به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، کاهش آمار ازدواج و یا بالارفتن سن جوانان برای انجام این سنت و تشکیل خانواده دغدغه بسیاری را به دنبال داشته و نارسایی و آسیب هایی را نیز برای جامعه به همراه داشته است.
بررسی این اتفاق که از دو دهه پیش تاکنون اتفاق افتاده و مسیر تحول را طی کرده، نشان داده که سبک های همسرگزینی و ازدواج دستخوش تغییرات بسیار فرهنگی و اجتماعی قرار گرفته و البته مسائل اقتصادی نیز در جایگاه خود بر این موضوع دگرگونی ایجاد کرده است.
ازدواج که یک سنت دیرینه و مورد پذیرش جوامع مختلف است برای ایرانیان یکی از مناسک خانوادگی و اجتماعی محسوب می شود که دارای مراسم و جشن هایی می باشد و همین مسائل بر زندگی اثر گذاشته و بخش عمده ای از جوانان تشکیل زندگی جدید را توام با مراسم های سنگین و یا جشن های ساده انجام داده اند.
گذشته همین مراسم ها هم نشان می دهد که با سبک های امروزی متفاوت شده و هزینه های زیادی را بر زوج های جوان و خانواده های آن ها تحمیل کرده که همین مسئله و چالش نیز بر دغدغه های حوزه ازدواج جوانان اثر گذاشته است.
شروع یک زندگی و رسیدن دختر و پسر به همدیگر مقدماتی دارد که امروز این مقدمات با گذشته متفاوت شده و البته هزینه ها و مشکلاتی را نیز ایجاد کرده است.
روش های سنتی امروز به دلیل اینکه روش ها غلط اجتماعی بر آن سایه افکنده دیگر مورد توجه نیست و البته بخشی از تغییرات یعنی نقش مهم دختر و پسر در تعیین سرنوشت خود مورد اهمیت است اما این جریان در کنار این تصمیم گیری صحیح به تجربه بزرگترها نیز نیاز دارد.
بررسی ها از این حکایت دارد که دختر و پسر در تعیین سرنوشت خود بهترین و بیشترین سهم را داشته و تجربه بزرگترها سهم کمتری نسبت به گذشته دارد و امروز مولفه های انتخاب همسر متفاوت شده و سخت گیری ها و دخالت های بی مورد اطرافیان مانع از تشکیل زندگی بسیاری می شود.
بررسی مطالعات اجتماعی نشان داده که رفتارهای جامعه بر میزان ازدواج زوج های جوان اثر گذاشته و با توجه به گستردگی و تنوع زندگی ها فراگیری آموزش های مهارتی نقش دارد.
مدیریت سبک زندگی و تشکیل خانواده به اعتقاد کارشناسان اجتماعی با دستور و قانون گذاری محقق شدنی نبوده و بازتاب خوبی ندارد پس باید در این مسیر نقش فعالیت های فرهنگی و ارتقا شناخت اجتماعی را ایفا کرد.
زندگی محل دعوا مناقشات نیست بلکه کانون گرم خانواده میدان مسابقه ای برای گذشت و صبر و درک متقابل و هر آنچه که در این میان گذشت و مهربانی افزایش یابد قطعا زندگی ها آسان تر می شود.
در مجموع مسائل فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و تغییر دیدگاه ها بر زندگی افراد و تشکیل خانواده اثر گذاشته است و گذشته ای که آغاز تجمل گرایی بوده امروز پس از گذشت دو 10 اثرات نامطلوبش را نشان داده و چقدر خانم هایی که مدرک تحصیلی خود را ملاک همسر گزینی کردند و امروز با مانعی از پس این رفتار غلط روبرو هستیم.
*تاثیر رفتارهای غلط اجتماعی بر ازدواج
موضوع ازدواج و تشکیل خانواده یک مهم در تمامی جوامع است و نیروی انسانی و تربیت نسل ها به این مولفه گره خورده پس باید نگاه ما فراتر از یک اتفاق و رویداد باشد بلکه باید با نگاه جامع بینانه و هدفمند به این این موضوع نگریست.
تمسخر ازدواج و ساختن طنز از ابعاد مختلف این رویداد بر پیکره جامعه تاثیر می گذارد و بزرگی و مهمی آن را از بین می برد و باید برای آن رفتار اصلاح شود.
«علی رحمانی» جامعه شناس با اشاره به این چنین رفتارهایی گفت: طنز ساختگی از ازدواج و نگاه غلط به اهمیت موضوع باعث شده میل و رغبت جوانان را از بین ببرد.
وی مسائل مدیریتی جامعه را نیز در کاهش ازدواج موثر بیان کرد و اظهارداشت: نیازهای اولیه برای ازدواج جوانان که شغل و دارایی تا حد ممکن است به دلیل شرایط سخت اقتصادی تامین نشده و همین مسائل بر ازدواج اثر گذاشته است.
رحمانی ایجاد فضای ناامیدی در جامعه را از مسائل مهم و اثر گذار بر ازدواج و مواردی از این قبیل بیان کرد و ادامه داد: فقر زدایی و دوری از شایعه پراکنی و تخریب شخصیت ها را برای کاهش آسیب های اجتماعی و معضلاتی مثل کاهش ازدواج موثر بیان کرد.
*بی رغبتی و ناامیدی برای ازدواج
میل به ازدواج و تشکیل خانواده در مقایسه بین جوانان امروز و دیروز تفاوت هایی داشته که البته آمار دقیقی از آن نداریم اما بررسی های میدانی نشان داده که نسل جوان اهمیت این موضوع را مهم ندانسته و تعریف مشخصی از آن ندارند و البته در مسیر زندگی شاید با بحران هایی مثل بحران هویت روبرو شده اند.
رئیس انجمن روانشناسی مثبت گرای ایران با اشاره به ناکارآمدی های مدیریتی گفت: به قدر شرایط زندگی سخت شده که جوانان درگیری های زندگی زیادی را متحمل هستند و دیگر فرصتی برای تشکیل خانواده و تحمل سختی ها نمی بینند.
«علیرضا معماریان» ادامه داد: افزایش آمارهای طلاق و تعارضات خانوادگی یک ترس و نگرانی در بین خانواده ها و جوانان ایجاد کرده که همین مسائل فرآیند تشکیل خانواده را بسیار سخت کرده است.
وی اضافه کرد: یک جوانان در بسیاری از موارد با روبرو شدن با مشکلات اقتصادی موضوع ازدواج را کنار گذاشته و در برخی مواقع راه های غیرمشروع را برگزیده و از طرفی گروهی هم با وجود داشتن تمکن مالی اما چندان میل و رغبتی برای تشکیل خانواده به دلیل ناشناختی اهمیت موضوع ندارند.
*مفاهیم زندگی درک نشده است
بسیاری از مفاهیم و فاکتورهای زندگی خوب برای جوانان درک نشده و آن ها اطلاع و آگاهی پیرامون مسائل اجتماعی و فرهنگی موثر بر زندگی ندارند که بر این اساس انتخاب ها و شرایط زندگی خود را استوار کنند.
حجت الاسلام «عبدالرسول عباسی» استاد اخلاق پدافند هوایی ارتش با اشاره به آیات قرآن گفت: زن و مرد لباس همدیگر هستند و باید مثل لباس عیب و مشکلات خود را بپوشانند.
وی افزود: درک چنین موضوعی و شناخت نسبت به این توصیه ها بر آرامش جامعه افزوده و موجب سلامت زندگی آن ها خواهد شد و نحوه زندگی و اهمیت ازدواج را با همچنین درس ها و مبانی مهمی می شود شناخت و نقشه راهی را ترسیم کرد.
سبک های اصیل و منطقی همسرگزینی و ازدواج دستخوش تغییرات و دگرگونی هایی شده که بر این سنت اثرگذاشته که برای کاهش آسیب ها و دغدغه ها و همچنین اصلاح روش ها به تدوین نقشه راه و ارتقا سطح دانش عمومی نیاز دارد و مسئولان نیز در این مسیر نقش خود را ایفا کنند.
نظر شما