هیاتی به قدمت یک قرن عزاداری در جوار کریمه اهل بیت (ع)...

برنامه های هیات علی اکبر علیه السلام یکی از ساده ترین و قدیمی ترین مجالس عزاداری و روضه خوانی شهر قم است که هر شب جمعه در یکی از رواق های جنوبی صحن اتابکی حرم مطهر برپا می شود این مراسم برای همه...

خبرگزاری شبستان//قم
اشاره:
مراسم عزاداری هیات علی اکبر علیه السلام یکی از ساده ترین و قدیمی ترین مجالس عزاداری و روضه خوانی شهر قم است که هر شب جمعه در یکی از رواق های جنوبی صحن اتابکی حرم مطهر برپا می شود.
این مراسم برای همه مجاورانی که شب جمعه از درب اتابکی وارد حرم مطهر حضرت معصومه(س) می شوند، آشنا و یادآور عزاداری شب های دوری است که سالیان سال بدون هیچ وقفه و تغییری برگزار شده و همچنان ادامه دارد...

 

پنج شنبه یکی از شب های ماه بهمن است و من نیز به رسم مردم قم برای عرض ادب و زیارت مضجع شریف حضرت فاطمه معصومه علیها السلام همراه خیل زائران و مجاوران ازسمت خیابان ارم و درب اتابکی وارد صحن بزرگ می شوم؛ صدای روضه پر سوزی در گوشه از صحن پیچیده و هنگامی که نزدیک تر می شوی مشخص است صدا متعلق به یکی از پیرغلامان اباعبدالله الحسین علیه السلام است.
 

پیش می روم، مرد میانسالی با چشم هایی پر از اشک به رسم میزبانی روی یک صندلی مدرسه ای در کنار در چوبی رواق نشسته و به میهمانان خوشامد می گوید.


وارد می شوم و هنوز در اندیشه آن مرد میانسال هستم که با لبخند های آغشته به گریه اش عزاداران حسینی را تکریم می کرد.


نور سبز رنگ و کمی همه فضا را احاطه کرده و می توان جمعیتی که گرد تا گرد رواق نشته اند را دید، پیداست که ازهمه جای قم کسانی خود را به این روضه رسانده اند، از هر قشر، گروه و سن وسالی.
مداح که پیرغلامی است با مو و محاسنی بلند و سپید ذکر مصیبت می خواند و به گفته خودش اشعاری می خواند که برخی شان 50 سال پیش برای اولین بار در هیات ها و تکایای قم خوانده شده است و در خلال مراسم از شعرای از دست رفته نیز یاد می کند.


صفای خاصی دارد این مجلس، بعد از ذکر مصیبت جمعیت بلند می شوند و مداح زمینه واحد را می خواند که یکی از آداب و رسوم این هیات است.


ناگهان شوری مجلس را فرا می گیرد و مداح سبکی از سینه زنی که به ثلاث معروف است را اجرا می کند.


در پایان سینه زنی شور نیز میاندار دوبیت شعری را که دو دمه عنوان دارد می خواند و همه جمعیت یک صدا آن را تکرار می کنند و به سینه می زنند.


سپس مداح همصدا با میاندار و جمعیت در حالی که به رسم احترام دست بر سر گذاشته و رو به قبله ایستاده اند" دعای یا حجه بن الحسن عجل علی ظهورک" را می خوانند.


در پایان نیز مداح ضمن قدردانی از همه کسانی که به نوعی برای برپایی این مجلس زحمت کشیده اند، اشعاری در مدح حضرت معصومه علیها السلام می خواند و سپس دعا می کند.


فضای ساده، معماری سنتی و اسلامی رواق تداعی گر گذشته هایی از این روضه ی با قدمت است که اگر نبود دوربین دیجیتالی که برای عکاسی به همراه داشتم یقین می کردم که زمان در این گوشه از حرم مطهر متوقف شده و من در تاریخ هیات های عزاداری شهر قم غوطه ورم.


به گفته محمد حسین مومن مسئول هیات علی اکبر علیه السلام پایه گذاری و قدمت این هیات به یک قرن گذشته بر می گردد وعلمای بزرگ زیادی مانند آیت الله مرعشی نجفی(قدس الله نفس الزکیه) در مراسم عزاداری این هیات حضور پیدا کرده اند.


گفتنی است حسین مطلبی، سید احمد شمس، حاج علی خورشیدی، حاج رضا عاصی، حاج حسن باقری، مسعود زمانی، حسین جعفر نژاد، سید مهدی و سید حسین مومن، شیخ مهدی شاه حمزه ای و حاج حسین محلوجی از جمله مادحین این هیات هستند.
 

پایان پیام/

کد خبر 103803

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha