ثبت دو اثر میراث فرهنگی ناملموس کاشان در فهرست آثار ملی کشور

رییس اداره میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان کاشان از ثبت دو اثر میراث فرهنگی ناملموس این شهرستان در فهرست آثار ملی کشور خبر داد.

مهران سرمدیان در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در شمال استان اصفهان گفت: دو اثر میراث فرهنگی ناملموس شهرستان کاشان در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

 

رییس اداره میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کاشان افزود: مطالعه، مستندنگاری ، تدوین و جمع بندی پرونده های ثبتی دو اثر آداب سنت نذری ماه محرم سادات دهه دار نشلج(نشلگ) و مهارت سنتی پیوند ،تکثیر و برداشت شاتوت برزک توسط واحد مردم شناسی این اداره انجام گرفت و  پس از بررسی در شورای ثبت و حرایم استان و اداره کل ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی وزارت متبوع، به ترتیب به شماره های  ۲۳۵۹ و ۲۳۶۰ در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسیدند.

سرمدیان افزود: کاشان باتوجه به سابقه تاریخی و فرهنگی آن سرشار از عناصر میراث فرهنگی ناملموس است که ثبت هر کدام از آنها مستلزم پژوهش، مطالعه میدانی و مستندنگاری است.

 

رییس اداره میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان کاشان خاطر نشان کرد: آیین توغ شیخ رضا ، آداب ختم سی پاره قران ماه رمضان جوشقان قالی،آداب ختم سوره انعام کامو،آداب خواستگاری و عروسی برزک، مهارت پخت خورشت چغاله بادام ، مهارت پخت سوهان میرزا حسینی ، مهارت پخت باقلوای کاشان، مهارت صابون سازی قمصر، مهارت سفره بافی کامو و تعزیه شهر مشکات از جمله عناصر فرهنگی ناملموس هستند که مطالعه و مستند نگاری آنها در دست اقدام است.

 

 به گفته مهران سرمدیان  تاکنون ۳۴ اثر میراث فرهنگی ناملموس در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

 

 مسئول ثبت پرونده‌های میراث معنوی اداره میراث فرهنگی کاشان هم در این خصوص گفت:  شاتوت یکی از مهم ترین و اثرگذارترین میوه های سردرختی در اقتصاد برزک است که قدمت آن به بالای یک قرن می رسد. مردمان برزک به شاتوت «توت سیاه» می گویند. به این علت که شاتوت قابل برداشت و خوردن کاملا بنفش پررنگ و نزدیک به رنگ سیاه می شود. به طور معمول در هرباغی، خانه باغی، کنار جوی آب کوچه باغ ها و معابر درخت توت سیاه به چشم می خورد. امروزه یکی از منابع درآمد باغدارانی که با هدف درآمدزایی فعالیت می کنند شاتوت است و در پی این افزایش این درآمد اقدام به تکثیر نهال و کاشت شاتوت در سطح وسیعی کرده اند.


عباس ترابزاده افزود: به طور معمول باغداران و کشاورزان برزک درخت شاتوت را به چند روش تکثیر می کنند. که مهم ترین پیوند شاخه ی شاتوت به درختان توت سفید است. برداشت شاتوت از اواخر تیر شروع تا اواسط شهریور به طول می انجامد.


کارشناس مردم شناسی اداره میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی کاشان در مورد آداب سنت نذری ماه محرم سادات دهه دارنشلج(نشلگ) بیان داشت: دادن نذری توسط طایفه ی سادات، ریشه ی تاریخی، فرهنگی دارد، طوری که امروزه به عنوان سنت شناخته می شود اما این سنت در انحصار یکی، دو طایفه از طایفه های سادات نشلج قرار دارد. طایفه حسینی و موسوی که از زمان های دور در طول دهه ی اول محرم از تعزیه خوانان و عزاداران پذیرایی می کرده اند که بر اساس قباله ای که از سالیان دور نوشته شده تمام هزینه ی برگزاری نمایش تعزیه، روضه خوانی، عزاداری و پذیرایی از آن ها را عهده دار هستند که در اصطلاح به این خانواده ها «دهه دار» می گویند. بنابراین از روز اول محرم تا روز عاشورا دهه دارها مطابق با نوبت بندی که به صورت موروثی به ان ها رسیده علاوه بر پرداخت هزینه ی برپایی مجلس تعزیه، با صرف ناهار از تعزیه خوانان و عزاداران پذیرایی می کنند. نکته درخور توجه، انتقال سنت دهه دار به نسل بعدی است که فقط به فرزند ارشد ذکور می رسد و این در قباله قید شده است. غذای نذری دهه دارها گوشت لوبیا، حلیم، شیربرنج همراه با شیره ی انگور است./

کد خبر 1064056

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha