خلاءهای قانونی و کمرنگ شدن سیره ائمه(ع) درجامعه

مهریه و تبدیل شدن آن به معضل اجتماعی خلاءهای قانونی این امر را پررنگ تر می کند و موجب استفاده ابزاری برخی از زنان از یک سو و کمرنگ شدن سیره ائمه(ع) ازسوی دیگر در جامعه اسلامی می شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان، طیبه صفایی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی باحضور در نشست تخصصی مهریه در خبرگزاری شبستان با بیان اینکه این موضوع یکی از مطالبات رهبری در سومین نشست اندیشه‌های راهبردی عنوان شده است، گفت: به اجرا گذاشتن مهریه توسط بانوان آمار بسیار وحشتناکی را در زندان‌ها نشان می‌دهد. در جامعه‌ای که ما مدعی هستیم که جامعه اسلامی است، خانواده رکن اساسی جامعه محسوب می‌شود، به همین جهت این کانون، باید گرم باشد و به نوعی تمام برنامه‌ها و سیاست‌گذاری‌ها در راستای تقویت و تحکیم خانواده قرارگیرد.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بااشاره به عملکرد مجلس شورای اسلامی و سوابق لایحه خانواده در این خصوص یادآورشد: در ماده 24 لایحه خانواده در راستای همین دغدغه بحثی عنوان شده بود ولی به دلایل مختلف این موضوع که پیرامون بحث مهریه بود، حذف شد و بی‌نتیجه باقی ماند.
 

حذف ماده 24 لایحه خانواده با دغدعه مهریه
صفایی درباره جزییات ماده 24 لایحه خانواده اظهارکرد: این ماده دولت را موظف می‌کند تا از طریق دستگاه‌های فرهنگی و رسانه‌های عمومی در جهت ترویج فرهنگ ازدواج و رعایت برقراری مهریه‌های متعارف اقداماتی را به عمل ‌آورد.

وی ادامه داد: در این لایحه میزان مهریه متعارف با توجه به وضع عمومی و اقتصادی کشور هر 3 سال یک بار از طرف رئیس قوه قضاییه اعلام می‌شد و هرگاه مهریه در زمان وقوع عقد به میزان متعارف باشد، زوج درصورت حال شدن مهریه از پرداخت آن امتناع کند، اجرای مقررات ماده 2 قانون محکومیت مالی مقرر شود و مهریه‌های مقرر از مقررات مربوط به نرخ روز مهریه لازم‌الرعایا 
صفایی ادامه داد: مقام معظم رهبری فرمودند "مهریه‌های سنگین به خیال اینکه می‌تواند پشتوانه حفظ خانواده و حفظ زوجیت باشد تعیین می‌شود در حالی که این‌طور نیست، حداکثر این است که شوهر از دادن آن امتناع می‌کند، می‌برندش زندان، زندان یکی دو سال می‌ماند و در این اقدام به زن چیزی نمی‌رسد و بهره‌ای نمی‌برد".هستند.
این نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: تأسیس صندوقی مانند صندوق بازنشستگی می‌تواند بانوان خانه‌دار را با دلگرمی بیشتری در خانه مشغول کند، این موضوع نشان‌دهنده اثرگذاری و قدردانی از زحمات بانوان است. بیمه زنان خانه‌دار را جدی بدانیم تا زنان به فکر خروج از خانه برای اشتغال و مهریه‌های سنگین نباشند.
بنابراین گزارش غلامعلی محمدی، استاد دانشگاه در ادامه این نشست گفت: نص صریح قانون مدنی این است که مهریه باید ماهیت داشته باشد و موارد مصداقی مانند یک کیلو بال مگس مثل بدن مرد 32 دندان مرد دارای مالیت نیست.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: مالیت یعنی اینکه در میان جامعه دارای ارزش مالی باشد و در میان مردم خرید و فروش شود یعنی عقلا و مردم جامعه در قبال آن وجهی را برای تملک و مالیت پرداخت کنند، در غیر این صورت مهریه نیست.
 

مطالبه مهریه در هنگام اختلاف میان زوجین

معاون قضایی سازمان زندان ها با اشاره به قانون 1079 قانون مدنیت اظهار کرد: در این قانون عنوان شده است هر چیزی که دارای مالیت و قابل تملک باشد یعنی زوج توانایی تملک آن را داشته باشد و در استطاعت زوج باشد تا آن را به تملک زوجه درآورد،(مهریه) قید شده است، این یک شرایط عمومی است که در قانون به آن اشاره شده است.
این وکیل پایه یک دادگستری تأکیدکرد: فلسفه مهریه فلسفه تشریفاتی نیست. در گذشته با توجه به روایات ذکر شده زوج مهریه را پرداخت می‌کرده و در فرهنگ عمومی در حال حاضر این‌گونه نیست و به موضوعی تبدیل شده است که اگر اختلافی ایجاد شد زوجه درخواست و مطالبه مهریه کند.
محمدی ابرازکرد: در مستندات اسلامی روایاتی آمده است که نشان می‌دهد وقتی عقد نکاحی جاری می‌شد زوج مهریه را پرداخت می‌کرد، فلسفه مهریه این است که وقتی زوج در نکاح زوجه قرار گرفت در قبال این بضع باید زوج مبلغی را که مورد توافق قرار گرفته، پرداخت کند و پرداخت می‌شد.
معاون قضایی سازمان زندان‌ها با اشاره به قیدی که در قانون در مورد مهریه آمده است، گفت: در شرع سقفی برای مهریه در نظر گرفته نشده و شرع این عبارت را موردی در نظر گرفته است چون افراد بر اساس ملاعت مالی در جامعه متفاوت هستند و شرع نمی‌تواند رقم ثابتی را برای فردی که یک بز تمام دارایی اوست با فردی که صدها شتر دارد یکسان عنوان کند.

 

زوج در گذشته از پذیرفتن مهریه بالا امتناع می کرد
این استاد دانشگاه با بیان اینکه مهریه در نسل گذشته معضل اجتماعی نبود و عندالقدرته و الاستطاعه درنظر گرفته می‌شد، یادآورشد: در بله‌برون اگر مهریه بالا گفته می‌شد، در گذشته زوج قبول نمی‌کرد و می‌گفت توانایی پرداخت ندارد، باید کمی پایین‌تر باشد تا بتواند در آینده نزدیک پرداخت کند و اساس معضل مهریه از همین جا شروع شد و مهریه‌های سنگین بدون پشتوانه مورد توافق قرار گرفت.
معاون قضایی سازمان زندان‌ها خاطرنشان کرد: درحال حاضر کارمند و کارگری که 500 هزار تومان حقوق می‌گیرد تا یکصد سال آینده هم نمی تواند 124 هزار سکه را پرداخت کند اما چرا زندانی می‌شود مربوط به قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی است.
  

قانونگذار پشتوانه قانونی برای مهریه زنان در نظر بگیرید
این استاد دانشگاه با بیان اینکه در قانون محکومیت‌های مالی مدیونیت‌های ناشی از جرم و غیر جرم یکی دیده شده است، خاطرنشان کرد: خلأ قانون این است که باید قانون‌گذار پشتوانه قانونی برای زن در نظر بگیرد تا اگر زن در عسر و حرج قرار گرفت بتواند خود را از این تنگنا نجات دهد و یا در شروط عقد از زوج بخواهد ترتیب پرداخت مهریه را عنوان کند و اگر زن در عسر و حرج باشد بتواند طلاق بگیرد، این موضوع همان‌گونه که مهریه‌ها را به قیمت روز محاسبه کردند می‌تواند رفع شود و خلأ قانونی آن حل شود.
محمدی ابرازکرد: قانون اصلاح نحوه محکومیت مالی در خصوص عدم معرفی محکومین به پرداخت مهریه با شروط ضمن عقد و گذاشتن سقف برای مهریه در یک بسته دیده شود. در حقیقت اصلاح قانون اجرای محکومیت مالی با دیده شدن حقوق و پشتوانه بانوان انجام شود.
بنابرگزارش خبرنگار شبستان در ادامه این نشست، سید اسدالله جولایی رئیس ستاد دیه کشور با بیان اینکه امسال در کل کشور 200 گلریزان برگزار شد، ابراز کرد: مردم در این گلریزان‌ها 14 میلیارد تومان تقبل کردند و در شش ماه اول سال حدود هفت هزار نفر از زندانیان جرایم غیر عمد با مبلغی بالغ بر 240 میلیارد تومان از زندان آزاد شدند.

وی گفت:اگر قانون بیمه شخص ثالث تصویب و اجرا نمی‌شد امروز بالغ بر 50 هزار نفر راننده در زندان بسر می‌بردند اما در حال حاضر کمتر از دو هزار نفر راننده در زندان وجود دارد.
 

آمار زندانیان مهریه سرشکستگی نظام اسلامی

رییس ستاد دیه کشور افزایش آمار زندانیان مهریه را موجب سرشکستگی نظام جمهوری اسلامی خواند و افزود: با توجه به بیانات مقام معظم رهبری ازدواج یک موضوع مقدس در ادیان اسلامی است و نباید با برخی کارهای زشت مانند "مهریه و جهیزیه" این کار قدسی را از بین برد. آنچه در ازدواج مهم است رعایت اصول بشری و انسانی است و پیامبر اکرم (ص) تمام موانع ازدواج را از میان برداشتند.

وی بااشاره به خطبه هجدهم مرداد سال 74 مقام معظم رهبری اظهارکرد: رهبر معظم انقلاب در این خطبه فرمودند "مهریه هر چه کمتر باشد به طبیعت ازدواج نزدیک‌تر است زیرا طبیعت ازدواج معامله که نیست، خرید نیست، فروش و اجاره دادن نیست و ارتباطی با مسایل مادی ندارد، شارع مقدس چیزی را مشخص کرده که سنگین نباشد و همه بتوانند آن را انجام دهند".

جولایی اظهارکرد: باید خودمان را محاکمه کنیم و بگوییم مهریه رنگ و لعاب سیاسی ندارد و حدود 33 دستگاه مسئول فرهنگ‌سازی در کشور هستند، چرا باید این‌قدر بحث مهریه بماند تا به اینجا برسد؟

وی ادامه داد: رسانه‌ها مهریه را در کشور به چالش بکشند و تمام 33 دستگاه آموزشی را زیر سؤال ببرند تا جوانان نگویند مهریه را کی داده و کی گرفته.
وظایف بر زمین مانده مطبوعات و رسانه در امر مهریه 
رییس ستاد دیه کشور خاطرنشان کرد: مدارس، مطبوعات، مجلات، صدا و سیما در حل این معضل کجا هستند. تمام دستگاه‌ها باید ابتدا بر روی خانواده کار کنند، مدارس و مساجد وارد این حوزه شوند و مهریه را جزء مهمات در سخنرانی‌ها و

خطبه‌های نماز بیان کنند.
جولایی با بیان اینکه ستاد دیه دست گدایی خود را در امر فرهنگ‌سازی به سوی تمام مسئولان و وزارتخانه‌ها دراز می‌کند، افزود: تعلیم و تزکیه در صدا و سیما فراموش شده و گفتن جمله" به ما چه" ما را به گرفتاری می‌رساند، تا کسی این بلا بر سرش نیاید نمی‌فهمد چه بلایی بر سر مردم می‌آید، تا آقایان و خانم‌ها به این موضوع گرفتار نشوند سراغ ما نمی‌آیند اما بعد از گرفتاری می‌گویند چه کنیم؟

همچنین ناصر جعفر قلی، معاون ستاد دیه کشور در ادامه این نشست افزود: ما با زندانی‌کردن مردان به نتیجه نمی‌رسیم و اثرات زندان نیز مخرب‌تر است. در شرایط حاضر با توجه به کارکرد زندان‌ها این اماکن نه تنها اثرات مطلوب نداشته بلکه اثرات نامطلوب نیز بر جای گذاشته‌اند و ما نباید از ابزار زندان برای حل مشکل مهریه استفاده کنیم.
 

زندان دردری از مهریه پرداخت نشده دوا نمی کند
جعفرقلی با بیان اینکه زندان هزینه‌های زیادی را به جامعه و خانواده تحمیل می‌کند، ابراز کرد: عدم اجرای مطلوب قانون در مرحله اجرا یکی از عواملی است که در حل معضل مهریه تأثیرگذار است و قاضی به دلیل کمبود وقت در رسیدگی به پرونده مورد نظر مرد را به زندان می‌سپارد.

وی اظهارکرد: قاضی باید به خوبی بداند ماهیت موضوع چیست و در صورت ناچار بودن از وسیله زندان استفاده کند اما متأسفانه بعد از به اجرا گذاشتن مهریه با اولین مراجعه ظرف 10 دقیقه مرد به زندان منتقل می‌شود و حداقل سه ماه بعد به ادعای او رسیدگی می‌شود یعنی این موضوع سه ماه به تعویق می‌افتد و این تعویق هزینه‌های زیادی را به نظام تحمیل می‌کند.
 

کمبود جا در زندان و کمبود وقت قاضی در رسیدگی به پرونده های مهریه

مدیرکل سابق سازمان زندان‌های استان فارس افزود: ما با کمبود جا برای زندانیان مواجه هستیم، فقها هم می‌گویند به فرض اینکه زندان خوب داریم زندان کردن فعل حرامی است و نباید فعل حرام انجام شود چه برسد به شرایط زندان نامساعد.

وی اظهارکرد: باید بررسی کنیم و ببینیم که آیا تمام زندانیان مهریه واقعا برای مهریه وارد زندان شده‌اند یا لایه‌های دیگری نیز مانند مشکلات روحی- روانی و اعتیاد نیز وجود دارد؟

جعفرقلی تصریح کرد: طلاق و مهریه یک پدیده چند وجهی است و یک وجه آن وجه آموزشی است، باید در روز امضای عقد‌نامه در فرم‌های خاص روش‌های پرداخت مهریه را در نظر بگیریم و عقلای حاضر در آنجا زیر این سند را امضا کنند.
دور شدن جامعه از سنت ائمه (ع) در امر مهریه

همچنین کبری خزعلی، رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه این نشست اظهارکرد: بحث اقتصادی مهریه فلسفه مهریه را از آن دور می‌کند، مهریه در سیره معصومین (ع) هدیه عنوان شده و مرز آن نامحدود می باشد، اصل و بنای ازدواج بر آگاهی و آسان‌بودن ازدواج است، اما از سوی دیگر باید نسبت به این امر مسئولانه برخورد کرد تا نه مرد به راحتی به زندگی پشت پا بزند و نه زن به راحتی از این امر به عنوان وسیله اقتصادی استفاده کند. زوجین باید پر از صلح و صفا و کمال‌یابی زوجین باشد و نباید مهریه به بازی گرفته شود.
وی ابرازکرد: در حال حاضر مهریه به عنوان ابزار جنگ درون خانواده نگاه می‌شود و از مسایل مالی و گروگیری در آینده محسوب می‌شود. باید تشریفات امر مهریه برداشته و در این زمینه گفتمان‌سازی شود، چرا هزینه ازدواج آن‌قدر سخت است و هزینه فساد بسیار آسان؟، ما خودمان ازدواج را سخت کرده‌ایم.
 

خلاءهای قانونی و استفاده ابزاری از مهریه
رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان کرد: باید مهریه را از فضای گفتمان امروزی خارج کنیم، این موضوع نیازمند قانون و رفع خلأهای قانونی است.
وی گفت: اگر اعتیاد، فساد و ضرب و شتم مرد ثابت شود، دیگر نیازی به اجرا گذاشتن مهریه نیست این موضوعات راهکارهای قانونی دارد، اما متأسفانه عده ای از مشاوران که به اصول دینی مشاوره اعتقادی ندارند به اجرا گذاشتن مهریه را پیش پای زن قرار می دهند، اگر زن نمی تواند فساد یا اعتیاد مرد را ثابت کند ما خلاء قانونی داریم . اما در عمل می بینیم، زندان وسیله طلاق را با عمل حرام برای زوجین اعمال می‌کند که با این روش زندگی تثبیت نمی‌شود.

شایان ذکر است، نشست مهریه باحضور طیبه صفایی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، کبری خزعلی، رییس شورای فرهنگی اجتماعی زنان شورای عالی، اسدالله جولایی، رئیس ستاد دیه، ناصر جعفرقلی، معاون ستاد دیه کل کشور، برزمینی، وکیل پایه یک دادگستری و غلامعلی محمدی، استاد دانشگاه و معاون قضایی سازمان زندان ها در خبرگزاری شبستان برگزار شد.


 پایان پیام/

کد خبر 102778

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha