به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، موسی شهبازی، کارشناس اقتصادی شب گذشته (دوشنبه 3 خرداد) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با بیان اینکه از سال ۵۱ تا ۹۸ برابری قدرت خرید یک ریال؛ ۳۳۲۰ مرتبه کاهش پیدا کرده است، گفت: هر سال به طور میانگین ارزش پول ملی ۲۰ درصد کاهش یافته است.
وی با بیان این که حدود پنجاه سال است تورم دو رقمی داریم افزود: پیشران تورم در کشور؛ پول و نقدینگی و تقاضای خرید کالا و خدمات است. در سالهای اخیر نرخ ارز لنگر سیاستهای اقتصادی کشور شده است در حالی که باید نقدینگی و تورم کنترل شود. کسری بودجه را نرخ ارز تشدید میکند و دولت سراغ منابع بانک مرکزی میرود.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه ترازنامه بانکها در کشور ما به دلیل نبود اقتدار بانک مرکزی و سیاستهای پولی بلندمدت در دهه اخیر رها بوده است، افزود: بانکها برای پرداخت تسهیلات به تقاضا نگاه میکنند و در پرداخت تسهیلات آنها؛ انضباطی وجود ندارد.
وی با بیان اینکه بانکها روزانه بیش از 2 هزار میلیارد تومان نقدینگی ایجاد میکنند، گفت: وابستگی بانک مرکزی به دولت موجب شده است کنترلی روی بانکها نداشته باشد. بدهی بانکها به بانک مرکزی در دو دهه اخیر به دلیل سیاست گذاریهای نادرست بانک مرکزی بیشتر شده است.
شهبازی با بیان اینکه به ساختار حکمرانی مناسب در بانک مرکزی برای کنترل تورم نیاز داریم، گفت: باید ابزارهای قانونی را به بانک مرکزی بدهیم تا در مقابل دولت بتواند مقاومت کند. نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری باید برای کنترل اقتصاد سیاسی تورم و جبران کسری بودجه و ایجاد انضباط در هزینههای دولت برنامه داشته باشند و دولت آینده باید لایحهای به مجلس شورای اسلامی ارائه دهد که امکان دخالت دولت در بانک مرکزی را سلب کند.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: برنامه اصلاح ساختاری بودجه برای تقویت درآمدهای دولت و انضباط هزینهها در دولت آینده انجام شود و نرخ ارز از تصمیم سیاسی خارج شود.
نظر شما