به گزارش خبرنگار گروه غدیر و مهدویت خبرگزاری شبستان، با توجه به نزدیک شدن به ایام انتخابات ریاست جمهوری و لزوم توجه به مسئولیت و رسالت مشارکت سیاسی اجتماعی جامعه منتظر، در سلسله گفتگوهایی نظر کارشناسان درباره ارتباط مشارکت صحیح سیاسی اجتماعی در انتظار پویا و زمینه ساز ظهور را به بحث و بررسی گذاشته ایم. در ادامه مشروح سخنان حجت الاسلام «محمود اباذری»، کارشناس مرکز تخصصی مهدویت حوزه علمیه قم در این باره تقدیم حضورتان می شود:
حجت الاسلام اباذری درباره تاثیر مشارکت های سیاسی اجتماعی و توجه منتظران به انتخاب فرد اصلح در زمینه سازی ظهور و انتظار پویا، اظهار کرد: برای اصلاح عالم و تحقق عدالت جهانی ملزوماتی سه گانه موردنیاز است: نخست، رهبری معصوم و الهی که از سوی خدا تعیین می شود؛ دوم طرح و برنامه جامع و پاسخگوی همه نیازهای انسان که الزاما باید وحیانی باشد و سوم همراهی مردم. این ملزومات در آیه 25 سوره مبارکه حدید مطرح شده و درباره مولفه موردنیاز سوم می فرماید: «لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ».
این کارشناس مهدوی ادامه داد: یعنی مردم باید اقامه قسط را بر عهده بگیرند و این سنت خدای حکیم است که بار اقامه قسط باید بر دوش مردم باشد البته مردم به تنهایی نمی توانند و حتما باید مدیر و رهبری که از سوی خدا تعیین شده و برنامه وحیانی اصلاح جامعه و عالم را پیاده می کند، هدایت آنها را بر عهده بگیرد. دو ضرورت اول در طول تاریخ فراهم بوده یعنی از زمان خلقت آدم(ع)، زمین از حجت الهی خالی نبوده است و برنامه وحیانی از طریق پیامبران و نیز انزال کتب، در اختیار انسان ها قرار گرفته است.
وی تاکید کرد: آنچه مانع تحقق حکومت الهی است ناشی از ملزومه سوم است، باید توجه داشت مشکل از نوافل و مستحبات و عبادات ما نیست چنان که در ماجرای عاشورای حسینی بسیاری از آنها که از یاری امام حسین(ع) سر باز زدند، در مساجد و خانه ها مشغول عبادت و نوافل بودند! بلکه ضعف ایمان و صبر و استقامت مردم و عدم مشارکت در امور سیاسی اجتماعی و ضعف بصیرت مانع از همراهی آنها شد.
مصائب بی بصیرتی امت در طول تاریخ!
حجت الاسلام اباذری در ادامه بیان کرد: وقتی تاریخ را با این نگاه بررسی می کنیم با نمونه های متعددی از این ضعف بصیرت و عواقب آن مواجه می شویم. چنان که بعد از رحلت رسول خدا(ص) و پس از آن همه زحمات 23 ساله، یک جریان مردم را بر دنیا ترساند که اگر علی(ع) بیاید فتنه می شود، متاسفانه، مردم زمینگیر شده و از یاری امام زمان خود دست برداشتند و این غفلت، ریشه همه مصائبی شد که می دانیم و هنوز هم ادامه دارد.
وی ادامه داد: در دوران حکومت امیرمومنان(ع) نیز مشکل معاویه نبود، مشکل یاران امام علی(ع) بود که نیروی صبر و استقامت و بصیرت و بینش در آنها ضعیف بود و مانع از تحقق عدالت شدند. درباره تنهاترین سردار، امام حسن مجتبی(ع) نیز یاران مانع شدند و در موضوع عاشورای حسینی هم این معضل بروز یافت و افراد دارای ایمان قوی و اهل صبر و بصیرت، معدود بودند.
زمانی که می توان به تحقق ظهور امیدوار بود
حجت الاسلام اباذری در ادامه ابراز کرد: از این رو، آنچه می تواند ظهور را رقم بزند و زمینه ساز ظهور باشد، مشارکت آگاهانه سیاسی اجتماعی امت در امور است، هر گاه این مسئله در عمل به اثبات رسید باید به تحقق ظهور امام مهدی(عج) و عدالت جهانی امیدوار شویم.
این کارشناس مهدوی با اشاره به تجربه 42 ساله انقلاب اسلامی، بیان کرد: در این دوران نیز راز موفقیت ما این بود و هر جا مردم بر اساس صبر و بصیرت و یاری ولی فقیه مشارکت سیاسی و اجتماعی داشتند حقیقتاً معجزه کردند و هر جا کوتاهی کردند به قهقرا رفتیم و بخشی از دستاوردهای خون شهیدان را از دست دادیم!
وی ادامه داد: وقتی مردم از ارزش ها کوتاه آمدند و ارزش ها به مسلخ دنیا رفتند دین و دنیای آنها با هم از دست رفت! دقت در انتخاب اصلح نیز در انتظار پویا و زمینه ساز بسیار مهم است و کاهش این دقت گرفتاری ها را برای مردم به دست مردم رقم می زند چنان که قرآن می فرماید: «وَلکنْ ُ أَنْفُسَهُمْ یظْلِمُونَ» یعنی خدا به آنها ستم نکرد، بلکه آنها، خودشان به خویشتن ستم می کنند.
حجت الاسلام اباذری با بیان اینکه ظهور امام زمان(عج) به عنوان آخرین ذخیره الهی نیازمند رفع دو مشکل است، گفت: یعنی مردم باید از حالت بی تفاوتی خارج شده و مشارکت آگاهانه سیاسی اجتماعی داشته باشند و نیز اهل صبر و استقامت باشند؛ نه آنکه همچون بنی اسرائیل با کوچکترین مشکل دست از یاری موسی(ع) بردارند.
وی با بیان اینکه ما در دوران آزمون بصیرت و استقامت قرار داریم، ابراز کرد: مقام معظم رهبری تعبیری عجیب درباره زمینه سازی ظهور دارند و می فرمایند: برای رسدن به اتوبان ظهور باید گردنه هایی را پشت سر بگذاریم! ... این یعنی داشتن صبر و بصیرت، اگر موفق شدیم باید به ظهور امام زمان(عج) امیدوار باشیم.
حجت الاسلام اباذری ادامه داد: در این باره زیباترین الگوها را در اختیار داریم به ویژه شهید حاج قاسم سلیمانی، ابومهدی المهندس و شهدای مدافع حرم و دوران دفاع مقدس که استقامت و بصیرت را در اطاعت و همراهی ولی فقیه در بالاترین سطح داشتند، اگر این راه را طی کنیم با کمترین هزینه به اهداف زیبا می رسیم و مشکلات اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی ما یکی از بعد از دیگری از بین می رود و امید است در گستره جهانی شاهد ظهور دولت کریمه باشیم.
وی با بیان اینکه از بزرگ ترین آزمون های بصیرت و استقامت انتخابات ریاست جمهوری در ۲۸ خرداد است، گفت: خداوند در قرآن می فرماید: «إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ يَنْصُرْكُمْ وَ يُثَبِّتْ أَقْدامَكُمْ» اگر دنیا را در نظر گرفتیم و از خدا و شهدا غفلت کردیم یقین بدانیم دنیای ما نیز بر باد می رود. امید است درس گرفته باشیم و نهایت مشارکت همراه با بصیرت را داشته باشیم.
اباذری در پایان خاطرنشان کرد: بصیرت افزایی در این شرایط بسیار اهمیت دارد به ویژه آنکه جریان هایی به میدان آمده اند تا جای اصلح و صالح تغییر کند باید به گونه ای کار شود که مردم در این شرایط بتوانند اصلح را از صالح تشخیص دهند. متاسفانه در طول تاریخ مردم از این بخش آسیب دیده اند و اگرچه در فتنه ها خوب به میدان آمده اند اما در برخی مواضع تشخیص درست نداشته اند.
نظر شما