به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، سید حمیدرضا کاظمی در نشست خبری امروز چهارشنبه (19خرداد) با اشاره به روند بررسی صلاحیت داوطلبان شوراهای اسلامی کشور گفت: حدود ۳۰۰ هزار نفر برای شوراهای اسلامی شهر و روستا ثبت نام کردند و بررسی صلاحیت داوطلبان در زمان محدود کار سختی بود. اما خوشبختانه توانستیم در زمان مقرر بررسی صلاحیتها را به نتیجه رسانده و لیست نهایی را به وزارت کشور اعلام کنیم.
رئیس هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی کشور اظهار کرد: در مرحلهی مقدماتی در شورای شهر حدود ۱۰ درصد از داوطلبین از سوی هیاتهای اجرایی رد صلاحیت شدند و در هیاتهای نظارت شهرستان ۱۲ درصد رد صلاحیت شدند و در نهایت در شورای عالی استانها شش درصد از این افراد مجددا مورد تایید قرار گرفتند. حدود ۱۱ هزار و ۳۹۷ نفر در هیاتهای اجرایی و نظارت شهرستانها رد صلاحیت شده که ۲۸۱ نفر از آنها اعتراض نکردند.
وی افزود: در نهایت ۸۰۸۵ نفر تایید صلاحیت نشده و اعتراض خود را به هیاتهای عالی استانها بردند در مجموع داوطلبان شورای اسلامی شهر و روستا ۲۸۷ هزار و ۳۸۲ نفر بودند که تا پایان رسیدگی هیات مرکزی نظارت ماندند و البته برخی از آنها انصراف دادند. حدود ۲۶۹ هزار و ۳۳۶ نفر یعنی ۹۳ درصد از داوطلبین شوراهای روستاها صلاحیت آنها مورد تایید قرار گرفت و تنها شش درصد آنها صلاحیتشان رد شد.
کاظمی با بیان اینکه در بخش شورای شهر صلاحیت ۸۵.۷۲ درصد از داوطلبین مورد تایید قرار گرفت،گفت: به طور کلی در بین کل داوطلبان شوراهای شهر و روستا صلاحیت ۹۵ درصد مورد تایید قرار گرفت و تنها پنج درصد از داوطلبین رد صلاحیت شدند. امروز نیز در آخرین مرحلهای قرار داریم که اگر کسی مدارک مستدل و قابل استنادی به ما واصل کند با توجه به اختیاری که قانون به هیات مرکزی داده است صلاحیت آن را تایید کند.
وی گفت: هیات مرکزی نظارت بر انتخابات تا پایان روز ۱۹ خردادماه فرصت داشت تا نتایج بررسی اعتراضات را تهیه و لیست نهایی تایید صلاحیت شدهها را به وزارت کشور ارسال کند که خوشبختانه این کار به موقع صورت گرفت. از سوی دیگر براساس بند «ج» ماده ۶۲ قانون انتخابات شوراها، هیات مرکزی نظارت بر انتخابات این حق قانونی را دارد که صلاحیت افراد را تا آخرین فرصت بررسی کند و اگر مدارک مستندی به ما برسد این اجازه را داریم که صلاحیت افراد را تایید کنیم. تا آخر امروز نیز ما این اقدام را انجام داده و اگر مدارکی به دست ما برسد که صلاحیت افراد را تایید کند ما آن را بررسی خواهیم کرد.
کاظمی در توضیحاتی در مورد بند"ج" ماده 62 گفت: براساس بند «ج» ماده ۶۲ قانون از دو طریق اعتراضات به دست هیات مرکزی رسید. یکی از طریق هیاتهای کاری استانها و دیگری از طریق مراجع نظارتی که از ما درخواست کردند مدارک را بررسی کنیم. از این طریق ۱۵۷۰ پرونده تشکیل شد و هیات مرکزی دو شب از ساعت ۱۲ تا ۵ صبح مجددا پروندهها را مورد رسیدگی قرار داد و در نهایت ۳۹۴ نفر براساس اختیاری که قانون به ما داده است صلاحیتشان تایید شد.
وی با بیان اینکه از نظر آمار داوطلبان شورای روستاها نسبت به دوره پنجم ۱۲ هزار نفر افزایش داشته است،گفت: با سازوکاری که اندیشیده شده ناظرین و بازرسین هیات مرکزی در سراسر کشور حضور خواهند یافت و نظارت قوی بر روند انتخابات خواهیم داشت تا اعتماد مردم و داوطلبان از جهت برگزاری انتخاباتی سالم خدشهدار نشود تا بازرسین ما جهت احقاق حقوق مردم با دقت کار خود را دنبال خواهند کرد.
رئیس هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی کشور در رابطه با برگزاری انتخابات الکترونیکی گفت: وزارت کشور ۳۲ هزار صندوق الکترونیکی اخذ رای دارد که میتواند هر حوزه سه صندوق الکترونیکی قرار داده و جمعا ۱۰ هزار شعبه را پوشش دهد. براساس مکاتبات قرار شد در هشت کلانشهر انتخابات به صورت الکترونیکی برگزار شود و در ۱۶ مرکز استان نیز انتخابات به صورت الکترونیکی برگزار خواهد شد. در مجموع در ۲۴ مرکز استان انتخابات الکترونیکی خواهیم داشت.
وی در پاسخ به سوالی در مورد شهرهای که در آنها به دلیل به حدنصاب نرسیدن کاندیدا امکان برگزاری انتخابات شوراها وجود ندارد گفت: در رسیدگی مقدماتی ۲۱ شهر به جهت آنکه تعداد افراد تایید صلاحیت شده آنها برای برگزاری انتخابات به حدنصاب نرسیده بود وجود داشت. در رسیدگی هیات عالی استانی این ۲۱ شهر به هشت شهر کاهش یافت که جمعیت این شهرها نیز محدود است. قرار است مجددا در هیات مرکزی نظارت بر انتخابات بررسی صلاحیت داوطلبین این شهر صورت گیرد تا اگر امکان اقماض وجود دارد، صلاحیت این افراد در چارچوب قانون تایید شده و انتخابات برگزار شود.
وی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد رد صلاحیت کاندیدای اصلاح طلب گفت: تمام تلاش ما بر این بوده تا حقوق کسی زیرپا گذاشته نشود و در بررسی پرونده افراد در چارچوب قانون عمل شده است. اینکه گفته میشود تعداد زیادی از اصلاحطلبان رد صلاحیت شدهاند، باید بگویم ما تا این لحظه اطلاع نداریم کدام یک از داوطلبان اصلاحطلب بوده یا اصولگرا. نگاه ما به پرونده افراد است و براساس مستندات در خصوص آنها عمل میکنیم.
کاظمی تاکید کرد: از آنجا که در دوره پنجم آن طور که باید و شاید صلاحیت افراد با دقت مورد بررسی قرار نگرفته و افرادی وارد شوراها شدند که مسائلی را به وجود آوردند نگاه افکار عمومی نسبت به عملکرد شوراها ضعیف شده است و ما در این دوره سعی کردیم به درستی به وظیفه ذاتی خود عمل کنیم تا افرادی توانمند و پاک دست به شوراها راه یابند.
رئیس هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی کشور همچنین در پاسخ به سوالی در مورد مطالب مطرح شده درمرد اصرار برخی از نمایندگان مجلس به برخی از داوطلبان برای انصراف از کاندیداتوری خاطرنشان کرد: ما یک سری از افراد را داشتیم که صلاحیت آنها به طور قطعی رد شده بود، اما در افکار عمومی صاحب آبرو بودند آنها به ما مراجعه میکردند و میگفتند چه کاری میتوانیم برای آنها انجام دهیم ما نیز به آنها اعلام کردیم اگر انصراف دهند در زمانی که لیست اعلام میشود در مقابل اسم آنها انصراف ثبت میشود و لذا برخی از افراد برای حفظ آبروی خود انصراف دادهاند که در مجموع ۳۳ نفر در لیست نهایی اعلام شده به وزارت کشور برایشان انصراف ثبت شده است.
نظر شما