به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، اول اردیبهشت ماه همزمان با روز بزرگداشت سعدی شیرازی و در آغاز «نهضت خوانش آثار سعدی» ویژهبرنامه ملی «عطر سخن سعدی» به همت محفل ادبی قند پارسی استان فارس به صورت مجازی برگزار شد. در این نشست دبیرکل نهاد طی سخنانی با اشاره به اینکه مطالعه و بهرهگیری از ذخایر فاخر قلّههای رفیع زبان و ادبیات فارسی از منظر رهبر انقلاب اسلامی اقدام و وظیفهای انقلابی تلّقی میشود، آن را وظیفهای بر دوش شاعران و نویسندگان و تمامی اهالی فرهنگ و هنر دانست.
متن کامل سخنرانی «علیرضا مختارپور» دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور را در ادامه میخوانید:
به نام آن که جان را روشنی داد
آذرماه سال ۱۳۶۳ جمهوری اسلامی ایران در شرایطی که هنوز به ششمین سالگرد تأسیس خود نرسیده، و جنگ تحمیلی رژیم بعثی با پشتیبانی استکبار جهانی به سال چهارم رسیده، کنگره جهانی بزرگداشت هشتصدمین سالگرد تولد شیخ اجل سعدی را در شیراز برگزار میکند. این کنگره با پیام حضرت آیت الله خامنهای رئیس جمهور وقت افتتاح میشود.
این پیام که در آن شرایط سخت دوران دفاع مقدس صادر شده نشاندهنده جایگاه زبان و ادب فارسی و نیز مقام والای سعدی در نگاه یکی از مهمترین مقامات آن روز و رهبر کنونی انقلاب اسلامی است. شاید افرادی که آن دوران را ندیدهاند هرگز در نیابند که اهمیت این نکات چیست امّا کسانی که یا آن روزگار را از سر گذرانیده و یا از طریق مطالعه و تحقیق در تاریخ انقلاب اسلامی شرایط آن روز را درک میکنند بخوبی موضوع را در مییابند.
امّا اشارهای کوتاه به محتوای آن پیام تاریخی:
۱- ایشان در آغاز پیام خود، برگزاری کنگره بزرگداشت سعدی را از جمله شایستهترین اقدامات در عرصه ادب و فرهنگ انقلابی بر میشمارند.
۲- سپس با اشاره به این که انقلاب مبارک اسلامی پهنه زندگی مردم ایران را قلمرو ارزشهای اسلامی ساخته و حکمت و معرفت را در جایگاه شایسته خود نشانده تأکید میکنند: «بجاست که ذکر جمیل سعدی بر زبان ارزشگزاران آن ارزشها و یاد او در خاطر رهروان آن وادیها مکرّر و مؤکّد گردد».
۳- ایشان وظیفه کنگره را شناساندن گوشههای ناشناخته شخصیت سعدی و درخشندگی هنر او و هموار ساختن راه بهرهجویی نسل انقلابی از این گنجینه قیمتی دانسته و تصریح میکنند: «گذشته ادب و هنر ما، میراث ارزشمندی است که باید ادبیات انقلاب را مایه و توان ببخشد، مشعل هدایتگر شعر و هنر انقلابی بر بام این قلعه شکوهنده استوار، خواهد توانست تا همه جای آفاق هنرپذیر و سخنشناس را بپوشاند و نورافشانی کند».
از زمان برگزاری آن کنگره تاکنون رهبر معظّم انقلاب اسلامی در بیانات متعددی با اقشار مختلف مردم از جمله اهالی استان فارس این مهد ادب و فرهنگ و نیز اهالی فرهنگ و ادب و هنر بر اهمیت آثار سعدی و لزوم استفاده از گنجینه قیمتی اشعار معرفتی و اخلاقی او تأکید مکّرر داشتهاند.
از تمامی این مطالب به روشنی میتوان دریافت که توجه، مطالعه و بهرهگیری از ذخایر فاخر قلّههای رفیع زبان و ادبیات فارسی که در آثار فردوسی، نظامی، مولوی، سعدی، حافظ و دهها و صدها ادیب دورههای بعد متجلّی شده از منظر رهبر انقلاب اسلامی اقدام و وظیفهای انقلابی تلّقی میشود و این وظیفهای است بر دوش شاعران و نویسندگان و تمامی اهالی فرهنگ و هنر که در حوزه زبان و ادب فارسی قلم میزنند و گام بر میدارند.
نظر شما