افت منطقی نرخ ارز در بازار/ جزئیات تورم «نقطه‌ای» و «ماهانه» خانوارها در سال ۹۹

لزوم ثبت کد شهاب سهامداران در تراکنش‌های بانکی، افت منطقی نرخ ارز در بازار، حمایت ۲ هزار میلیاردی بانک کشاورزی از زنان و جوانان روستایی، جزئیات تورم «نقطه‌ای» و «ماهانه» خانوارها در سال ۹۹ برخی از اخبار اقتصادی امروز شبستان است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین اخبار اقتصادی امروز شنبه ۱۸ اردیبهشت اردیبهشت شبستان به شرح زیر است:

لزوم ثبت کد شهاب سهامداران در تراکنش‌های بانکی

علیرغم ابلاغیه بانک مرکزی به کلیه بانک‌ها بابت ثبت الزامی کد شهاب در کلیه تراکنش‌های بانکی «پایا و ساتنا»، عدم درج کد مذکور در برخی از بانک‌ها، پرداخت این شرکت را «توزیع سود، اصل سررسید اوراق و …» را با اختلال روبه‌رو کرده و به همین منظور کلیه سهامداران و ناشرین می‌بایست کد شهاب خود را در حساب‌های بانکی ثبت کنند.

چندی پیش بانک مرکزی با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرد: تمام تراکنش‌های بانکی فاقد «کد شهاب» در سامانه‌های «پایا و ساتنا» برگشت می‌خورند، لذا افراد حقیقی یا حقوقی که کدملی یا شناسه ملی خود را به بانک اظهار نکرده باشند، نمی‌توانند از این خدمت بهره‌مند شوند.

در ادامه این اطلاعیه آمده است که این بانک طی چند سال اخیر در تلاش بوده است، هویت صاحبان تراکنش‌های بانکی با قاطعیت هرچه بیشتر شفاف شود و در همین راستا نیز نسبت به راه اندازی «سامانه نهاب» با همکاری سازمان‌هایی از جمله «ثبت احوال کشور»، «ثبت شرکت‌ها»، «وزارت کشور» و سایر نهادهای ذی‌ربط اقدام کرده است.

بر این اساس و به منظور عمل به تکلیف قانونی، تمام تراکنش‌های فاقد «کد شهاب» در «ساتنا» برگشت می‌خورند. «کد شهاب» همان کدملی برای اشخاص «حقیقی» و «شناسه ملی» برای اشخاص حقوقی است.

از این رو بانک مرکزی به عنوان نهاد سیاست‌گذار پولی و بانکی، با جدیت هرچه تمام‌تر فرایند جلوگیری از انجام تراکنش‌هایی که به یک شخص حقیقی یا حقوقی معین مربوط نیستند را آغاز کرده است و این مهم بلافاصله در سایر سامانه‌های بین بانکی و پس از آن در سامانه‌های درون بانکی اجرا می‌شود.

 

افت منطقی نرخ ارز در بازار/ اعمال سیاست‌های موثر بانک مرکزی

نرخ دلار آمریکا پس از رسیدن به کانال ۳۲ هزار تومانی در روزهای پایانی مهرماه سال گذشته، به تدریج با کاهش نرخ همراه شد. در این میان همواره رئیس کل بانک مرکزی به ریسک بالا در بازار ارز اشاره داشت و نسبت به ورود مردم به این بازار هشدار می داد. به عنوان نمونه، دکتر همتی در مهرماه ۹۹ طی مصاحبه ای با اشاره به پایان فشار حداکثری بر این نکته پافشاری کرد که ریسک بازار ارز بسیار بالاست و از مردم خواست که به بازار ارز وارد نشوند. حدود سه هفته پس از این اظهارات، شاهد کاهش چشمگیر نرخ ارز در بازار بودیم. رئیس کل بانک مرکزی در آن مقطع در گفتگویی اظهار داشت: "نرخ ارز متاثر از ریسک های غیراقتصادی به میزان زیادی از سطح تعادلی خود خارج شده بود و برای من مشخص بود که با چشم انداز رفع موانع، اثر متغیرهای غیراقتصادی بر قیمت ارز، تقلیل یافته و نرخ مبتنی بر عوامل پایه ای اقتصاد خواهد شد."

توجه ویژه سیاست گذاری پولی و ارزی به استفاده از سازوکار بازار برای تعیین نرخ ارز، از مهم ترین برنامه های موفق بانک مرکزی در سخت ترین شرایط اقتصادی کشور بوده است. زیرا همواره عده ای به دنبال فشار به بانک مرکزی برای موافقت با ارزپاشی هستند، اما نگاه فنی کارشناسان بانک مرکزی، همواره مانع مهمی در برابر این خواسته غیرکارشناسی بوده است.

بانک مرکزی به خوبی در سال گذشته توانست با راه اندازی رسمی بازار متشکل ارزی و توسعه این بازار برای حضور صرافی ها در این بستر، تعدیل نرخ و کشف قیمت ارز را با ابزار فنی و حساب شده به سرانجام برساند. موضوعی که می توان از آن به عنوان یکی از ابزارهای مهم در کاهش نرخ ارز در این مدت یاد کرد.

نگاه فنی و کارشناسی به بازار ارز باعث شده تا کاهش پلکانی و به دور از هیجان در بازار را از ماه ها قبل شاهد باشیم. روندی که با عقب نشینی دلار آمریکا از قله ۳۲ هزار تومانی در اواخر مهرماه سال گذشته آغاز شد و حالا در دومین ماه سال جدید، شاخص ارزی به کانال ۲۰ هزار تومانی راه یافته است. ریزش حدود ۱۲ هزار تومانی که بیانگر تلاش بانک مرکزی به عنوان بازارساز در جهت تعدیل نرخ ارز با استفاده از سازوکار بازار و همچنین تلاش این بانک برای تقویت ارزش پول ملی است.

موضوعی که دکتر روحانی رئیس جمهور کشورمان نیز روز چهارشنبه (پانزدهم اردیبهشت ماه ۱۴۰۰) به آن اشاره کرد و افزود: «اینکه قیمت دلار کاهش پیدا می‌کند، یعنی ارزش پول ملی بالا می‌رود، معنایش کاهش تورم است، معنایش این است که مردم راحت‌تر بتوانند اجناس مورد نیاز خودشان را با قیمت عادلانه‌تری خریداری کنند، یک حرکت بزرگی را شاهد هستیم که این را مشاهده می‌کنیم و می‌بینیم، روزهای گذشته و روزهای آینده هم این مسیر ادامه پیدا می‌کند.»

 

حمایت ۲ هزار میلیاردی بانک کشاورزی از زنان و جوانان روستایی

پروژه تأمین مالی خرد با رویکرد بانکداری پیوندی با حمایت و همکاری بانک کشاورزی، صندوق توسعه کشاورزی سازمان ملل متحد (ایفاد) و سازمان بهزیستی و عاملیت موسسه بین المللی تاک اجرایی شده و تاکنون ۲۴۱۶ میلیارد ریال تسهیلات خرد در قالب این پروژه به زنان و جوانان روستایی پرداخت شده است.

 

این طرح با هدف توانمندسازی، فقرزدایی، ایجاد و توسعه کسب و کارهای خرد و ارتقا و بهبود سطح معیشت زندگی روستاییان با تاکید بر زنان و جوانان روستایی از سال ۱۳۸۱ در بانک کشاورزی در حال اجراست و بر اساس آخرین آمار، بیش از ۹۵ درصد از جامعه هدف طرح را بانوان روستایی تشکیل می دهند.

 

این گزارش می افزاید: روز دوشنبه ۳۰ فروردین ماه ۱۴۰۰ در دیدار جمعی از خیران و فعالان سازمان های مردم نهاد با رئیس جمهور ،  مدیرعامل موسسه تاک به عنوان همکار بانک کشاورزی در طرح تامین مالی خرد، ضمن ارائه گزارش عملکرد این پروژه، از حمایت ها و همکاری های چندین ساله بانک کشاورزی در اجرای برنامه تامین مالی خرد با رویکرد بانکداری پیوندی تشکر و قدردانی کرد.

 

جزئیات تورم «نقطه‌ای» و «ماهانه» خانوارها در سال ۹۹

جدیدترین گزارش مرکز آمار از تغییرات شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارها در سال گذشته، نشان می‌دهد نرخ تورم کل کشور در سال قبل به رقم ۳۶.۴ درصد رسیده است. همچنین نرخ تورم سالانه برای مناطق شهری ۳۶.۲ درصد و برای مناطق روستایی ۳۷.۷ درصد بوده است. بر این اساس، نرخ تورم نسبت به سال گذشته برای کل کشور، مناطق شهری و مناطق روستایی به ترتیب ۱.۶، ۱.۸ و ۰.۴ درصد افزایش یافته است.

تغییرات تورم ماهانه در سال ۹۹ چگونه بود؟

بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور در سال ۱۳۹۹ مربوط به ماههای مهر (۷ درصد)، تیر (۶.۴ درصد) و آبان (۵.۲ درصد) و کمترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور مربوط به ماههای اسفند (۱.۸ درصد) دی (۱.۸ درصد) و خرداد (۲ درصد) است.

 

هر گرم طلای ۱۸ عیار ۹۳۹ هزار تومان

امروز (شنبه ۱۸ اردیبهشت) هر گرم طلای ۱۸ عیار ۹۳۹ هزار تومان، هر انس طلا در بازارهای جهانی ۱۸۳۱ دلار، هر گرم طلای ۲۴ عیار یک میلیون و ۲۵۳ هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح قدیم ۹ میلیون و ۳۴۷ هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح جدید ۹ میلیون و ۴۹۳ هزار تومان، نیم سکه بهار آزادی ۵ میلیون و ۱۵۰ هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان و سکه یک گرمی یک میلیون و ۸۵۰ هزار تومان است.

 

امروز (شنبه ۱۸ اردیبهشت) در بازار ارز دلار ۲۰ هزار و ۶۴۸ تومان، یورو ۲۵ هزار و ۲۴۸ تومان، پوند ۳۰ هزار و ۴۵۸ تومان، درهم امارات ۵۹۰۸ تومان، یوان چین ۳۳۷۰ تومان و لیر ترکیه ۲۶۱۰ تومان است.

 

بر اساس اعلام بانک مرکزی هر دلار آمریکا برای امروز (شنبه هجدهم اردیبهشت ماه ۱۴۰۰) بدون تغییر نسبت به روز گذشته به مبلغ ۴۲ هزار ریال قیمت خورد. همچنین هر پوند انگلیس به قیمت ۵۸ هزار و ۸۰۱ ریال و هر یورو نیز به قیمت ۵۱ هزار و ۸۶ ریال اعلام شد. هر فرانک سوئیس ۴۶ هزار و ۶۱۴ ریال، کرون سوئد ۵ هزار و ۵۱ ریال، کرون نروژ ۵ هزار و ۱۱۵ ریال، کرون دانمارک ۶ هزار و ۸۷۰ ریال، روپیه هند ۵۷۴ ریال، درهم امارات متحده عربی ۱۱ هزار و ۴۳۷ ریال، دینار کویت ۱۳۹ هزار و ۴۰۸ ریال، یکصد روپیه پاکستان ۲۷ هزار و ۵۷۴  ریال، یکصد ین ژاپن ۳۸ هزار و ۷۰۲ ریال، دلار هنگ‌ کنگ ۵ هزار و ۴۰۸ ریال، ریال عمان ۱۰۹ هزار و ۲۳۳ ریال و دلار کانادا ۳۴ هزار و ۶۰۲ ریال قیمت خورد.

 

از سوی دیگر، نرخ دلار نیوزیلند ۳۰ هزار و ۶۴۵ ریال، راند آفریقای جنوبی ۲ هزار و ۹۸۷ ریال، لیر ترکیه ۵ هزار و ۹۸ ریال، روبل روسیه ۵۷۲ ریال، ریال قطر ۱۱ هزار و ۵۳۹ ریال، یکصد دینار عراق ۲ هزار و ۸۷۹ ریال، لیر سوریه ۳۴ ریال، دلار استرالیا ۳۳ هزار و ۱۵ ریال، ریال سعودی ۱۱ هزار و ۲۰۱ ریال، دینار بحرین ۱۱۱ هزار و ۷۰۳ ریال، دلار سنگاپور ۳۱ هزار و ۷۲۷ ریال، یکصد تاکای بنگلادش ۴۹ هزار و ۵۵۶ ریال، ده روپیه سریلانکا ۲ هزار و ۱۳۲ ریال، کیات میانمار ۲۷ ریال و یکصد روپیه نپال ۳۵ هزار و ۶۷۲ ریال تعیین شد.

 

همچنین، نرخ یکصد درام ارمنستان ۸ هزار و ۶۳ ریال، دینار لیبی ۹ هزار و ۳۵۹ ریال، یوان چین ۶ هزار و ۵۳۰ ریال، یکصد بات تایلند ۱۳۵ هزار و ۱۷۰ ریال، رینگیت مالزی ۱۰ هزار و ۲۱۳  ریال، یک هزار وون کره جنوبی ۳۷ هزار و ۸۱۶ ریال، دینار اردن ۵۹ هزار و ۲۴۰ ریال، یکصد تنگه قزاقستان ۹ هزار و ۸۴۸ ریال، لاری گرجستان ۱۲ هزار و ۲۵۰ ریال، یک هزار روپیه اندونزی ۲ هزار و ۹۴۰ ریال، افغانی افغانستان ۵۴۲ ریال، روبل جدید بلاروس ۱۶ هزار و ۵۷۹  ریال، منات آذربایجان ۲۴ هزار و ۷۱۹ ریال، یکصد پزوی فیلیپین ۸۷ هزار و ۸۸۵ ریال، سومونی تاجیکستان ۳ هزار و ۶۸۷ ریال و منات جدید ترکمنستان ۱۲ هزار و ۲۱ ریال ارزش‌گذاری شد.

 

 

 

 

کد خبر 1054543

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha