دستاورد‌های انقلاب اسلامی در بخش راه سازی است.


وی همچنین اتصال ۵ مرکز استان به شبکه ریلی را از جمله دستاورد‌های دولت یازدهم و دوازدهم دانست و افزود در این دولت استان‌های آذربایجان شرقی و غربی، همدان، کرمانشاه و گیلان به راه آهن سراسری پیوستند که البته آذربایجان شرقی از طریق میانه به راه آهن متصل بود.


او همچنین ساخت و اتصال راه آهن خواف هرات را از دیگر اقدامات دولت در توسعه خطوط ریلی دانست و افزود: بزودی چهار استان دیگر شامل اردبیل، راه آهن یزد اقلید، کردستان از همدان و چهارمحال و بختیاری از طریق اصفهان به شبکه ریلی متصل خواهند شد ضمن اینکه راه آهن زاهدان چابهار نیز تا پایان سال آینده در تمام قطعات به بهره برداری خواهد رسید.

 

ایران جزو ۱۸ کشور بزرگ جهان/ رشد سرمایه گذاری حدود پنج و چهار دهم درصد است

محمد باقر نوبخت در برنامه نگاه یک شبکه یک سیما با بیان اینکه در سال ۹۲ بیشترین رقم را برای طرح‌های عمرانی سرمایه گذاری کردیم افزود: اکنون بیش از ۶۶ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان برای طرح‌های عمرانی سرمایه گذاری کرده ایم و دو میلیون فرصت شغلی در این بخش ایجاد شده است.


رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: دولت در هر شرایطی تلاش می‌کند طرح‌های عمرانی را رها نکند و در نبود سرمایه گذاری بخش خصوصی خودش سرمایه گذاری کند.

 

نوبخت افزود: سال گذشته برای طرح‌های عمرانی؛ حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری شد، اما در چند ماه اخیر کاهش سرمایه گذاری بخش خصوصی را جبران کرده ایم البته با همه این‌ها سرمایه گذاری ما ناکافی است.


وی گفت: برخی مشکلات دیوان سالاری و موانع تولید؛ رشد سرمایه گذاری بخش خصوصی را منفی کرده است.


معاون رئیس جمهور با بیان این که به دلیل احساس ناامنی از شرایط اقتصادی، نقدینگی کشور به سمت تقاضا می‌رود، افزود: حرکت نقدینگی به جای تولید به سمت تقاضا موجب ایجاد تورم می‌شود و ما از افزایش نقدینگی به این دلیل نگرانیم.


نوبخت گفت: البته موارد خاصی وجود دارد که با توجه به این شرایط اقتصادی نیز بخش خصوصی در طرح‌های عمرانی سرمایه گذاری کرده است.


وی افزود: قدرت درآمدی دولت به دلیل این که درآمدهایش در ۴۰ سال گذشته به عوامل بیرونی بستگی داشته، کاهش یافته است و بخش خصوصی نیز برای سرمایه گذاری ملاحظاتی دارد که اکنون شرایط آن برایش فراهم نیست.


نوبخت گفت: در بیشتر سال‌های گذشته؛ رشد سرمایه گذاری بالا نبوده است و با رشد منفی سرمایه گذاری روبرو هستیم.


وی افزود: بر اساس گزارش سازمان ملل متحد در شاخص توسعه انسانی، در همه سال‌های پس از انقلاب؛ در این شاخص وضع ما بهتر شده است.


رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان این که رشد اقتصادی، وضع آموزش و بهداشت؛ زیر شاخه‌های شاخص انسانی هستند، گفت: در زمینه شاخص توسعه انسانی بر اساس گزارش سازمان ملل جزو گروه‌های بالا هستیم و در منطقه؛ وضع ما خوب است.

 

 

 

کد خبر 1023940

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha