امام جواد (ع) نقش مهمی در تثبیت شیعه حقه داشتند

حجت الاسلام ایزدی گفت: امام جواد (ع) با استفاده از معجزات و کرامات و با استفاده از احتجاج و مناظره های علمی با علمای مختلف باعث شدند امامت خود، امام هادی (ع) و امام مهدی (عج) تثبیت شود و شیعیان از این گرداب عقیدتی به سلامت عبور کنند.

خبرگزاری شبستان – مشهد- مرضیه وحدت؛ ابوجعفر محمد بن علی بن موسی الرضا (ع)، مشهور به امام جواد (ع) و جواد الائمه، نهمین پیشوای شیعیان است. بنا بر نقل تاریخ‌نویسان، آن حضرت سال ۲۲۰ ه ق. به شهادت رسید، اما درباره روز و ماه شهادت و درباره کیفیت شهادت اختلاف وجود دارد ولی بنا بر قول مشهور به دست همسرش ام الفضل دختر مامون عباسی مسموم و به شهادت رسید.حجت الاسلام والمسلمين حمید ایزدی معاون تبلیغات حوزه علمیه خراسان در خصوص امام جواد (ع) با این خبرگزاری گفتگویی داشته است که در ادامه می خوانید:

 

امام جواد (ع) برای اینکه شیعیان در گرداب مسائل عقیدتی گرفتار نشوند چه کارهایی را در زمان حیات خود انجام دادند؟

ما اگر بخواهیم از کارنامه امام جواد (ع) را مطالبی بگوییم به این صورت است که دوره امامت امام جواد (ع) 17 سال و عمر ایشان نیز 25 سال بود در این مدت کوتاه عمر خود چند تلاش ماندگار و کاملا پایه ای از خود به یادگار گذاشتند یعنی اینها مسائل اساسی بود که حضرت حل و فصل می کردند و باعث شدند که شیعیان ار این گرداب عقیدتی به سلامت عبور کنند.

 

امامت امام جواد (ع) در سن 8 سالگی رخ داد و تا به حال این سن از امامت برای شیعه سابقه نداشت و مردم و شیعیان گیج شده بودند که مگر می شود بچه ای در سن 8 سالگی به امامت برسد. این مسئله سنگین بود و این شیعیان را به تلاطم انداخته بود و مباحث فکری و عقیدتی را در بین شیعیان گسترش داده بود. امام جواد (ع) با درایت، تدبیر و علم خود باعث شدند شیعه از گرداب فکری و عقیدتی عبور کنند نه تنها امامت امام جواد (ع) در اینجا تثبیت شد بلکه امامت امام هادی (ع) که در سن هشت سالگی به امامت رسیدند و امامت امام مهدی (عج) که در 5 سالگی به امامت رسیدند با این ابتکار عمل امام جواد (ع) برای شیعه امر مقبولی شد و شیعه این را پذیرفتند.

 

پس می توان گفت که مهمترین کارنامه امام جواد (ع) این است که با استفاده از معجزات و کرامات و با استفاده از احتجاج و مناظره های علمی که با علمای مختلفی انجام دادند باعث شدند امامت خود و امامت امام هادی (ع) در 8سالگی و امامت امام مهدی (عج) در 5 سالگی تثبیت کنند و این موجب شد شیعیان از این گرداب عقیدتی به سلامت عبور کنند و این مسئله را بپذیرند که امام میتواند در سنین کودکی هم این منصب امامت را عهده دار شود و مشکلی برای این مسله پیش نیاید.

 

شاگردان برجسته امام جواد (ع) که نقش مهمی در گسترش تشیع داشتند، از منظر شما چه کسانی هستند؟

بحث کادر سازی یکی دیگر از اقدمات امام جواد (ع) در زمان امامت خود بود، ایشان برای اینکه شیعیان از پشتوانه قوی فکری و علمی برخوردار باشند در همین مدت کوتاه اقدام به کادرسازی کردند و عالمان و فرزانگانی تعلیم و تربیت کردند از جمله تربیت شدگان مکتب امام جواد (ع) عبدالعظیم حسنی است که ایشان نه تنها راوی تعداد قابل توجهی از احادیث است بلکه وکیل و نماینده امام در شهر ری است، در اثر فعالیت عبدالعطیم حسنی احادیث اهل بیت (ع) ترویج پیدا می کند و باعث می شود شیعیان در شهر ری گسترش پیدا کنند.

 

داوود بن قاسم مشهور به ابوهاشم جعفر یکی دیگر از شاگردان امام جواد (ع) است، ایشان احادیث زیادی از امام جواد (ع) نقل کرده اند. ابی نصر بزنطی نیز از جمله پرورش یافتگان مکتب امام جواد (ع) و از خواص شیعیان امام رضا (ع) و امام جواد (ع) هستند و علمای رجال ایشان را ستوده اند و صاحب کتابهای «الجامع» و «المسائل» است. علی بن مهزیار یکی دیگر از برجستگان مکتب فکری و علمی امام جواد (ع) است که در اهواز زندگی می کرد لذا به اهوازی شهرت دارد و نه تنها مورد عنایت امام جواد (ع) بود بلکه آنچنان از توانایی علمی برخوردار بود که با مناظره ایشان با علی بن اسباط واقفی مذهب، از عقیده خود برگشت و به امامت امام جواد (ع) ایمان آورد.

 

شیوه حضرت جوادالائمه(ع) در مواجهه با فرقه های انحرافی و اندیشه های وارداتی چه بود؟

یکی دیگر از کارهای خاص امام جواد (ع) مقابله با افکار انحرافی است، در مدت 17 سال از امامت امام جواد 4 جریان انحرافی واقفیه ، زیدیه، غلات و مجسمه وجود داشتند که هر کدام مدعی شیعه واقعی بودند.

 

اگر مرز بندی بین این جریان انحرافی و شیعه حقه از جانب امام مشخص نمی شد شیعه واقعی در جریان انحرافی حذف می شد از این رو یکی از کارنامه های درخشان امام جواد (ع) این بود که با این جریانات انحرافی و افکار انحرافی مقابله کند و جریانهای انحرافی را سرجای خود بنشاند و وجود شیعه کنونی در اثر احتجاجات و مبارزات فکری امام جواد (ع) با سران افکار این جریانات انحرافی است.

 

مهمترین فضیلت اخلاقی امام جواد (ع) چیست؟

امام جواد (ع) با همسر خود ام الفضل زندگی کردند و تاریخ می گوید این ازدواج تحمیلی بود. همان طور که می دانید وقتی ازدواج تحمیلی باشد بگو مگوهای زیادی رخ می دهد اما امام سبک زندگی خود را بر اساس تعامل و همسرداری انتخاب کردند یعنی همه مسائلی که موجب می شد مشاجرات در زندگی امام ظهور و بروز داشته باشد، امام از سر ناسازگاری برنیامدند بلکه در رفتار عملی با همسر خود تعامل و سازش اقدام کردند و این زندگی را مدیریت کردند و تن به ناسازگاری و خشونت اخلاقی ندادند و این مسئله بسیار مهمی است.

 

 گاهی برخی از مسائل در زندگی اتفاق می افتد که کانون خانواده به سردی بگراید و بعضا موجب جدایی همسران می شود اما اگر خانواده ها این مدیریت امام جواد(ع) را سرلوحه زندگی خود قرار دهند، زندگی دچار تنش و از هم پاشیدگی می شود. لذا با الگو گرفتن از زندگی امام جواد (ع) ناسازگاری به سازگاری تبدیل می شود و مسائل زندگی قابل حل خواهد بود.

کد خبر 1074636

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha