به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، ۱۲ تیر ۶۷؛ روز افشای حقوق بشر آمریکایی،تدوین شیوه نامهای برای حفظ سلامت خبرنگاران در ماموریتها، حاکمان امارات و بحرین سرنوشت خود را به صهیونیسم گره میزنند، رد اتهامات آمریکا علیه ایران در حمله به عراق و سوریه از جمله گزیده اخبار سیاسی شبستان در شنبه ۱۲ تیر است.
تدوین شیوه نامهای برای حفظ سلامت خبرنگاران در ماموریتها
سید عباس صالحی در مورد حادثه تلخ دلخراش مرگ خبرنگاران گفت: کمیتهای در راستای این اتفاق تلخ و سوزناک تشکیل شد که نهادهای متفاوتی از قبیل دستگاههای خبری در آن حضور دارند و چند موضوع را پیگیری میکنند، که یکی از وظایف آنها تهیه دستورالعملی برای اعزام خبرنگاران در سفرهای ماموریتی دستگاه های اجرایی است.
صالحی ادامه داد: باید الزامی برای حضور خبرنگاران در ماموریتها توسط هر دستگاهی با رعایت پروتکلهای تعیین شده صورت پذیرد و اقدامات اولیه آن در حال انجام است. امیدواریم در همین دولت پروتکلها و دستور العملها هر چه سریع تر فراهم شود و فرایند ابلاغ نیز انجام گیرد.
عضو کابینه دولت دوازدهم در پاسخ به این سوال خبرنگار خبرگزاری خانه ملت مبنی براینکه آیا پیش از این چنین پروتکلی برای حفظ جان و سلامت خبرنگاران وجود داشته است یا خیر، گفت: تاکنون قوانین نانوشته شده در این راستا بوده اما مکتوب وجود نداشته است.
۱۲ تیر ۱۳۶۷؛ روز افشای حقوق بشر آمریکایی
هفته دوم تیر سالهای دهه شصت یادآور روزهایی پر حادثه در تاریخ جمهوری اسلامی ایران است. ۶ تا ۱۲ تیر سالهای ۶۰ تا ۶۷، روزهایی آمیخته با خون و انفجار از خیابانهای تهران تا جبهههای جنگ است؛ حوادثی، چون ترور حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در مسجد ابوذر تهران توسط عوامل منافقین در ششم تیر سال ۱۳۶۰، انفجار تروریستی ۷ تیرماه ۱۳۶۰ و شهادت آیت الله بهشتی و ۷۲ نفر از مسوولان نظام، بمباران شیمیایی سردشت در سال ۶۶ و حمله ناو جنگی آمریکا به هواپیمای مسافری ایرباس ۱۲ تیرماه سال ۶۷ و شهادت ۲۹۰ مسافر آن در آبهای خلیج فارس بخشی از جنایت دولت آمریکا و عوامل داخلی اش علیه ملت ایران بود.
فردا ۱۲ تیر مصادف با همان روزی است که ولیام راجرز، ناخدای ناو وینسنس آمریکا با شلیک دو موشک، هواپیمای مسافربری ایران را در آبهای خلیجفارس سرنگون کرد و ۲۹۸ مسافر و خدمه آن به شهادت رسیدند که در میان سرنشینان، ۶۶ کودک زیر ۱۳ سال، ۵۳ زن و ۴۶ تن تبعه کشورهای خارجی نیز بودند.
پرواز مسافربری شماره ۶۵۵ شرکت هواپیمایی ایران ایر با شناسه «IR۶۵۵» از تهران به مقصد دوبی پس از توقف بین راهی در بندرعباس به سمت دوبی در حرکت بود.
در ساعت ۱۰:۲۲ ناو جنگی وینسنس آمریکا که از یک مأموریت اسکورت برمیگشت و به حریم آبّهای ایران وارد شده بود، به دستور ناخدا ویلیام راجرز، فرمانده ناو وینسنس، با ادعای واهی عدم شناسایی هواپیمای مسافربری از جنگنده موشک استاندارد ۲ را به سوی پرواز ۶۵۵ شلیک کرد. هواپیما از صفحه رادارهای زمینی محو شده و در آبهای خلیج فارس سقوط کرد. با عدم اطلاع از سرنوشت هواپیما، برج مراقبت فرودگاه بندرعباس، در تماس با دبی، پیگیر سرنوشت پرواز ۶۵۵ شده، ولی آنها نیز اظهار بیاطلاعی کردند. بلافاصله پس از این واقعه، مقامات آمریکایی اعلام کردند که یک فروند هواپیمای اف -۱۴ جمهوری اسلامی ایران را مورد هدف قرار دادهاند.
عملیات جمعآوری اجساد قربانیان با اعزام ۸۰ غواص، دو فروند ناو، دو فروند هواناو و چهار فروند بالگرد، پس از واقعه آغاز شد، دمای هوا در طول روز، به بیش از ۵۰ درجهٔ سلسیوس میرسید و قطعات اجساد بهدلیل باقی ماندن در آب ورم کرده و حتی در تابوت جا نمیشدند و مسئولین ناچار شدند تا برای انتقال آنها، از برانکاردهای توری استفاده کنند.
حاضرین در عملیات هم، با صحنههای بسیار دلخراش و تکان دهندهای روبرو میشدند، شدت دلخراش بودن این صحنهها در حدی بود که بعضاً خبرنگارانی که تحمل مشاهدهٔ چنین صحنههایی را نداشتند، دوربینشان را رها کرده و صحنه را ترک میکردند.
در نهایت تنها پیکر و قطعات بدن ۱۷۸ نفر از ۲۹۰ مسافر هواپیما پیدا شد.
نیروی دریایی آمریکا بعدها در تحقیقات خود اذعان کرد که هواپیمای ایرانی در همان راه هوایی تجاری تأیید شده در حال پرواز بوده و خود را نیز در فرکانسهای کنترل ترافیک هوایی به عنوان یک هواپیمای غیرنظامی معرفی کرده است؛ اما دولت آمریکا نه تنها مسؤولیت حمله به هواپیمای مسافربری را نپذیرفت، بلکه به «ویلیام راجرز» فرمانده ناو وینسنس که باید بعنوان جنایتکار جنگی محاکمه میشد، مدال شجاعت داد.
نکته جالب توجه در این حادثه سیاستهای دوگانه شورای امنیت سازمان ملل و رسانههای غربی است، زیرا پنج ماه بعد از حمله به ایرباس ایرانی هواپیمای پان آمریکن بر فراز شهر لاکربی اسکاتلند منفجر شد و گر چه ابعاد مختلف این دو حادثه متفاوتند، اما شورای امنیت در موضعی دوگانه از دولت لیبی خواست تا متهمان این حمله تروریستی را به آمریکا و انگلیس تحویل دهد و غرامت این حادثه را هم بپردازد، اما درمورد حمله ناو جنگی آمریکایی به هواپیمای مسافربری ایرانی، این شورا تنها به ابراز تأسف بسنده کرد.
رایزنی سفیر ایران در پرتغال برای حل مشکل به وجود آمده برای ایرانیان مقیم این کشور
مرتضی دامن پاک جامی سفیر کشورمان در پرتغال در صفحه توییتر خود در این ارتباط نوشت: به دنبال بروز مشکلاتی برای ایرانیان مقیم در زمینه تأیید ترجمه اسناد هویتی آنان توسط بخش تائید اسناد وزارت خارجه پرتغال، عصر روز پنج شنبه ملاقات مهم و مفیدی با مدیرکل کنسولی وزارت امور خارجه این کشور انجام دادم. مقام پرتغالی بر تعهد به حل مشکلات بویژه تداوم روند عادی تایید اسناد تاکید کرد.
حاکمان امارات و بحرین سرنوشت خود را به صهیونیسم گره میزنند
حسین امیرعبداللهیان در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «علیرغم شکست تلآویو در مقاومت اخیر فلسطین، گشایش سفارت امارات و بحرین با رژیم کودکش اسراییل، نشان میدهد که درک درستی نزد این حاکمان از گره زدن سرنوشت خود به صهیونیسم وجود ندارد. بیتردید اسراییل جایی در آینده منطقه نخواهد داشت. صهیونیستها، یهودیان را نیز به اسارت گرفتهاند.»
تخت روانچی اتهامات آمریکا علیه ایران در حمله به عراق و سوریه را رد کرد
مجید تخت روانچی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل، در پاسخ به نامه اخیر نماینده دائم آمریکا که به رئیس شورای امنیت ارسال شده، اعلام کرده است: چندین بار در گذشته، از جمله در نامههای خود به رئیس شورای امنیت، به صراحت گفتهام که جمهوری اسلامی ایران در هیچ حمله مسلحانهای از سوی هیچ نهاد یا فردی علیه کارکنان یا تأسیسات آمریکا در عراق، دخالت مستقیم یا غیرمستقیم نداشته است.
وی اضافه کرده است: بنابراین، هر گونه تلاش برای نسبت دادن تصریحی یا تلویحی چنین اتهامی به ایران، نادرست و فاقد حتی بدیهیترین اطلاعات قابل اطمینان برای اثبات بوده و کاملاً بی اساس است و به همین خاطر ما با قاطعیت چنین ادعاهایی را رد کرده و از نظر حقوقی آنها را باطل و فاقد هر گونه اثری میدانیم.
روانچی تأکید کرده است که جمهوری اسلامی ایران تفسیر دلخواه آمریکا از ماده ۵۱ منشور سازمان ملل برای توجیه حمله نظامی غیرقانونی خود در ششم تیر 1400 به سوریه و عراق را قاطعانه رد کرده و این اقدامات غیرقانونی را که نقض حاکمیت دو کشور منطقه است، شدیداً محکوم میکند.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل اضافه کرده است: این استدلال آمریکا که چنین حملاتی برای «بازداشتن» جمهوری اسلامی ایران و به اصطلاح «گروه های شبه نظامی مورد حمایت ایران» از انجام حملات بیشتر به کارکنان یا تأسیسات آمریکا در عراق انجام شده است، مبنای واقعی یا قانونی ندارد؛ چون صرفاً بر یک تفسیر دلبخواه از ماده ۵۱ منشور سازمان ملل بنا شده است و به همین خاطر، این حملات آمریکا نقض آشکار حقوق بین الملل، بویژه ماده 2 منشور سازمان ملل است.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل تأکید کرده است که تلاش اخیر آمریکا برای متهم کردن دیگران در منطقه برای سرپوش گذاشتن بر فعالیتهای غیرمسئولانه و بیثبات کننده یا منحرف کردن اذهان از اقدامات نظامی غیرقانونی و ماجراجویانه اش در منطقه، محکوم به شکست است.
نماینده آمریکا در سازمان ملل پس از دستور حمله جو بایدن رئیس جمهوری کشورش به نیروهای مقاومت در مرز سوریه و عراق در نامهای به شورای امنیت سازمان ملل با تکرار ادعاهای خود علیه جمهوری اسلامی ایران مدعی شده بود پس از اثبات ناکافی بودن اقدامات غیرنظامی، تصمیم به این حمله گرفته است.
نظر شما