به گزارش خبرنگار شبستان، مراسم افتتاحیه سیامین جشنواره فیلم فجر با دکوری متفاوت شبیه به آرامگاه کوروش کبیر، طبق قول قبلی محمد خزاعی رأس ساعت شش و نیم با قرائت قرآن کریم با صدای کریم منصوری و اجرای محمدرضا شهیدیفر در تالار وحدت آغاز شد.
سپس مراسم با عبور دستاندرکاران سینما از کوچه انقلاب ادامه یافت و هنرمندانی چون سامان سالور، فرزاد حسنی، مصطفی زمانی، جواد نوروزبیگی، آنا نعمتی، محمد قهرمانی، سامان مقدم، همایون ارشادی، داریوش باباییان، محمدعلی باشهآهنگر، سعید سعدی، پرویز شیخطادی، نیما شاهرخشاهی و علی عطشانی از کوچه انقلاب گذر کردند.
همچنین مهراوه شریفینیا، علی وزیریان، حسن نجفی، رضا عطاران، سروش صحت، محمد بزرگنیا، ژاله صامتی، شفیع آقامحمدیان، هاشم میرزاخانی، سیدجواد هاشمی، مسعود اطیابی، حسن علیمردانی، علی سرتیپی، خسرو نقیبی، مهدی کرمپور، محمود پاکنیت، حسین فرحبخش، سیدضیاء هاشمی و علیرضا سجادپور از کوچه انقلاب گذر کردهاند.
گفتنی است که محمد خزاعی گفته بود، طراحی کوچه انقلاب شکل شرقی از مراسم افتتاحیه است که برای ارج نهادن به زحمات اهالی هنر در سینما طراحی شده است.
از نکات جالبی که در طراحی این کوچه دیده می شود این است که خبری از فرش قرمز در آن نیست.
در ادامه مراسم جهانگیر الماسی، یدالله صمدی، اسفندیار شهیدی، محمد اسلاملو که اعضای هیئت داوران جشنواره سیام فیلم فجر را هستند، وارد تالار وحدت شدند.
خزاعی، دبیر جشنواره سیام ضمن تبریک به مناسبت حلول سال سینمایی ایران اظهار داشت: امروز درختهای ما 30 ساله شدهاند و باغ سینمای ایران به باروری رسید. این باغ پر از میوه طعمهای مختلفی دارد، بعضی تلخ هستند و بعضی شیرین که نباید به آنها خرده گرفت چرا که زیبایی آن نیز بر همین است.
خزاعی در ادامه به بیان خاطرهای از جشنواره سیام پرداخت و گفت: در حال مصاحبه با شبکه رادیویی بودم که پیرزنی به من گفت من هر سال جشنواره فیلم فجر را پیگیری میکنم و 20 سال است که تنها زندگی میکنم. پسر شهیدم هر ساله به من میگفت که یک روز سیمرغ جشنواره را از آن خودم میکنم. امروز این فیلمسازان تقدیر شده را همانند پسر به جبهه رفته و شهید شده خودم میبینم.
شمقدری اولین جشنواره و معاونت سینمایی در سی امین دوره
در ادامه این مراسم، جواد شمقدری، معاون امور سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان خاطره ای از اولین دوره جشنواره سخن خود را آغاز کرد و عنوان داشت: روزی با نگاتیوهای زیاد از جبهه برمیگشتیم و فیلمی را تهیه کرده بودیم. به یاد دارم که جشنواره فجر اولین دوره خود را سپری میکرد و صدای پای نور من جایزهای را از آن جشنواره دریافت کرد. فکر نمیکردم که سرنوشت مرا به اینجا برساند. این یک توفیق و نعمت الهی است و وظیفهای را بر گردن من میگذارد.
شمقدری در ادامه خبر از تأسیس استراحتگاه سالمندان سینما داد و گفت: درصدد هستیم در سال آینده مرکزی را به عنوان مناسب برای استراحتگاه سالمندان سینما به وجود آورده تا از سالخوردگان سینمای ما نگهداری کنند و ما نیز دین خود را به پیشکسوتان ادا کنیم.
وی در خصوص جشنواره فیلم فجر اظهار داشت: هرساله جشنواره فیلم فجر مانند تخم مرغ شانسیهای زمان بچگیهای ماست که باز کردن هر کدام از آن جذابیتهای خاص خود را دارد.
شمقدری در خصوص فیلمهای امسال گفت: امسال در تنوع ژانرها موقعیت خوبی داشتیم که باعث خوشنودی اهالی سینما میشود، 9 فیلم در ژانر سیاسی داریم. نباید فیلمی را به یک جریان سیاسی منتسب کرد چرا که هنرمند و فرهنگ فراتر از این برچسب هاست. هر فیلمی که در ایران مجوز گرفت فیلم نظام است، زیر چتر نظام کار کرده و نباید از این دایره خارج کنیم و تلاش برای منتسب آن فیلم به یک جریان خاص کاری بیهوده است.
معاون امور سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با بیان اینکه حدود نیمی از فیلم های فجر، در ژانر اجتماعی ساخته شده اند، تصریح کرد: در حوزه اجتماعی بیشترین فیلم را داشتیم، اگر بخواهیم در این حوزه فعالیت کنیم موضوع آن باید به ناهنجاریها و چالشهای اجتماعی بپردازد و فیلمساز گریزی جز نشان دادن وقایع ندارد و این امر نباید سبب دلخوری برخی از افراد شود.
شمقدری ژانر دفاع مقدسی جشنواره را پربار خواند و از حضور چهار فیلم انیمیشن در سیامین جشنواره فیلم فجر تقدیر کرد.
وی در پایان صحبتهای خود عنوان داشت: ما به دنبال این هستیم که با همدلی و همگرایی و دوستی مسیر سینمای ایران را طی کرده و سینمای ایران را در مسیر راستین خود قرار دهیم.
تقدیر از دبیر سابق جشنواره
در ادامه این مراسم از مهدی مسعودشاهی، دبیر دورههای قبلی جشنواره فیلم فجر تقدیر به عمل آمد.
وی ضمن تبریک به مناسبت ایام دهه فجر بیان کرد: من هیچگاه در موقعیتی نبودم که از من تقدیر شود و برای همین امر از مسئولان سینمای ایران تشکر میکنم. همواره از ابتدای انقلاب سعی کردم با درک اهداف نظام در مسیر انقلاب گام برداشته و در خدمت مردم و هنرمندان باشم. صادقانه از خدا میخواهم که مسیر مرا از دستاوردهای خون شهیدان جدا نکند.
اجرای موسیقی گروه آریان به سرپرستی هژیر مهرافروز از بخشهای دیگر مراسم افتتاحیه سیامین جشنواره فیلم فجر بود.
آغاز فعالیت رسمی سازمان سینمایی از هفته آینده
در ادامه مراسم دکتر سید محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با یک خبر از فعالیت سازمان سینمایی پشت تریبون قرار گرفت و اظهار داشت: سازمان سینمایی از هفته آینده رسما کار خود را آغاز خواهد کرد و این نشان از توجه دولت به سینماست.
وی ادامه داد: شاید هیچ تعریفی جز بیان این اقدام گویای اهتمام دولت در توجه به سینما نباشد. برای سازمان سینمایی اعتبارات خوبی در نظر گرفته شده و قسمتی از بودجه سال آینده به این سازمان اختصاص یافته است.
حسینی در پایان سخنان کوتاه خود درباره سی امین جشنواره بین المللی فیلم فجر اظهار داشت: تنوع چهره ها و نگاه ها و حضور اهالی سینما برای ما بسیار دلگرم کننده است.
بزرگداشت داوود رشیدی/ سینمای ایران تنها با همدلی زنده است
بخشی از مراسم افتتاحییه سی امین جشنواره بین المللی فیلم فجر به بزرگداشت ها اختصاص داشت که در ابتدا نوبت به داوود رشیدی رسید. کلیپ مربوط به این بزرگداشت را رسول صدرعاملی ساخته بود.
رشیدی در حال پایین آمدن از دکور تالار وحدت که به صورت پله ای طراحی شده بود، ناگهان به زمین افتاد.
وی پس از این اتفاق بیان کرد: استقبال گرم شما، اشک را به چشمانم و بغض به گلویم آورد و به همین دلیل به زمین افتادم.
رشیدی در ادامه از زحمات جواد شمقدری و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تقدیر و تشکر کرد و شاخه گلی به سید محمد حسینی تقدیم کرد.
رشیدی عنوان داشت: دهه فجر جشن ملی ماست و به همه ما تعلق دارد. من «داوود رشیدی حائری» عضو خانه سینما هستم. سینمای امروز ما با همدلی و با هم بودن و دوری از پراکندگی می تواند راه پر افتخار خود را ادامه دهد اما باید توجه داشته باشیم که تا رسیدن به مقصد نهایی راه پرخطری در پیش داریم.
وی در پایان خاطر نشان کرد: در سالهای اخیر شاهد حضور جوانان با استعداد، پرشور و توانا بودیم و در کنار آنان پیشکسوتانی حضور دارند که نیاز به دلگرمی و رسیدگی عاطفی و مالی دارند.
«رسول صدرعاملی» کارگردان فیلم بزرگداشت «داوود رشیدی» گفت: رشیدی عزیزترین سینماگری است که همه ما به او مدیون هستیم. من اولین فیلم خود را در خدمت رشیدی بودم و بسیار از وی آموختم.
بزرگداشت زندباف/ او زندانی سیاسی قبل انقلاب بود
مراسم بزرگداشت محمد بزرگ نیا، کارگردان، علیرضا زرین دست فیلمبردار، حسین زندباف تدوینگر، در مراسم افتتاحیه سی امین جشنواره بین المللی فیلم فجر برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری شبستان، در مراسم بزرگداشت های سی امین جشنواره فیلم فجر نوبت به «محمد بزرگنیا» رسید.
وی پس از پخش کلیپ بزرگداشتش در آیین افتتاحیه سیامین جشنواره بینالمللی فیلم فجر که توسط واروژ کریم مسیحی تهیه شده بود، گفت: هیجان پایین آمدن از پلهها باعث فراموشیام شد. ممنونم که مرا لایق بزرگداشت دانستید، در حالی که میدانم دوستان دیگر از من لایقتر هستند.
وی ادامه داد: هیچکدام از فیلمهایی که ساختم، در توان بخش خصوصی نبود اما مدیران فرهنگی شرایطی را فراهم کردند تا بتوانم فیلمهایم را بسازم. امیدوارم بتوانم کارهای بعدی ام را با کیفیت بهتری ارائه دهم. از دوستانم در جلو و پشت دوربین تشکر میکنم، از همسرم نیز که در تمام کارهایم طراح و یار و یاورم بود، سپاسگزارم.
داوود میرباقری نیز که به جای واروژ کریم مسیحی به روی سن آمده بود بیان کرد: هیچگاه طعم «کشتی آنجلیکا» را فراموش نمی کنیم.
علیرضا زرین دست فیلمبردار با سابقه سینمای ایران چهارمین فرد تقدیر شده در افتتاحیه سی امین جشنواره فیلم فجر بود.
این بزرگداشت باید برای کسانی گرفته می شد که استحقاق آنرا داشته باشند و در همین جا جای خالی افرادی چون: ناصر تقوایی و بهرام بیضایی را خالی می کنم.
گفتنی است کلیپ بزرگداشت این فیلمبردار سینمای ایران را محمدعلی باشه آهنگر ساخته بود.
و در نهایت نوبت به بزرگداشت حسین زندباف، تدوینگر سینمای ایران رسید که کلیپش را به شکلی متفاوت کمال تبریزی ساخته بود. در این کلیپ 15 کارگردان سینمای ایران بازی می کردند.
حسین زندباف بیان کرد: جای بزرگان تدوین همچون: روح الله امامی، مهدی رجائیان، گلافشان و مهرزاد مینویی را خالی میکنم.
ابوالقاسم طالبی، کارگردان سینمای ایران در حین اهدای جایزه به زندباف گفت: «زندباف» علاوه بر فعالیت سینمایی یک از زندانیان سیاسی قبل از انقلاب بود.
بزرگداشت کارگردان فیلم «33 روز»/ سرباز خوبی برای رهبرم نبودم
همچنین در این بخش از جمال شورجه به عنوان کارگردان پیشکسوت تقدیر شد؛ در ابتدای این بخش، کلیپ جمال شورجه به کارگردانی حسن نجفی پخش شد.
جمال شورجه در ادامه پشت تریبون قرار گرفت و اظهار داشت: از همه برگزار کنندگان این دوره از جشنواره تشکر کرده و امیدوارم که به همین خوبی به پایان برسد. از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و آقای شمقدری نیز به دلیل نگرانیشان برای سینما و تلاش در جهت تعالی آن قدردانی می کنم.
وی ادامه داد: استغفار میکنم از اینکه نتوانستم به اندازه زجرکشیدگانی که سالها اسارت کشیدهاند و انواع اهانتها را شنیدند، خدمت کنم. استغفار میکنم از اینکه آنچه در رضای خدا و توصیههای معصومین در آن بود را نتوانستم به درستی انجام دهم. استغفار میکنم از اینکه قدر و منزلت جمهوری اسلامی ایران را آنچنان که شایسته است، ندانستم و سرباز خوبی برای رهبرم نبودم.
حس نجفی، کاگردان کلیپ بزگداشت جمال شورجه نیز اظهار داشت: شورجه استاد اخلاق بوده و سینما چیزی به او اضافه نمی کند، بلکه سیاستمداران و سینما باید از وی استفاده کنند. سعی می کنم در آینده فیلمسازی در شان سینمای ایران باشم اما هیچگاه آرمان های شهدای انقلاب را فراموش نکنم.
هدیه «جمال شورجه» توسط «سیداحمد میرعلایی» مدیرعامل بنیاد سینمای فارابی اهدا شد.
پایان پیام/
نظر شما