تشیع در زمان امام صادق (ع) جان تازه گرفت

حجت الاسلام واعظ موسوی گفت: مکتب شیعه نیاز داشت از تصفیه خانه ای عبور کند و این تصفیه خانه که پایه آن را امام باقر (ع) بنا نهادند و امام صادق (ع) آن را تکمیل کردند، کاملا از این فیلتر ها عبور کرد و آن اسلام زلال و ناب به مردم معرفی شد.

خبرگزاری شبستان- مشهد- مرضیه وحدت؛ بنی امیه مصمم بودند تا برای همیشه تشیع را نابود کنند، از این رو عزم خود را برای نابودی و قتل عام شیعیان جزم کرده بودند تا برای همیشه موضوع تشیع را خاتمه دهند. به مناسبت سالروز شهادت رئیس مکتب شیعه حجت الاسلام «سید مهدی واعظ موسوی» کارشناس دینی و مشاور خانواده با این خبرگزاری گفتگو کرده است که در ادامه می خوانید:

 

مهم ترین اتفاقات حیات مبارک امام صادق علیه السلام چیست؟

فرصت استثنایی که برای امام صادق (ع) به وجود آمده یک فرصت تاریخی بی نظیر است و این فرصت به ایشان کمک کرد تا بتوانند مبانی و معارف دینی را تبیین و تدوین نمایند و یک تصویر و ترسیم درستی از اسلام ناب محمدی به دلیل افکار التقاطی وارداتی بسیار زیاد، داشته باشند.

 

بخشی از امامت امام صادق (ع) در دوره بنی امیه و بخشی از امامت ایشان در دوره بنی عباس واقع شد، لذا در این دو دوره فتوحات و کشورگشایی زیاد بود و سرزمین های اسلامی وسعت زیادی پیدا کرده بود. همزمان با کشورگشایی ها افکار وارداتی و التقاطی از بیرون دنیای اسلام و از داخل دنیای اسلام هجمه ای را به وجود آورده بود که امروز به تهاجم فرهنگی تعبیر می کنیم.

 

چون خلفا سرگرم قدرت طلبی و کشورگشایی بودند و دغدغه فرهنگ مردم و باورهای خالص مردم را نداشتند و بیشتر در فکر کشور گشایی بودند، از این رو امام صادق (ع) با پایه گذاری که امام باقر (ع) انجام داده بودند، توانست معارف اسلام اصیل را تدوین و تبیین و مدو ن کند و از حالت اجمال بیرون بیاورد و عملیاتی کند، مرزهای اعتقادات را مشخص کند که با مرزهای بیگانه آمیخته نشود.

 

یکی از کارکردهای امامت پاسداری از مرزهای اعتقادی و به طور کل اخلاقی و فقهی است یعنی این مرزها نباید با هم آمیخته شود چون رفته رفته از اسلام ناب چیزی باقی نمی ماند و اسلام دچار تحریف می شود.

 

شهید مطهری می فرماید: "اسلام وقتی که به وجود آمد مثل یک چشمه ای که از زمین می جوشد اول زلال است و بعد در طول زمان در بستر رودخانه که قرار می گیرد و جاری می شود آلودگی هایی پیدا می کند، لذا اسلام وقتی توسط پیامبر گرامی اسلام (ص) معرفی و آموزش داده شد بعد از پیامبر اسلام (ص) جز فرصت کوتاهی که امیرمومنان حضرت علی (ع) که به عنوان حاکم بودند، تا امام صادق (ع) شیعه و تشیع در خفا تبلیغ می شد لذا مکتب شیعه از آن مرکز اصلی فاصله گرفته بود و زوایای انحراف در آن پیدا شده بود و آلودگی هایی خرافاتی و ... به دامن اسلام چسبیده بود.

 

مکتب شیعه نیاز داشت از تصفیه خانه ای عبور کند و این تصفیه خانه که پایه آن را امام باقر (ع) بنا نهادند و امام صادق (ع) آن را تکمیل کردند، کاملا از این فیلتر ها عبور کرد و آن اسلام زلال و ناب به مردم معرفی شد و 4000 هزار شاگردی که ایشان تربیت کرده بود و علاوه برا این سخنان ایشان و معارفی که از ایشان صادر شد توسط مردم نشر شد و اسلام جان تازه ای گرفت، به همین دلیل تشیع خود را مرهون امام صادق (ع) می داند و در دنیا به تشیع جعفری و شیعه جعفری معروف است.

 

چرا ما را شیعه جعفری می گویند؟

چون این فرصت برای امام صادق (ع) به وجود آمد که تشیع و در واقع همان اسلام ناب را در قرائت شیعی دور از خراقا و دور از پیرایه ها به مردم معرفی کنند و چون ائمه دیگر بسیار تحت فشار و اختناق بنی امیه بودند ولی دوره امام صادق (ع) دوره ای بود که بنی امیه در حال سقوط بودند و آخرین نفس ها را می کشیدند و بنی عباس در حال صعود بودند که این یک فرصت را به وجود آورده بود که حضرت از این فرصت خوب استفاده کرده بودند.

 

 همچنین در زمان ایشان تحقق استجابت این دعایی که میخو انیم "ظالمان را به ظالمان سرگرم کن". در زمان امام جعفر صادق (ع) زمینه استجابت این دعا فراهم شده بود و بنی امیه یک ظالم و بنی عباس یک ظالم دیگر هر دو به یکدیگر سرگرم و مشغول بودند، لذا این فرصت برای امام باقر (ع) و خصوصا امام صادق (ع) بوجود آمد که زمانی که این دو حکومت بنی عباس و بنی امیه سرگرم هم بودند.

 

حضرت یک نهضت و یک انقلاب فرهنگی ایجاد کردند و در یک انقلاب فرهنگی شاگردان زیادی را پرورش داد که هر کدام منبع خیر و برکات برای نسلهای آینده شدند. از جمله که حدود 4000 شاگرد را ایشان در رشته های مختلف معقول تا منقول، رشته های عقلی و رشته های نقلی و تفسیر قران و کلام ناب شیعی و اعتقادات تشیع و امثال اینها پرورش دادند.

 

نقش حضرت در پیشبرد اسلام چقدر اهمیت دارد؟

حضرت یک تصفیه خانه ای را به وجود آوردند و اسلام را از این فیلترها عبور دادند که این آلودگی ها و پیرایه ها و خرافاتی که دامن اسلام در طول زمان مخصوصا در زمان خلفای اموی چسبیده بود اینها را بزدایند در واقع خرافات زدایی و التقاط زدایی از اعتقادات اسلامی کردند و اسلام را به شکل ناب خود ارائه دادند.

 

سیره عملی و اخلاقی امام صادق (ع) را تبیین نمایید

با اینکه امام جعفر صادق (ع) وقتشان پر بود ولی ار اخلاقیات فردی و اجتماعی باز نمادند به عنوان نمونه ایشان توجه زیادی به فقرا و معیشت فقرا داشتند و خود با آنهمه گرفتاری و مراجعات زیاد مردم و سرگرمی های علمی و فرهنگی که داشتند ولی نیمه شب انبانی از غذا را تهیه می کردند و بر دوش خود می گذاشتند و به درب خانه فقرا می بردند، شبی یکی از اصحاب ایشان را می بینید و از حضرت می خواهد کیسه را از دوش ایشان بردارد و حضرت را کمک کند اما امام صادق قبول نکردند.

 

خود ایشان وارد این مرحله و شخصا به فقرا رسیدگی می کردند و از این دست کرامت های اخلاقی در زندگی امام صادق (ع) بسیار زیاد است که اهل حقیقت می توانند مطالعه می کنند.

کد خبر 1063513

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha