به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام والمسلمین «عبدالکریم بهجت پور» در ویژه برنامه شرح شمس که همزمان با ماه مبارک رمضان در نمازخانه مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران برگزار می شود، به تفسیر آیات 32 و 33 سوره فرقان پرداخت.
وی با اشاره به آیه 32 سوره فرقان «وَ قالَ الَّذِينَ كَفَرُوا لَوْ لا نُزِّلَ عَلَيْهِ الْقُرْآنُ جُمْلَةً واحِدَةً كَذلِكَ لِنُثَبِّتَ بِهِ فُؤادَكَ وَ رَتَّلْناهُ تَرْتِيلًا»، اظهار داشت: این آیه می فرماید «و کافران گفتند: چرا قرآن یک باره بر او نازل نشد؟ این گونه [قرآن را به تدریج نازل می کنیم] تا قلب تو را به آن استوار سازیم، و آن را بر تو با مهلت و آرامی خواندیم».
مدیر حوزه های علمیه خواهران با بیان این که بهانهجويان برای این که ایمان نیاورند، هر لحظه بهانهى جديدى به پیامبر مىگرفتند و این بار گفتند: چرا قرآن يكجا نازل نمىشود؟، افزود: و این در حالى است كه قرآن داراى دو نزول است؛ يكى نزول دفعى كه در شب قدر بر قلب پيامبر نازل شده است و ديگرى نزول تدريجى كه به مناسبتهاى مختلف در طول بيست و سه سال نازل شده است.
وی به تشریح آثار و دلايل نزول تدريجى قرآن پرداخت و ادامه داد: نزول تدريجى، عامل ارتباط دائمى و مستمرّ پيامبر اكرم(ص) با سرچشمه وحى و مايه استوارى او در راه است و از سویی انجام همه اوامر و ترك همه نواهى يكدفعه براى عموم مردم سخت بود و سبب عُسر و حَرَج مىشد؛ لذا قرآن به صورت تدریجی نازل شد.
حجت الاسلام والمسلمین بهجت پور خاطرنشان کرد: از دلایل نزول تدریجی این مسئله هم مطرح شده که چون هر سوره و آيه قرآن به تنهايى يك معجزه است، بنابراين نزول تدريجى آن به منزله چندين معجزه پى در پى و هر معجزهاى مايه تسلّى قلب پيامبر در برابر آزار دشمنان است.
وی با بیان این که خداوند در این آیه به پیامبر تسلی و آرامش می دهد به این صورت که رهبر بايد قلبى مطمئن، استوار و آرام داشته باشد. «لِنُثَبِّتَ بِهِ فُؤادَكَ»، گفت: در پایان این آیه نیز خداوند می فرماید «وَ رَتَّلْناهُ تَرْتِيلًا» یعنی آموزش و تربيت افراد بايد تدريجى باشد.
مدیر حوزه های علمیه خواهران بیان داشت: خداوند در آیه 33 همین سوره «وَ لا يَأْتُونَكَ بِمَثَلٍ إِلَّا جِئْناكَ بِالْحَقِّ وَ أَحْسَنَ تَفْسِيراً، و هيچ مَثَلى (از بهانهها و طعنهها) براى تو نياورند، مگر آن كه پاسخ به حقّ و بهترين بيان را براى تو آورديم» خطاب به پیامبر می فرماید حرف مخالفان، يا باطل است كه ما در برابر آن براى تو سخن حقّ مىآوريم و يا حقّ است كه ما سخن بهتر و جامعتر از حقّ آنان براى تو بازگو مىكنيم.
وی افزود: یکی از پیام های این آیه این است که خداوند از انبيا دفاع مىكند و در برابر سخنان باطل كفّار، كلام حقّ را مطرح مىكند. «وَ لا يَأْتُونَكَ بِمَثَلٍ إِلَّا جِئْناكَ بِالْحَقِّ» و گفتار و اعتراض ديگران را با كلام بهتر جواب می دهد «وَ أَحْسَنَ تَفْسِيراً».
نظر شما