خبرگزاری شبستان_ رشت، مائده اسفندمز؛ اهمیت صنعت گردشگری در دنیای امروز بر هیچکس پوشیده نیست. ارزآوری، درآمدزایی و اشتغال زنجیره وار از مهمترین مزیت های صنعت گردشگری برای هر منطقه و کشوری است. هرچند ایجاد نشاط، شادابی و حفظ هویت یک ملت هم از دیگر مزایایی است که گردشگری برای هر جامعه ای به ارمغان می آورد. برای استان گیلان که همواره یکی از مراکز اصلی گردشگری داخلی در کشور بوده، این صنعت می تواند رونق اقتصادی قابل توجهی را رقم بزند. با اینهمه شاید هنوز توسعه گردشگری در کشور و به ویژه گیلان با استفاده از ظرفیت های موجود به خوبی تبیین و مطرح نشده باشد.
یکی از این ظرفیت ها، گردشگری دریایی است. وجود بنادر و اسکله هایی مانند بندر تجاری انزلی و اسکله توسعه صید صنعتی انزلی، بندر و اسکله چوبی آستارا، بندر و اسکله چوبی کیاشهر و موج شکن و حوضچه چمخاله در ۲۷۰ کیلومتر خط ساحلی و فعالیت ۸۰ واحد گردشگری در این پهنه ی عظیم، نشاندهنده ظرفیت بالای گیلان در توسعه گردشگری مبتنی بر دریا و ساحل است. اما انچه که در توسعه گردشگری دریایی مدنظر است و می تواند رونق بخشی قابل توجهی به اقتصاد استان تزریق کند،
اکتفا نکردن بر گردشگری داخلی(گردشگری انبوه) و استفاده از ظرفیت های فوق برای ورود گردشگران خارجی و ارزآوری برای استان و کشور است. آنچه که مسلم است با توجه به موقعیت ژئوپلیتیکی گیلان و بهره مندی از دریای کاسپین در همسایگی با کشورهای شمالی، ظرفیت گردشگری دریایی گیلان بسیار گسترده است. چه بسا در صورت تامین بودن امکانات و تاسیسات گردشگری دریایی، گیلان با وجود میراث تاریخی و فرهنگی چشمگیر، به عنوان قطب گردشگری دریایی منطقه شناخته شود.
در همین راستا، به تازگی تفاهمنامه ای بین وزارتخانه های گردشگری و راه و شهرسازی منعقد شده است. تفاهمنامه توسعه گردشگری دریایی و ساحلی در راستای رهنمودهای مقام معظم رهبری، به منظور اهمیت توسعه مباحث دریایی و ضرورت مشارکت و بهرهبرداری همهجانبه از ظرفیت دریا در توسعه گردشگری ساحلی و دریایی با تاکید بر جزایر کشور و تعاملات دوجانبه و نیز در راستای تصویب نامه هیات وزیران با موضوع ابلاغ سند راهبردی توسعه گردشگری به امضا رسید. البته به جز دو وزارت گردشگری و راه و شهرسازی، سازمان بنادر و همچنین محیط زیست و وزارت کشور هم در این طرح مشارکت فعال دارند.
این تفاهمنامه با اتکا به توجه مردم و گردشگران به دریاهای شمال و جنوب کشور تدوین شده و پیش بینی شده با تدوین سازو کارهای قانونی و استانداردهای لازم در شیوه نامه های مراکز گردشگری دریایی، ظرف ۶ ماه آینده منجر به جلب و جذب سرمایه گذاران علاقمند در این حوزه شود.
آنچه که در این میان مهم است، برون رفت از غفلت مسئولان گیلان نسبت به ظرفیت های گردشگری دریایی استان است. هرچند در طول سال، انبوهی از مسافران از اقصی نقاط کشور به گیلان سفر می کنند و از امکانات و تاسیسات گردشگری ساحلی بهره مند می شوند اما حضور گردشگران خارجی در این حوزه بسیار اندک است به طوری که با وجود میراث فرهنگی و طبیعی متعدد در استان، شاهد حضور کمرنگ و هرازگاهی گردشگران خارجی هستیم که البته ورود آن ها از سمت دریا نبوده است.
برای رسیدن به آنچه که گردشگری دریایی خوانده می شود مطمئنا برخورداری از یک نقشه راه اختصاصی برای گیلان ضروری است. هر چند پنج سال پیش، زمزمه هایی از تدوین چنین نقشه راهی در استان شنیده می شد و مسئولان وقت حوزه گردشگری، ظرفیت های دریایی گیلان را قابل توجه برمی شمردند اما در حوزه بالفعل کردن آن چندان موفق نبودند. به طوری که با وجود سرمایه گذاری در حوزه ی کشتی های تفریحی مانند کشتی تفریحی میرزاکوچک خان توسط بخش خصوصی، سرنوشت گردشگری دریایی هم همچنان در محاق باقی ماند و فعالیت تنها کشتی تفریحی موجود به دلیل حواشی متعدد به ابهام رفت و با وجود اینکه در دو سال اخیر، مارینای انزلی افتتاح شده اما هنوز در حوزه ی گردشگری دریایی که شامل جابجایی گردشگران بین شهرهای ساحلی استان و حتی استان های دیگر و کشورهای همسایه و اقامت در آن ها بوده، اقدامی صورت نگرفته است.
به نظر می رسد حال با توجه به تدوین شیوه نامه های قانونی جدیدی که در اسناد بالادستی در دست است، مسئولان استان باید نسبت به آگاهی از ظرفیت های موجود اقدامات لازم را انجام داده و بستر مناسب برای جذب سرمایه گذاران در این حوزه را فراهم کنند. چه بسا به دلیل نزدیکی استان های شمالی به یکدیگر و فراهم بودن بسترهای لازم در استان همجوار مازندران و گلستان، گوی سبقت از گیلان ربوده شود و در غفلت مدیران، ظرفیت های گردشگری دریایی گیلان همچنان ناشکوفا بماند. به طوری که اولین اجلاس وزاری گردشگری پنج کشور ساحلی دریای کاسپین در راستای تدوین محوریت همکاریهای گردشگری این پنج کشور قرار است در استان گلستان در آینده ی نزدیک تشکیل شود.
نظر شما