به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، امام صادق(ع) رهبر و موسس مذهب شیعی در اندیشه های بلند و توصیه های موکد خود بر موضوعات مهمی مثل نماز، صبر و ترک گناه تاکید داشته که البته این موضوع در بین سایر ائمه معصومین(ع) نیز مورد اشاره بوده و اقامه نماز را مهم برشمرده اند.
جامعه شیعی با پیروی از رهبران و ائمه خود نیز باید این موضوع را مورد دقت قرار دهند چرا که شفاعت بنا به فرمایش امام صادق(ع) وابسته به این امر بوده و خیر دنیا و آخرت در تلاش برای اهمیت و ارج نهی به این فریضه الهی شکل گرفته است.
سالروز شهادت امام صادق(ع) فرصتی بود تا اندیشه های آن حضرت تشریح و تبیین گردد و توصیه هایش برای شیعیان مرور و بررسی شود که در این میان بنا به احادیث و داستان های زندگی آن حضرت موضوع نماز بیش از سایر مباحث طرح و بررسی قرار گرفت.
نماز فراتر از یک واژه و مهمتر از یک عمل است بلکه در زندگی انسان مبدا و منشا سایر حرکت ها بوده و نباید مورد بی توجهی قرار گیرد و این موضوع در نمازهای واجب و یومیه توصیه اکید و در نمازهای مستحبی مثل نماز شب نیز برای سعادت انسان مورد توجه ویژه بوده است.
جامعه شیعی باید برای ترویج این فریضه الهی تلاش کنند و تلاش تنها بر مدار تبلیغ بر اقامه نماز نبوده بلکه همه مباحث مرتبط را نیز باید تحت شعاع قرار دهد.
اقامه نماز اول وقت، وضو, اذان، توجه به صداقت در رفتار و بهره گیری از روش های موثر تبلیغی موثر توسط متولیان حوزه دینی و فرهنگی برای بسط و گسترش فرهنگ نماز لازم است.
*ارتباط بین رفتار پدر و مادر و گسترش نماز
رشد و اعتلای شخصیتی و اعتقادی افراد به نوع تربیت خانوادگی وابسته است و هرچقدر که این موضوع بیشتر مورد توجه باشد آنگاه اثرات آن را در جامعه نیز خواهیم دید.
تربیت دینی و آموزش مفاهیم اعتقادی و اسلامی از جمله این مباحث است که خانواده نقش کلیدی در تحقق آن دارد و همیشه هم این نقش مستقیم نیست و وابسته به نوع رفتارهای فردی و انجام عمل در کانون گرم خانواده می باشد.
«احمدپدرام»، روانشناس مسائل خانواده با اشاره به اینکه نوع رفتار پدر و مادر با همدیگر و اجرای دستورات دینی بر تربیت فرزندان اثر می گذارد، تصریح کرد: پدر و مادر به عنوان الگو بر شکل گیری شخصیتی و رفتاری و گفتاری بچه ها اثر می گذارند.
وی ادامه داد: پدر و مادر متدین اما بد اخلاق جلوه بدی را از دین و آموزه های دینی ایجاد کرده و همین مسائل بر رفتار فرزندان اثر می گذارد.
*نقش آفرینی نهادهای فرهنگی برای موضوع نماز
نهادهای فرهنگی و آموزشی مثل مدارس، کانون های فرهنگی و هنری، تشکل های دینی، صدا و سیما و نهادهای فرهنگی و اجتماعی و دینی هر کدام سهمی برای ترویج این فرهنگ دارند.
توجه به کارکرد این مراکز نقش خانواده ها را بی تاثیر نمی کند بلکه علاوه بر جایگاه خانه و خانواده، نهادهای متولی بر ترویج و گسترش این فرهنگ ناب تاثیر دارند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان با بیان اینکه نهادینه سازی فرهنگ نماز و توجه به نماز جماعت را ماموریتی مهم برای تشکل های فرهنگی برشمرد و گفت: کانون های فرهنگی و هنری مساجد نقش بسزایی در این امر دارند.
حجت الاسلام «رمضانعلی معتمدی» ادامه داد: تریوج فرهنگ نماز اول وقت، جماعت و زمینه سازی برای حضور در نماز جمعه از جمله برنامه های این مراکز است که با مدل های مختلف باید به آن بپردازند.
وی تبیین نقش و جایگاه نماز برای سعادت دنیا و آخرت انسانی را مهم اعلام کرد و اظهارداشت: رفتارهای افراد متولی نباید موجب ایجاد احساس نامناسب در ترویج مباحث دینی باشد.
حجت الاسلام « ابراهیم رنجبر«، رئیس ستاد اقامه نماز استان اصفهان نیز بر اهمیت ترویج فرهنگ نماز در سنین پایین تاکید کرد و گفت: پیش نیازهای این مهم باید مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: برای گسترش و ترویج این فرهنگ ناب اسلامی به همکاری و تعامل بین افراد، نهادها و خانواده ها نیاز است.
*فاصله بین نوع رفتار و گرایش به مباحث دینی وجود ندارد پس با درک صحیح از این نوع عملکرد فردی خود جامعه را تجت تاثیر رفتارهای منفی قرار ندهیم.
نقش آموزش و فعالیت های فرهنگی از یک سو، نوع رفتارها و الگودهی ها نیز از جنبه دیگر بر ترویج و گسترش فرهنگ نماز و نهادینه سازی آن اثر می گذارد.
نظر شما