سیاه چاله‌هایی که نفس محیط زیست ابوزیدآباد را به شماره انداخت

بیش از ۳۰ سال است جغرافیای منطقه ابوزیدآباد و بخش کویرات شهرستان آران و بیدگل محلی برای دفن زباله های خانگی و بیمارستانی حدود نیم میلیون نفر از جمعیت شهرستان های کاشان و آران و بیدگل شده و این امر موجب نارضایتی مردم این منطقه شده است.

خبرگزاری شبستان-آران و بیدگل؛ در حالی‌كه متخصصان، سلامت انسان، بقای حیات ‌وحش و پوشش گیاهی را در گرو محیط زیست سالم می‌دانند، اما غفلت ‌های انسانی و آلودگی خاك، آب ‌و هوا بقای موجودات زنده را در معرض خطر جدی قرار داده است. منطقه ابوزیدآباد و بخش کویرات شهرستان آران و بیدگل بیش از ۳۰ سال است با معضلی به نام «چاه زباله» دست و پنجه نرم می کند و دفن زباله های خانگی و بیمارستانی حدود نیم میلیون نفر از جمعیت شهرستان های کاشان و آران و بیدگل در جغرافیای این منطقه نارضایتی عمومی مردم این منطقه را سبب شده است.

 

این چاه زباله مشکلات زیست محیطی زیادی را به دنبال دارد و در این چند سال اخیر مطالب بسیاری در این رابطه بیان یا نگاشته شده و بعضا مسئولین شهر ابوزیدآباد و اداره حفاظت محیط زیست شهرستان آران و بیدگل نیز برای رفع این مشکل تلاش ها و پبگیری هایی را انجام داده اند تا حداقل مشکلات زیست محیطی آن کاهش پیدا کند در حالی که مطالبه مردم منطقه ابوزیدآباد، انتقال چاله زباله های این منطقه به یک مکان دیگر از این دو شهرستان است.

 

کلان شهرهای تهران، مشهد، اصفهان و... در شبانه روز حدود میلیون ها تن زباله را تولید می کنند ولی مدیریت پسماند آنجا به نحوی بوده که برای ارزش قائل شدن سلامتی شهروندان خود، با صرف هزینه های میلیاردی زباله های تولید شده را با روش ها و فناوری های نوین به ثروت تبدیل کنند، آیا ارزش مردم ابوزیدآباد در حدود این سی سال کمتر از مردم کلان شهر بوده است؟؟؟!!

 

دفن غیر اصولی زباله در چند دهه باعث شد که مسئولین مربوطه به فکر آن بیفتند تا بخش بسیار کوچکی از زباله ها را در آن مکان تفکیک و بازیافت نمایند ولی این امر نیز رضایت مردم ابوزیدآباد را به دست نیاورد. مسئولین وقت شهرستان کاشان در سال ۸۹ قول دادند که زباله ها را تفکیک کرده و با نصب دستگاه های ویژه، آن را به کود کمپوست تبدیل کنند تا حجم زباله ها برای دفن کاهش پیدا کند ولی این روند به کندی پیش رفت و در سال های اخیر اقدام کوچکی در این زمینه برداشته شد ولی تمام زباله هایی که به سمت چاه زباله می رود تبدیل به کود کمپوست نمی شود.

 

آمارها از ورود زباله های خانگی، بیمارستانی و حیوانی این دو شهرستان از رقم ۲۲۰ تن عبور کرده و صدها هکتار اراضی بکر منطقه ابوزیدآباد در تصرف دفن زباله ها قرار گرفته است. این امر به خاطر منافع مردم ابوزیدآباد و مشکلات زیست محیطی فراوان برای منطقه، در سال های اخیر اداره حفاظت محیط زیست شهرستان آران و بیدگل پیگیرهایی نیز در محکومیت ارگان های مربوطه انجام داد ولی از سوی بعضی ها به حاشیه و فراموشی سپرده شد!

 

از طرفی چاه زباله منطقه ابوزیدآباد و بخش کویرات موجب از بین رفتن جنگل های آن منطقه می شود و خطر ریزگردها و وزش بادی های غربی به شرقی (از سمت کاشان به ابوزیدآباد) را دو چندان می کند و ده ها یا صدها هکتار از عرصه های منابع طبیعی از بین می رود و به جای آن زباله در زیرخاک دفن می گردد!!

 

چاه زباله بخش کویرات در همجواری پناهگاه حیات وحش یخاب نیز قرار دارد که به عنوان منطقه ای نمونه در ایران و جهان شناخته شده و منطقه یخاب به دلیل هم‌ مرز بودن با پارک ملی کویر مسیر مهاجرتی مهمی برای گونه‌های جانوری به‌ خصوص یوزپلنگ آسیایی است. این پناهگاه طبیعی همچنین، زیستگاه پرندگانی همچون عقاب طلایی، سارگپه، بالابان، دلیجه، هوبره، کبک، تیهو، باقرقره و دودوک و خزندگانی همچون افعی شاخدار ایرانی، مار جعفری، تیر مار، شتر مار شیرازی، مار قیطانی، بزمجه، جکوی دم پهن کایزرلینگ، آگامای استپی، آگامای سروزغی دم سیاه و...است. همچنین پوشش گیاهی پناهگاه حیات وحش یخاب در برگیرنده گیاهانی چون درمنه، خارشتر، قلم، چرخه، نسی، گون،  پرند، تاغ، اشنان، جاز، بادام کوهی، انجیر کوهی، سیا گینه، اسفند،  اشک، شوره و... است.

 

همجواری چاه زباله با پناهگاه حیات وحش یخاب، تهدیدی جدی برای این منطقه نیز محسوب می شود و این امر موجب نارضایتی بیشتر فعالان و دوستداران محیط زیست شده است.

 

زباله های پانصد هزار نفر از جمعیت شهرستان های کاشان و آران و بیدگل به منطقه بخش کویرات انتقال داده می شود، این در حالی است که هیچ امتیازی نیز به این منطقه داده نشده و حتی مسئولین شهرستان کاشان، مسیر ۱۲ کیلومتر جاده کاشان به ابوزیدآباد (از سیلو تا کشارگاه و روبروی جاده فرعی چاه زباله) را حتی برای خودشان هم دوبانده نکرده اند! و این کمترین کاری بود که می توانستند در طول این سی سال اخیر انجام دهند ولی نسبت به این موضوع ارزش قائل نشدند. کما اینکه دوبانده شدن جاده این مسیر، می توانست تنها جزئی از این امتیاز از سوی شهرداری کاشان باشد در حالی که مطالبه مردم ابوزیدآباد این است که اصلا این چاه زباله نباید در این منطقه باشد./

کد خبر 1031756

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha