خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: هجوم زودهنگام آفات در باغات پسته سرایان، جوان ترین الگوی گشت سرایان را درگیر و سرمایه چندین ساله بهره برداران را معرض نابودی قرار داده است.
یکی از پسته کاران سرایانی در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: در حالی که آفتهایی از جمله پسیل، باغات پسته شهرستان سرایان را مورد حمله قرار داده است، پسته کاران به دلیل گرانی سموم نمیتوانند با آفات مبارزه کنند و نیازمند حمایت بخش دولتی است.
وی با بیان اینکه نزدیک به سه دهه است که کشاورزان شهرستان سرایان رو به کشت و برداشت محصول پسته کرده اند که با وضعیت محدودیت آبی شهرستان سازگار است، افزود: پسته یکی از محصولات اقتصادی شهرستان است که بعد از زعفران، مهمترین محصول به جهت درآمد در شهرستان به شمار می رود و بخش قابل توجهی از درآمد کشاورزان را تامین می کند.
به گفته وی در آغاز سال جاری، تگرگ ۲۰ درصد به باغات پسته شهرستان خسارت وارد کرد.
این باغدار سرایانی در ادامه گفت: در سال جاری سرمازدگی بالغ بر ۷۰ درصد باغات پسته را نابود کرده و در حال حاضر با وجود خشکسالیها و تغییرات آب و هوایی، آفات زیادی گریبان گیر محصول پسته شده است که نیازمند مبارزه جدی و همگانی است.
وی بیان کرد: در سال جاری که کشاورزی در سخت ترین شرایط خشکسالی به سر می برد شاهد فعالیت آفات از اوایل فصل بهار در باغات پسته شهرستان هستیم و اکنون نیز زمان مبارزه شیمیایی نیست.
یک کشاورز دیگر سرایانی به کاهش درآمد کشاورزان در سالهای خشکسالی و محدودیت منابع آبی اشاره کرد و ادامه داد: برنامه ریزی برای مبارزه همگانی با آفتهای پسته ضروری است.
«علی اکبر اصیل» تنها امید درآمدی کشاورزان را برداشت پسته برشمرد و اظهار کرد: با توجه به سطح زیاد باغات پسته و طغیان قابل توجه آفات و نیز گرانی سموم برای مبارزه نیازمند راههای موثر است.
«محمدرضا ابراهیم زاده» از دیگر کشاورزان سرایانی نیز با بیان اینکه متاسفانه قیمت کود و سموم افزایش یافته است، اظهار کرد: انتظار است تا سم پاشی و مبارزه منطقه ای همانند مبارزه با هجوم ملخ در منطقه صورت گیرد تا سرمایه کشاورزان همه ساله در معرض افت قرار نگیرد.
وی می افزاید: به دلیل خشکسالی و کمبود باران، آفات متعددی از جمله پسیل شروع به فعالیت و تخریب باغات کرده اند.
او ادامه میدهد: شرایط حال حاضر اجازه نمیدهد که با مبارزه شیمیایی نسبت به آفات واکنش نشان دهیم بلکه باید برای مبارزه با آفتها اقدامات دیگری را به کار گرفت.
این کشاورز سرایانی میگوید: اقداماتی که تاکنون برای مبارزه با این آفتها انجام شده است تأثیر خوبی داشته است، اما همچنان باید به مبارزه ادامه داد.
یکی از پسته کاران ایسکی نیز گرانی سموم را یکی از مشکلات مهم حوزه کشاورزی میداند و بیان میکند: همانگونه که در سطح کلان با ملخها مبارزه شد، باید با آفت پسیل و سایر آفات نیز در سطح کلان و با برنامه ریزی مبارزه کرد تا محصولی با ارزش مثل پسته از بین نرود.
«رضا صفایی» مدیر جهاد کشاورزی سرایان در خصوص مبارزه عمومی با آفات در باغات پسته گفت: مبارزه با آفت پسته، کار شخصی است و باغداران در مراجعه به کلینیک های شهرستان می توانند مشورت بگیرند.
به گفته وی، مبارزه عمومی با آفاتی مثل ملخ آن هم از نوع مهاجم با شرایط خاصی انجام می شود.
مدیر جهاد کشاورزی سرایان افزود: در حال حاضر سطح زیرکشت این محصول در سرایان به سه هزار هکتار رسیده است و پسته از محصولاتی است که هرساله سطح کشت آن با رشد مواجه است که ۲۲۰۰ هکتار از باغات پسته سرایان باردهی دارد.
وی محصول پسته را از محصولات با نیاز آبی پائین عنوان کرد که نقش زیادی در نگه داشت کشاورزی همزمان با مدیریت آب در شهرستان دارد.
وی ارزش اقتصادی سالانه محصول پسته را نزدیک به ۲۰۰ میلیارد تومان برشمرد و از باغات پسته شهرستان به عنوان جوان ترین الگوی کشت موفق در منطقه توصیف کرد که بخش زیادی از درآمد کشاورزان را به خود اختصاص داده است.
وی صنایع تولیدی احداثی شهرستان در حوزه فرآوری محصول را ۱۱ واحد با اشتغالزایی ۱۲۰ نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم عنوان کرد.
پروانه چوب خوار، سوسک جوانه خوار، زنجرک و پسیل از مهمترین انواع آفات پسته به شمار میروند.
نظر شما