به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر محمد توحیدفام، دانشیار دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی در نشست نقد و بررسی کتاب "درآمدی بر جامعه شناسی سیاسی"، درباره این کتاب گفت: حدود دوازده سال است که این کتاب به عنوان کتاب درسی دانشگاهی تدریس می شود و این نشان می دهد که جذابیت های لازم برای جامعه دانشجویی را داشته است.
توحیدفام ادامه داد: نثر روان، محتوای علمی دقیق . هنرنمایی نویسنده در ذکر مثال های روشن که از متن جامعه ایرانی انتخاب شده اند، نقطه های قوت این کتاب هستند.
وی با طرح این پرسش که از یک کتاب درسی چه انتظاراتی می رود، اضافه کرد: کتاب درسی نباید به دیدگاه های خاص نویسنده مبتنی باشد بلکه باید سرفصل های نظام تحصیلی را رعایت نماید و به اصول کلی علم پای بند باشد.
این استاد دانشگاه از دو سنت مارکسیستی و ماکیاولیستی در مطالعات جامعه شناسی سیاسی سخن گفت و افزود: برخی از کتب موجود در کشور در این رشته، گرایش اول را در پیش گرفته اند که کتاب "جامعه شناسی سیاسی" نوشته دکتر حسین بشیریه از این جمله است، اما کتاب "درآمدی بر جامعه شناسی سیاسی"، که به قلم دکتر نقیب زاده تحریر شده است، گرایش دوم را مد نظر داشته است.
وی گفت: اساسا رشته جامعه شناسی سیاسی، رشته ای نوپاست و در عنفوان جوانی به سر می برد و به همین دلیل، اصول حاکم بر آن حتی در دانشگاه های غربی نیز از استحکام لازم برخوردار نیست.
توحیدفام با اشاره به نقد متدولوژیک این رشته، ادامه داد: عدم ارائه مبنای متدولوژیک در این رشته، ناشی از عدم توافق علمی برای اصول حاکم بر این علم است و در کتب علمی این رشته نیز سعی می شود تا مکاتب مختلف این حوزه، مانند نخبه گرایی، کارکردگرایی و اندیشه های پلورالیستی، معرفی شده و مورد بحث قرار گیرند.
وی اظهار داشت: بحث از قدرت، مشروعیت سیاسی، دولت، بازیگران سیاسی، احزاب، گروه های فشار و ... از مباحث مطرح در این رشته هستند که چه در نگرش ماکیاولیستی و چه با نگرش مارکسیستی، قابل طرحند.
این پژوهشگر علوم سیاسی در بخش دیگری از سخنان خود، بر ضرورت همراهی جامعه علمی کشور با تحولات روز این رشته در دنیا تاکید کرد و اذعان داشت: کتاب های دانشگاهی کشور در رشته جامع شناسی سیاسی و همین طور در رشته های دیگر، باید گام های خویش را با تحولات جهانی علوم، تنظیم نمایند.
توحیدفام گفت: کتاب های درسی، صرفا کتاب درسی باقی نمی مانند بلکه به عنوان کتاب های مرجع و الگو برای علاقمندان و پژوهشگران قلمداد می شوند و این موضوع ما را برآن می دارد که دقت بیشتری برای نشر کتب درسی در مجامع علمی کشور داشته باشیم.
شایان ذکر است، نشست نقد و بررسی کتاب "درآمدی بر جامعه شناسی سیاسی"، با حضور نویسنده کتاب و جمعی از اساتید دانشگاه و پژوهشگران عصر چهارشنبه، 12بهمن در دفتر انجمن علوم سیاسی ایران برگزار شد.
نظر شما