خبرگزاری شبستان : واکاوی مفهوم قدرت بصیرتی به عموم مردم و جامعه علمی ما می دهد که مصونیت انها را تضمین میکند .
چندی است گزارشاتی در خصوص تحریم و احتمال یورش بدست ما میرسد و احتمالات فراوانی را در ذهن ما پدید می اورد . به نظر می رسد بهترین ابزار برای مقابله با این احتمالات و حدس و گمانها بصیرت و اگاهی است . شناخت نحوه اعمال قدرت جامعه را در موضع گیری در برابر اسبهای احتمالی توانا میسازد .
قدرت مفهومی بنیادین است که توسط میشل فوکو ساختار شکن معروف فرانسوی مطرح شد .وی از طریق تبارشناسی مفهوم قدرت در تاریخ به دنبال واکاوی نسبت قدرت و سلطه در ازمنه گوناگون تاریخی بود . از نظر فوکو نمونه ها و مظاهر قدرت همان ابزارهائی هستند که به وسیله انها سلطه پیش می رود . از نطر او تاریخ پیشرفت عقل کلی نیست بلکه عرصه عملکرد مراسم قدرت است و در نتیجه بشریت از یک نوع سلطه به نوعی دیگر می رسد .
مفهوم قدرت در عصر حاضر معنایی عام یافته است . البته مصادیقی از این اشاعه مفهومی در گذشته وجود داشته است اما به پررنگی و تاثیرپذیری ان در جهان کنونی نبوده است .
قدرت در عمومی ترین سطح یعنی توانائی به دست اوردن نتایجی که شخص خواهان ان است و به طور خاصتر قابلیت نفوذ در رفتار دیگران برای حصول نتایج دلخواه.
جوزف نای قدرت را شامل : صدور دستور ، تهدید و اجبار ، مشوقهای اقتصادی ، تنظیم اولویتها ، جاذبه ، متقاعد کردن ، میدانند.
در یک تقسیم قدرت به سخت و نرم تقسیم شده و قدرت هوشمند ترکیبی از قدرت سخت و نرم است . در قدرت هوشمند ، فاعل قدرت سعی می کند با توجه به شرایط موجود قدرت سخت و نرم را اعمال کرده و به نتیجه مطلوب نائل اید . به دیگر بیان ، هوشمندی فاعل قدرت را به خود فعل استناد می دهیم .
قدرت نرم شامل : ارزشها ، فرهنگ ، سیاست ، نهادها ، تنطیم اولویت ،جذب مخاطب ، می باشد .
قدرت سخت شامل : قدرت نظامی ، قدرت اقتصادی می باشد .
برای مثال یورش ایالات متحده به عراق و افغانستان از مصادیق اعمال قدرت سخت است و تلاش غرب و ایالات متحده برای مقابله با فرهنگ ایرانی و اسلامی از طریق وب سایتها و رسانه های گروهی از مصادیق قدرت نرم بشمار می اید .
تفاوت قدرت نرم و سخت در محسوس بودن و تخریب فیزیکی ، و احساس ترس ، نسبت به صاحبان قدرت است که در قالب قدرت نظامی تحقق پیدا می کند . بر خلاف قدرت سخت ، در قدرت نرم : از عناصر اشکار نفوذ و قدرت برخوردار نیست . قدرت نرم پذیرفتنی و دلربا است . اهداف کلانی را دنبال میکند . فضای مجازی در حال حاضر عرصه ای نو و کار امد و تاثیر گذار برای اعمال قدرت نرم فراهم اورده است .
به دیگر بیان : فضای مجازی ، ابزار قدرت نرم و قدرت نرم مرجع تولید فضا و مواد مجازی بشمار می اید.
کشورهائی در عرصه اعمال قدرت ، نرم در سطح کلان وجهانی موفقتر محسوب میشوند که از خصوصیات ذیل برخوردار باشند :
1- دارای ایده و فرهنگی نزدیک تر به هنجارهای جهانی
2- کشورهایی که به کانالهای ارتباطی بیشتر متصل باشند
3- کشورهایی که اعتبار انها با توجه به کارایی داخلی و خارجی شان غنی شده است
امروزه با توجه به رشد فزاینده فناوری اطلاعات شاهد فئودالیسم مجازی هستیم . هر گروه خبری که اخبار را سریعتر و با اعتبار و جذابیت بیشتری منتشر کند میتواند بیش از دیگران از این مجرا اعمال قدرت کند .
بنا براین بایستی محققان را در وقایع خاصی نظیر ماجراهای پس از انتخابات متوجه این ظرفیت کنند.
در جهان کنونی شیوه تفکر و زاویه دید دانشجویان خارجی همانند دانشجویان دانشگاهها امریکا تحت تاثیر ابرقدرتهای قدرت نرم است .
از جمله سازمانهای غیر دولتی اعمال قدرت نرم که جنبه بین المللی دارد میتوان به شبکهای اجتماعی هم چون توییتر و سی ان ان در وقایع خاصی هم چون جنگ خلیج فارس اشاره کرد.
از جمله حوزه های دیگری که در اعمال قدرت نرم میتوان نام برد حوز ه بازی های مجازی است . مفاهیم چون صلح ، جنگ و بستر سازی از طریق این نرم افزار ها در اعمال قدرت نرم از مسائل مهم کنونی است .
حتی موتورهای جستجو هم چون گوگل و بینگ نشان از نوعی مسدود کردن نرم اطلاعات در چهاچوب ازاد اطلاعاتند.
می توان گفت در فضای مجازی قدرت اصلی در دست کسانی است که عهده دار ویرایش حجم عظیم اطلاعاتند.
در واقع از طریق این فضای مجازی استکبار ارزشهای بنیادین خویش هم چون لیبرالیسم ، دموکراسی ، بازارهای تجاری ازاد و حقوق بشر را به دیگران تحمیل میکنند.
امپراتوری های فضای مجازی هم چون یاهو، فیسبوک، توییتر، ام اس ان ویکیپدیا ، یوتیوب ، در خدمت اینگونه تحمیل ها و تبعیض های اطلاعاتیند.
در ادامه به امپراطوری یاهو اشاره خواهد شد .
ادامه دارد
ر. دارائی
پایان پیام /
واکاوی مفهوم قدرت بصیرتی به عموم مردم و جامعه علمی ما می دهد که مصونیت انها را تضمین میکند
کد خبر 105783
نظر شما