خبرگزاری شبستان اصفهان: اوقات فراغت که تعریف و گسترده زیادی دارد و تنها مخصوص روز و ایام خاصی نمی شود اما در تابستان برای قشر دانش آموز و دانشجو به دلیل تعطیلی سیستم آموزشی و فرهنگی کشور اهمیت و جایگاه خاصی در تعاریف و ظاهر جامعه ایجاد کرده است.
تعطیلی مدارس و دانشگاه ها نباید مانع از هدف گذاری و ادامه مسیر پیشرفت دانش آموزان و دانشجویان ایجاد کند و آسیب ساز شود بلکه فرصتی برای تجدید قوا و کسب انرژی برای دوران تحصیل و همچنین جمع آوری تجربه و مهارت برای زندگی بشود.
تعطیلی مدارس و دانشگاه ها و زمان طولانی و گسترده اوقات فراغت در این روزها سردرگمی های زیادی را همیشه برای خانواده ها و جوانان و نوجوانان ایجاد کرده که نیاز به اصلاح است.
سخنرانی و صحبت پیرامون اوقات فراغت و اصلاح روش های غلط گذشته ساده ولی برنامه ریزی برای ارائه برنامه های هدفمند به سخت کوشی، هدف گذاری، دقت و توجه و نیازسنجی دارد.
در گذشته که شرایط عادی را داشتیم باز نوع برنامه ریزی و گستره انجام آن ساده و راحت بود اما امروز معضلی نیز به این موضوعی به نام کرونا اضافه شده که فعالیت ها را کمی دشوارتر و حساس تر ساخته است.
قبلا وابستگی به فضای مجازی را با ارائه برنامه های حضوری مدیریت می کردیم و همواره صحبت از آسیب های این وابستگی بود اما امروز شرایط به گونه ای رقم خورده که فعالیت ها بر بستر فضای مجازی شکل گرفته است.
*برنامه ریزی اوقات فراغت تابستان نیازمند تحولات بنیادی
اهمیت فعالیت های اوقات فراغت به قدر مهم است که در ایجاد روحیه امیدواری، تقویت توانایی فردی و اجتماعی اثر می گذارد و برای طول سال نیز انرژی مضاعفی را ایجاد می کند اما بی توجهی به مولفه های اثرگذار در این بخش مثل علاقه، استعداد و مهارت آموزی این فرصت ناب را از بین برده است.
کارشناسان مسائل اجتماعی رفتار خانواده ها که فرزندان خود را به اجبار و تنها برای پرکردن وقت خود به کلاس های تابستان می فرستند را مورد نقد قرار می دهند.
روانشناسان می گویند باید افراد برای اوقات فراغت خود بهترین برنامه ریزی را داشته باشند و مانع از زور و دستور و اجبار باشد.
«علیرضا معماریان»، روانشناس با اشاره به اینکه آموزش مهارت های زندگی در برنامه های اوقات فراغت مغفول مانده است، تصریح کرد: در گذشته به این موضوع کمتر توجه شده و مسئولان این حوزه نیز بیشتر به برگزاری کلاس های آموزشی در رشته های مختلف پرداخته اند.
وی ادامه داد: علاقه و استعداد افراد برای برنامه ریزی در حوزه اوقات فراغت لازم و نباید مورد بی مهری قرار گیرد.
رایحه صنعتگر روانشناس کودک گفت: بسیاری از خانواده ها توانایی برنامه ریزی و اقدام عملی برای اوقات فراغت خود در خانه را ندارند.
وی با بیان اینکه شرایط قرنطیه خانگی اهمیت توجه به موضوع غنی سازی اوقات فراغت در خانه را نشان داد، افزود: باید آموزش های لازم برای تامین این نیاز فرزندان برای خانواده ها انجام شود.
*سردرگمی ها و فقدان مرکز مشاور در حوزه اوقات فراغت
اهمیت برنامه ریزی برای اوقات فراغت در شرایط کرونا برای همگان روشن شد ولی در کنار درک این مفهوم ارائه راهکار و جلوگیری از سردرگمی ها نیز لازم است.
مراکز مشاوره و پایگاه های اوقات فراغت به صورت تخصصی برای پاسخ به سوالات و رهایی از این چالش ذهنی چندان فعال نیستند و تنوع در برنامه ها وجود ندارد.
نهادهای متولی نیز در این حوزه باید مطالعات و برنامه ریزی های لازم را انجام دهند و با توجه به اینکه بی توجهی به این مقوله آسیب ساز می شود و نیروی انسانی مولد را تحت تاثیر قرار می دهد، باید به صورت ویژه کار کنند.
«عباس مرادیان» معاون فرهنگی و جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان اصفهان گفت: کمیته تخصصی با حضور کارشناسان و مدیران حوزه اوقات فراغت تشکیل شده و با توجه به تجربه سال قبل برنامه ریزی انجام می شود.
وی افزود: بخش زیادی از فعالیت ها بر بستر فضای مجازی و فعالیت های خانواده محور است.
*نقش تشکل های مردمی در ارائه خدمات فراغتی
نقش تشکل های مردمی که در حوزه های مختلف مشهود بوده و این بار این باید برای این نهادها فرصت ایجاد کرد و فعالیت ها را گسترش داد.
این نهادهای مردمی که از ایده های خلاق جوانان استفاده می کنند قادر به ایجاد و ارائه خدمات خاص خواهند شد.
نظر شما