به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر عبدالرحیم گواهی، مدیر گروه آینده نگری فرهنگستان علوم و مشاور فرهنگی وزارت خارجه در چند دوره در اولین نشست از همایش «هم اندیشی الزامات تدوین سند ملی روابط فرهنگی جمهوری اسلامی ایران» که تحت عنوان «سیاست ها و راهبردهای روابط فرهنگی بین المللی جمهوری اسلامی ایران» برگزار شد، به ایران سخنرانی پرداخت.
وی در ابتدای سخنانش با اشاره به اینکه دین اسلام عقلانی ترین دین جهان است، گفت: بنا بر آموزه های دینی مان، باید ملاحظات سیاست های فرهنگی خود را نیز بر اساس عقلانیت پایه ریزی کنیم و همین امر مهمترین مولفه در توفیق سیاست های فرهنگی کشور خواهد بود.
سفیر سابق ژاپن با دو جانبه خواندن روابط فرهنگی در هر سطحی، ادامه داد: یکطرفه در حوزه فرهنگ نمی شود پیش رفت و ما مشکلات را در خارج دیده ایم و باید با توجه به این فضا و زمینه ها حرکت کنیم و پیش رویم.
وی مخاطب شناسی را مولفه بعدی در حرکت فرهنگی و سیاست گذاری در این حوزه دانست و گفت: این مخاطب شناسی از کشوری تا کشور دیگر بسیار متفاوت است و همانطور که این امر در رژیم سابق بسیار خوب در سطح ملی انجام می گرفت، ما نیز امروزه باید سیاست های فرهنگیمان را در هر حوزه ای متفاوت از حوزه دیگر انجام دهیم.
مشاور عالی فرهنگی با چراغ خواندن گذشته برای حرکت های آینده، گفت: باید به سی سال گذشته و فعالیت های خوب و بدمان نگاه کنیم و درس بگیریم. در همایشی که من از اتحاد ادیان ابراهیمی در مقابل سکولارها دم می زدم، برخی به صورت کنایه به من گفتند که شما ابتدا در جهان اسلام یا در خود تشیعتان وحدت را درست کنید، بعد به سراغ وحدت ادیان بیایید.
وی در این باره افزود: در صحنه بین المللی خواست و شرایط کشوری که ما می خواهیم در آنجا فعالیت فرهنگی داشته باشیم بسیار مهم است و این در حالی است که ما در بسیاری از موارد این مطلب را مورد دقت قرار نداده و گویی برای همه کشورها یک نسخه واحد می پیچیم.
گواهی با بیان اینکه باید فعالیت فرهنگیمان در هر حوزه را به زبان قوم درآوریم، گفت: جهان یک زبان و هنجار مشخصی برای ادبیات فرهنگی دارد و ما باید به آن زبان مشترک و هنجارها دست پیدا کنیم تا بتوانیم ارتباط هایی صحیح و موثر داشته باشیم.
وی رحمت پیامبر را فصل و مولفه ای مهم در بحث هدایت و راهبری ایشان دانست و گفت: پیامبر رحمت برای همگان و نه تنها مسلمانان اسوه حسنه است و دوستی کردن با همه کسانی که با ما دشمنی نمی کنند، از مهمترین این الگوهای رفتار پیامبر اکرم است.
گواهی با تاکید بر اینکه این فرهنگ مودبانه در مقابل بدگویان، در سطح بین المللی معنا دارد، ادامه داد: عرفانی ترین، مودب ترین و عقلانی ترین ادبیات دیپلماسی جهان باید برای ما باشد و این در حالی است که در برخی از این سطوح رفتار ها و گفتارهایی بی ادبانه همه تلاش ها را بی ثمر می کند.
وی اساس سنت پیامبر را مبتنی بر محبت معرفی کرد و گفت: لازمه جذب حداکثری که هماره مورد تاکید مقام معظم رهبری نیز بوده است، همین محبت است و این در فعالیت های فرهنگی تاثیر بسیاری دارد و اینکه فقط کسی یقه پیراهنش را ببندد، سفیر اسلام نمی شود.
گفتنی است هم اندیشی دو روزه «الزامات تدوین سند ملی توسعه روابط فرهنگی جمهوری اسلامی ایران» در روزهای دوشنبه و سه شنبه 10 و 11 بهمن ماه 1390 با حضور اساتید و صاحبنظران حوزه فرهنگ، در تالار شهید آوینی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و اندیشه در حال برگزاری می باشد.
پایان پیام /
نظر شما