«صله رحم» یكی از راه های مهم ابراز محبت، مهروزی و نوع دوستی است

حجت الاسلام چراغی، گفت: «صله رحم» و به یاد داشتن نزدیكان و برقراری ارتباط با آنها یكی از راه های مهم ابراز محبت، مهروزی و نوع دوستی است.

به گزارش خبرگزاری شبستان در کرمانشاه، در قرآن کریم به صله ارحام بسیار سفارش شده است و وظیف هر مسلمان متدین و دینداری است که این سنت را همیشه بجا آورد.

 

صله ارحام یکى از سنت هاى شایسته، که در اسلام بسیار مورد توجه است بخصوص در ماه مبارک رمضان و ایام نوروز رونقى خاص دارد، در ایام نوروز چون اکثر ادارت و ارگان ها در یک مقطعی تعطیل هستند بهترین فرصت برای انجام صله ارحام و دید بازدید است.
 

عزت و قدرت و پیروزى یک ملت در سایه وحدت و همدلى است. پیوند با خویشان و انس و الفت‏ با آنها منشا بیشتر همبستگى‏ هااست.

 

پیامبراکرم(ص) فرمود: کسى که با جان و مال در راه صله رحم‏ اقدام مى‏ کند، خداوند متعال اجر صد شهید در نامه اعمالش‏ مى‏ نویسد. و در برابر هر قدمى که در این راه بر مى‏ دارد، چهل‏ هزار حسنه برایش ثبت مى‏ کند و چهل هزار گناه از او محو مى‏ گرداند و او را چهل هزار درجه بالا برد; و مانند این است که ‏صد سال با صبر و استقامت‏ خداى را بندگى کرده است.

 

در همین راستا خبرنگار خبرگزاری شبستان با حجت الاسلام خلیل چراغی رئیس تبلیغات اسلامی گیلانغرب گفتگویی ترتیب داده که با هم می خوانیم.

 

صله رحم به چه معناست؟

 

صله رحم به معنای ارتباط همراه با لطف و احسان به خویشان نسبی است. و صله رحم نسبت به تمام خویشان (زن و مرد با تقوا و بی‌تقوا، مسلمان و کافر، ظالم و صالح) باید انجام شود. از حضرت علی(ع) نقل شده که فرمودند: «با خویشاوندانتان پیوند و رفت و آمد داشته باشید، هر چند آنان با شما قطع‏ رابطه ‏کرده‏ باشند».

 

صله رحم با اقوام بی دین و گناهکار چه حکمی دارد؟ آیا باید آن را فراموش کرد؟ اگر هنگام حضور ما گناه انجام بدهند چه؟

 

-البته صله رحم دارای درجاتی است که نسبت به شرایط و افراد، متفاوت است؛ بله در صورتی که باعث ضرر دنیایی یا دینی می‌شود. باید به حدی که ضرر ندارد تغییر کند و تقلیل یابد؛ مثلاً در مقابل ظالم و گناه‌کار همراه با امر به معروف و نهی از منکر مناسب باشد و به صورتی انجام شود که این ارتباط تأیید اعمال آنها محسوب نشود و در مقابل کسی که می‌داند از دیدن او خوشحال نمی‌شود باید به صورت کمک غیر مستقیم به او یا پُرس‌وجوی احوال او از دیگران باشد و به هر حال لطف خود نسبت به او را به روش‌های مختلف ابراز دارد.

 

 اهمیّت صله رحم در اسلام تا چه حدّ است؟

 

اسلام نسبت به صله رحم و کمک و حمایت و محبت نسبت به خویشاوندان اهمیت فوق العاده‌اى قائل شده است و قطع رحم و بریدن رابطه از خویشان و بستگان را شدیداً نهى کرده است. از این‌رو؛ باید گفت: مسلّماً قطع رحم گناه است، اما مانند بسیاری از دیگر  گناهان، مجازات خاصی در دنیا برای او مشخص نشده همان‌گونه که برای خود قطع صله ارحام نیز چنین مجازاتی تعیین نشده است.  

 


اهمیت صله رحم تا آن‌جا است که پیامبر اسلام(ص) می‌فرماید: «پیوند با خویشاوندان شهرها را آباد می‌سازد، و بر عمرها می‌افزاید هر چند انجام دهندگان آن از نیکان هم نباشند»

 

قطع صله رحم چه آثاری در دین برجای می گذارد؟آیا گناه است؟

 

زشتى و گناه قطع رحم به حدى است که امام سجاد(ع) به فرزند خود نصیحت می‌کند که از مصاحبت با پنج طایفه بپرهیزد، یکى از آن پنج گروه کسانى هستند که قطع رحم کرده‌اند: «بپرهیز از معاشرت با کسى که قطع رحم کرده که قرآن او را ملعون و دور از رحمت خدا شمرده است».

 

خداوند در قرآن می‌فرماید: «آیا از شما جز این انتظار می‌رود که در زمین فساد کنید و [بر سر مال و منال دنیا] قطع رحم نمایید؟ آنان [که روی‌گردانند] کسانى هستند که خدا لعنتشان کرده و گوش [دل‏]شان را کَر و چشم [بصیرت‏]شان را کور کرده است».کوتاه سخن این‌که: قرآن نسبت به قاطعان رحم و برهم‌زنندگان پیوند خویشاوندى تعبیرات شدیدى دارد، و احادیث اسلامى نیز آنها را سخت مذمت کرده است. از این‌رو؛ باید گفت: مسلّماً قطع رحم گناه است، اما مانند بسیاری از دیگر  گناهان، مجازات خاصی در دنیا برای او مشخص نشده همان‌گونه که برای خود قطع صله ارحام نیز چنین مجازاتی تعیین نشده است.

 

چرا اسلام نسبت به نگهدارى و حفظ پیوند خویشاوندى این همه پافشارى کرده این است؟

 

علت این‌که اسلام نسبت به نگهدارى و حفظ پیوند خویشاوندى این همه پافشارى کرده این است که همیشه براى اصلاح، تقویت، پیشرفت تکامل و عظمت بخشیدن به یک اجتماع بزرگ، چه از نظر اقتصادى یا نظامى، و چه از نظر جنبه‌هاى معنوى و اخلاقى باید از واحدهاى کوچک آن شروع کرد، با پیشرفت‏ و تقویت تمام واحدهاى کوچک، اجتماع عظیم، خود به خود اصلاح خواهد شد.

 

آیا برای صلح ارحام مرز  و حدی قرار دارد؟
 

 

این ادب معاشرت، اختصاص به بستگان پاک و با تقوا ندارد؛ یک وظیفه اخلاقی است، که نسبت‏ به اهل ‏گناه بلکه کفار هم ثابت است. چه بسا به برکت رفت و آمدهای بستگان صالح، فاجران هم راه‏ صلاح پیش گیرند و تأثیر بپذیرند. حتی اگر این ارتباط تأثیری در رفتار ارحام بدکار نگذارد باز موظف به حفظ رابطه با آنها هستیم.بله، در صورتی که صله رحم باعث ضرر دنیایی یا دینی شود. باید به حدی که ضرر ندارد تغییر کند.     

 

  کیفیت ارتباط باید چگونه باشد؟

 

واضح است مرجع و معیارِ در چگونگی ابراز محبت و احسان، عرف است؛ زیرا به حسب عادات و رسومِ افراد و نزدیک و دور بودنِ آنها فرق می‌کند. نوع این ارتباط به نیاز افراد نیز بستگی دارد آن‌چنان که ممکن است بعضى نیاز مادّى داشته باشند و بعضى نیاز مادى نداشته ولى به کمک دیگرى نیازمند باشند؛ مانند پیرمرد و پیرزن افتاده‌اى که باید آنان را رسیدگی نمود، و بعضى ممکن است کمکِ فکرى بخواهند. و بعضى هیچ نیاز ندارند و فقط باید از آنان احوال‌پرسى کرد.

 

به هر حال؛ دین مبین اسلام اعمال بسیاری برای داشتن زندگی خوب معرفی كرده كه «صله رحم» یكی از آنهاست؛ اسلام برای افزایش رزق و روزی، طول عمر و بردن ثواب مضاعف به مسلمانان آن را توصیه كرده و در قرآن، احادیث و روایات به كرار بر آن تاكید دارد.

 

یصله رحم درجاتی دارد که با توجه به توان فرد، عرف اجتماع، نیاز افراد و برخورد و جواب‌دهی آنان متفاوت و قابل تغییر است و به هر حال تا هر درجه‌ای که ممکن است باید به این برنامه دینی عمل کرد.پس نسبت به حدود صله رحم می‌توان گفت: مقدار و حدود صله رحم نسبی است؛ یعنی نسبت به افراد و محیطی که در آن زندگی می‌کنند متفاوت است مهم آن است که شخص در عرف خودشان قاطع رحم محسوب نشود.

کد خبر 1025369

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha