به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، عباس سعیدی چهارشنبه شب (25 فروردین) در گفتگوی ویژه خبری سیمای مرکز استان با موضوع «بررسی وضعیت کالاهای اساسی سبد خانوار از جمله روغن و مرغ در استان» ضمن تبریک حلول ماه مبارک رمضان، در رابطه با مرغ توضیح داد: در کل استان (شمال و جنوب) تولید سالیانه نزدیک بر 48 هزار تن مرغ است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان اظهار کرد: براساس جمعیت و سرانه جمعیتی که 23 کیلوگرم سرانه مصرف هر فرد در نظر گرفته شده است، در سال 75 هزار تن میزان مصرف استان است که نزدیک به 36 درصد کمبود تولید در استان داریم.
وی افزود: روزانه شمال و جنوب استان، 131 تن تولید داریم اما مصرف بیشتر است و کمبودی که صورت می گیرد از سنوات گذشته بوده؛ یعنی از سنوات گذشته بعضی از استان های کشور مازاد بر آنچه که جمعیت دارند، تولید می کردند و برای استان هایی که کمبود دارند، تأمین کننده بودند.
سعیدی اظهار کرد: به طور مثال یزد حدوداً بیش از 50 درصد اضافه تولید دارد و نیاز بعضی از استان ها را تأمین می کند و یا خراسان جنوبی مثلاً بیش از 70 درصد و گلستان بیش از 80 درصد مازاد تولید دارد و به بعضی از استان های دیگر می فرستند.
وی خاطرنشان کرد: به دلیل شرایط اقلیمی یکسری مرغداری ها زیاد احداث شده و در بعضی استان ها مانند کرمان، هرمزگان و یا سیستان و بلوچستان و بعضی از استان ها مرغداری کمتر احداث شده و تولید کم بوده اما در کل کشور محاسبه شده است و باید کل کشور حمل و نقل صورت بگیرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان با بیان اینکه تأمین و کسری ما، عمدتاً از استان یزد و در درجه دوم از فارس و به میزان کمتر از خراسان جنوبی تأمین می شد، گفت: یکی دو ماه گذشته که مشکلات مرغ در کشور اتفاق افتاد و در استان هم پیامد آن را داشتیم، برنامه ریزی مفصلی برای تولید انجام شد و تولید روزانه استان از 131 تن حدوداً نزدیک به 300 تن، گاهی 350 و حتی 400 تن هم رسید.
سعیدی با اشاره به اینکه مصرف روزانه استان حدوداً 180 تا 200 تن است، افزود: کسری موجود به دلیل احتکار، خروج از استان، التهاب در بازار و.. در حال جبران است در حال جبران است و پیش بینی برای ماه مبارک رمضان تولید 120 تن است.
وی افزود: مقدار اختلاف در تولید هم به جهت این است که ماه مبارک رمضان سال به سال به ایام نوروز نزدیک می شود و آن جوجه ریزی که ما برای ایام عید نوروز برنامه ریزی می کنیم تا تخلیه، سالن ها ضدعفونی و بحث های بهداشتی دنبال شود، به ماه مبارک که می خوریم یک مقدار کمتر تولید می شود اما هیچ نگرانی برای این موضوع وجود ندارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان ادامه داد: طبق رصد مازاد تولید استان های یزد و گلستان وارد استان می شود و هیچ کمبودی در مرغ اتفاق نخواهد افتاد؛ ضمن اینکه برنامه هایی برای افزایش تولید داریم و استاندار هم به شدت دنبال می کنند و دنبال هستیم که اصلاً نیاز استان را بتوانیم داخل استان تأمین کنیم.
سعیدی اظهار کرد: علاوه بر تأمین نیاز استان خود، مقداری هم به هرمزگان و سیستان و بلوچستان حمل می شود در عوض از استان های دیگر کسری استان جبران می شود.
وی با اشاره به اینکه ما برنامه برای افزایش تولید داریم و مجوزهای لازم برای افزایش مرغداری ها اخذ شده؛ گفت: در تولید کسری داریم و نمی توانیم بگوییم کسری نداریم؛ 48 هزار تن تولید استان و ماکزیمم 75 هزار تن مصرف استان است پس حدود 27 هزار تن کسری داریم و در این شکی نیست اما این کسری مربوط به این چند روز و این چند ماهه نیست بلکه چند سال است که این کسری وجود داشته و تلاش هم کردیم که جبران شود.
سعیدی افزود: جنوب 2 هزار و 500 تن تولید دارد و باید عمده نیاز جنوب از شمال تأمین شود و حتی مرغ ما به هرمزگان و سیستان و بلوچستان هم می رود پس این کسری وجود دارد و هیچ اتفاقی هم نیفتاده است نه آنچنان سرانه مصرف بالا رفته و نه تولید کاهش پیدا کرده است.
وی افزود: در این مقطع زمانی مرغ از سایر استان ها به کرمان نیامد و نتوانست کمبود ما را جبران کند و یک مقدار هم به دلالان و بحث توزیع و التهابی که در بازار اتفاق می افتد، برمی گردد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان ادامه داد: به طور مثال اگر ۷۰۰ هزار خانوار هرکسی یک مرغ اضافه بخرد، حدود هزار و 400 تن مرغ می شود و بازار را تحت تاثیر قرار می دهد در صورتی که واقعاً مردم باید بدانند که اصلاً کمبود اتفاق نمی افتد که بخواهیم احتکار خانگی کنیم.
وی در پاسخ به اینکه چرا واردات استان کرمان دچار مشکل شد؟ توضیح داد: این التهاب در کل کشور اتفاق افتاد و بعضی موارد در تأمین نهادهها اتفاق میافتد؛ یعنی جوجهریزی هم می تواند تحت تأثیر قرار بگیرد که جوجه ریزی تحت تأثیر عوامل متعددی است.
سعیدی ادامه داد: مثلا" گاهی یک بیماری می آید و در همین ایامی که مرغ دچار مشکل شد در بعضی از استان ها مرغداری ها دچار بیماری (آنفولانزا و بیماری های دیگر شدند و یا عدم حمل نهاده ها باعث می شود که بعضی از جوجه ریزی ها کاهش پیدا کند که سامانه ای راه افتاده اما متاسفانه هنوز بعضی از خریدهایی که مرغداران انجام می دهند این نهاده به موقع حمل نمی شود.
وی خاطرنشان کرد: وقتی بازار دچار مشکل می شود، در بحث توزیع هم مشکلاتی پیش می آید که خود فروشنده ها و دلالان در آن نقش دارند، احتکار می کنند و کل بازار را تحت تاثیر قرار می دهند اما جوجه ریزی ما در کل باید در استان افزایش دهیم.
سعیدی از پیگیری برای افزایش جوجه ریزی در استان خبر داد تا حداقل بتوان نیاز استان را تأمین کرد زیرا این ظرفیت تامین برای استان و حتی سیستان و بلوچستان هم وجود دارد.
سعیدی خاطرنشان کرد: گوشت تولید می شود و به مردم باز هم اعلام می کنم که اصلاً جای هیچ نگرانی وجود ندارد یعنی ما واقعاً توان تولید را داریم و این ها ساماندهی خواهند شد.
وی در پاسخ به اینکه جنوب استان کرمان با این وسعت و با توانمندی هنوز کشتارگاه ندارد و تأمین آن از شمال استان است و چرا ما هنوز شاهد وجود کشتارگاه در جنوب نیستیم؟ ادامه داد: شرایط اقلیمی در پرورش از گیاهان گرفته تا پرورش مرغ و حیوانات و ... دخیل است و جنوب استان به دلیل اقلیمی که داشته و گرم بوده، مرغداری ها کمتر توسعه پیدا کردند گرچه الان با سیستم هایی که وجود دارد می تواند توسعه پیدا کنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان خاطرنشان کرد: کشتارگاه باید مقرون به صرفه باشد اما به دلیل اینکه تولید در منطقه کم بوده، به همین جهت کشتارگاه احداث نشده و اصلاً صرفه اقتصادی هم نداشته که احداث شود.
وی ادامه داد: با توجه به افزایش برنامه ای که در حال حاضر وجود دارد و جنوب استان هم برنامه افزایش تولید دارند؛ قاعدتاً وقتی تولید به حد مناسبی برسد، کشتارگاه هم نیاز است و قطعاً احداث خواهد شد.
سعیدی در رابطه با بحث خرما، گفت: سردخانه ها را حدود 20 روز پیش چک و رصد کردیم و خرما به اندازه کافی نه تنها برای استان بلکه برای کشور وجود دارد و نگرانی نخواهیم داشت.
وی در پایان گفت: امیدواریم که بتوانیم جبران کنیم و این مشکلاتی که در رابطه با تولید وجود داشته را نداشته باشیم.
نظر شما