به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، حجتالاسلام «سیدجلال حسینی» در جمع خبرنگاران در خصوص تعطیلی ساختمان کتابخانۀ مسجد جامع گوهرشاد گفت: ساختمان فعلی این کتابخانه با مشکلاتی چون عدم تناسب معماری آن با فضای کتابخانهای ویژۀ آقایان بودن و پیشبینی نشدن فضای مختص بانوان؛ نبود مخزن مناسب و استاندارد برای نگهداری از کتب خطی و چاپسنگی؛ نبود زیرساختهای تهویه مناسب و اعلام و اطفاء حریق؛ مشکل دسترسی، خروج اضطراری و نبود نور کافی در سالنها و به خصوص تداخل با طرح زیرسطحی توسعۀ اماکن متبرکه حرم مطهر روبهرو شده که نیاز به بازسازی این کتابخانه را ضروری کرده است.
رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی ادامه داد: آستان قدس رضوی در نظر گرفت با توجه به ساخت و سازی که در طبقۀ منهای یک حرم مطهر در حال اجرا است، ساختمان جدیدی را با شکوه و درخور شأن آستان قدس و قدمت ۷۰ سالۀ کتابخانۀ گوهرشاد احداث کند.
وی از بر طرف شدن محدودیتهای فنی و اجرایی فعلی این کتابخانه در بنای جدید خبر داد و گفت: همزمان با طرح توسعه زیرسطحی محدوده بست شیخ بهایی، ساختمان کتابخانه گوهرشاد در همان محدوده و با زیربنای ۱۲۰۰ متر با کیفیت معماری و فضای استاندارد و رعایت جهات شرعی موقوفه بنا خواهد شد.
حجت الاسلام حسینی خاطرنشان کرد: این نوید را میدهیم که کتابخانه گوهرشاد تعطیل نمیشود؛ بلکه طی یک دورۀ سه ساله، کتابخانه جدید با فضای متفاوت و رعایت جهات شرعی موقوفه ساخته خواهد شد.
رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از اختصاص مکانی جایگزین در این مدت سخن گفت و بیان کرد: در طول مدت سه سالۀ ساخت کتابخانۀ جدید، به دستور تولیت معظم آستان قدس رضوی، این کتابخانه تعطیل نمیشود؛ بلکه تا احداث ساختمان جدید، به صحن امام حسن مجتبی(ع) منتقل شده است که به زودی و با درنظر گرفتن شرایط کرونایی کشور و شهر مشهد بر اساس دستورات ستاد کرونا، آمادۀ خدماتدهی مجدد به محققان و طلاب علوم دینی است.
وی با بیان اینکه کتابخانۀ گوهرشاد تنها کتابخانۀ شبانهروزی در سطح کشور است، اظهار داشت: از مهمترین انتقادات به ساختمان پیشین این کتابخانه محدود بودن خدمات آن به آقایان بود که این مشکل در هردو بنای موقت و ساختمان درحال احداث کتابخانۀ جدید برطرف شده است.
حجت الاسلام حسینی منابع کتابخانه جامع گوهرشاد را علوم دینی، حدیث و سیرۀ اهل بیت(ع) ذکر و تصریح کرد: کتابخانه مسجد جامع گوهرشاد در سال ۱۳۳۲ توسط مرحوم حاج سیدسعید طباطبایی نایینی با ۵هزار نسخه کتاب خطی، چاپسنگی و چاپی وقف شده است.
رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی افزود: در ابتدا این کتابخانه پشت مسجد جامع گوهرشاد در کوچهای منتهی به مسجد قرار داشت که پس از تعطیلی و طرح نوسازی پیرامون حرم مطهر، به پشت بام مسجد گوهرشاد در فضای ۸۰۰ متری منتقل شد.
وی ادامه داد: از سال ۱۳۶۹ به دلیل استقبال محققان و طلاب علوم دینی و با دستور تولیت فقید آستان قدس، مرحوم آیتالله طبسی، ساختمان کنونی با زیربنای ۱۲۰۰ متر در دو طبقه در بست شیخ بهایی ساخته شد و خدمات به شکل گستردهتر و بهتر به مراجعان ارائه شد.
حجت الاسلام حسینی اضافه کرد: در سال ۱۳۷۹، کتابخانۀ تخصصی امام رضا(ع) به عنوان نخستین کتابخانۀ تخصصی آستان قدس در این کتابخانه شکل گرفت و در سال ۱۳۸۹، کتابخانۀ تخصصی اهلبیت(ع) نیز به آن اضافه شد.
رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با بیان اینکه در حال حاضر کتابخانۀ گوهرشاد دارای بیش از ۱۸هزار نفر عضو است، تصریح کرد: این کتابخانه افزون بر ۵۲۲ هزار منبع مختلف شامل حدود ۴هزار نسخۀ خطی؛ بیش از ۳هزار و ۵۰۰ کتاب چاپسنگی، سربی و چاپی نفیس؛ افزون بر ۱۲هزار جلد کتاب چاپی و بالغ بر ۵۰۰ هزار منبع الکترونیک را در خود جا داده است و این درحالی است که نشریات، پایاننامهها و لوح فشرده دیگر منابع موجود در این کتابخانه است.
نظر شما