بچه های روزنامه سلام هو کردن فیلم ها را باب کردند

ابوالقاسم طالبی راد که با فیلم قلاده های طلا در جشنواره فیلم فجر حاشیه سازترین کارگردان بود، با حضور در برنامه تلویزیونی هفت درباره رویه غیراخلاقی «هو کردن» فیلم های سیاسی و نحوه شکل گیری فیلم تازه اش سخن گفت.

به گزارش خبرنگار شبستان، برنامه تلویزیونی هفت دیشب به گفت‌وگوهای مختلفی اختصاص داشت که مهم‌ترین این بخش‌ها حضور ابوالقاسم طالبی و محمدرضا شریفی‌نیا برای ارایه توضیحاتی درباره فیلم جنجالی قلاده‌های طلا بود.

 

در این بخش، طالبی با اشاره به نحوه پذیرش دبیری جشنواره فجر از سوی خزاعی گفت: زمانی که این پیشنهاد مطرح شد من و آقای خزاعی در پیشگاه امام رضا (ع) بودیم، آنجا خزاعی از من خواست تا اگر نیازی به ماندن او هست این سمت را نپذیرد اما من به او گفتم زمانی که می‌شود به سینمای کشور خدمت کرد، نباید تردید داشت.

 

وی سپس در پاسخ به جیرانی که درباره شروع تحقیقات فیلم‌ قلاده‌های طلا پرسیده بود، اظهار داشت: تحقیقات را از 20 دی 88 شروع کردیم، کار وسیع بود و مرتب به مراجع مختلف مراجعه می‌کردیم، مثلا حدود چهار هزار صفحه از سایت وزارت خارجه اسراییل پرینت گرفتم تا محتوای مطالب این سایت را قبل از انتخابات، در حین انتخابات و بعد از انتخابات تحلیل کنم.

 

وی اضافه کرد: همه کتاب‌هایی که درباره این حوادث چاپ شده بود خواندم و با همه کسانی که در این ماجرا به نوعی شرکت داشتند صحبت کردم، چه آنهایی که کتک خوردند و چه آنهایی که کتک زدند، چه نیروهای سپاهی، چه نیروی انتظامی و چه خانواده‌های صدمه‌دیدگان. حتی با رییس‌جمهور، محسن رضایی، وزیر اطلاعات و 33 تن دیگر ملاقات طولانی‌ای داشتم.

 

کارگردان فیلم آقای رییس جمهور در ادامه با اشاره به ورود سه هزار انگلیسی قبل از انتخابات به ایران، یادآور شد: در میان این تعداد مهاجران چهره های مختلفی بود، از ضد انقلاب ایرانی گرفته تا افرادی که در قامت تاجر وارد شده بودند و حتی برخی اتفاقی آمده بودند. برای شناخت ماهیت ماجرا بسیاری از صورت جلساتی که شورای امنیت کشور درباره فتنه جمع‌آوری کرده بود در اختیار من قرار گرفت و خواندم.

 

وی در ادامه به نقش سه سازمان عمده اطلاعاتی و جاسوسی سیا، موساد و ای ام 6 در مدیریت فتنه پس از انتخابات حوادث انتخابات اشاره کرد و متذکر شد: جالب بود که این سه سازمان گاهی وقت‌ها در دست و پای هم می‌رفتند تا زمانی که یک جایی فهمیدند که باید برای برطرف کردن این مشکل سه کمیته مشترک در ترکیه، دوبی و ترکمنستان تشکیل دهند. این سه مرکز که همه عملیات ها زیر نظر آنها بود با مدیریت یک ایرانی اداره می‌شد.

 

طالبی در ادامه برنامه این سه مرکز را ترور آقای خاتمی با هدف جریحه دار کردن احساسات ملی عنوان کرد و اظهار داشت: آنها قصد داشتند رییس جمهور سابق ایران را که با هواپیما از یک سفر تبلیغاتی برمی گشت، ترور کنند و با این کار کسی را که مد نظر آنها بود به قدرت برسانند. این قبیل وقایع شواهدی در جهان نیز دارد، مثلا زمانی که کنگره گاندی در هندوستان افول پیدا کرده بود با ترور گاندی پسر او با یک رأی بیشتر انتخاب شد، یا برای برتری حزب بی‌نظیر بوتو در پاکستان او را ترور کردند تا شوهرش با تحریک احساسات ملی رییس‌جمهور شود. در لبنان نیز شاهد این اتفاق بودیم چرا که با ترور رفیق حریری مدتی احساسات ملی جریحه‌‌دار شد و پسرش به جانشینی وی انتخاب شد.

 

وی ادامه داد: غربی ها قصد داشتند با این کار نه تنها حریری را نخست وزیر کنند بلکه می خواستند ترور را بیندازند گردن حزب‌الله. بنابراین در ایران نیز طرح ترور آقای خاتمی کاملا حساب شده بود.

 

جیرانی سپس درباره کلیشه‌ای بودن شخصیت‌های این فیلم پرسید و طالبی در پاسخ گفت: شخصیت منافقان در طول این مدت همیشه برای ما کلیشه بوده است و ربطی به فیلم ندارند.

 

وی در ادامه با اشاره به نحوه فیلم برداری از درگیرها در فیلم خاطرنشان کرد: زمانی که بعد از انتخاباتراهپیمایی سکوت  برگزار شد؛ هیچ یک از راهپیمایی‌کنندگان حتی یک سنگی به پایگاه‌های بسیج نزدند، آنها بعد از این اتفاق به خانه‌های خود برگشتند و ساعتی بعد افرادی مسلح درگیری‌ها را شروع کردند. در این فیلم برای اینکه بتوانم این صحنه‌ها را به صورت مستقیم نشان دهم با همه بازجوها و متهمان دیدار داشتم. در نتیجه این دیدارها هزار فیش جمع‌آوری شد، به گونه‌ای که آنقدر اطلاعات زیاد بود که زمان نوشتن فیلمنامه احساس کردم نمی‌توانم قصه بگویم.

 

کارگردان فیلم «ویرانگر» در ادامه با رد دیدگاه جیرانی در خصوص شباهت فیلم قلاده های طلا به فیلم های شبه جاسوسی غربی، اظهار داشت: این فیلم شبیه هیچ فیلم شبه جاسوسی غربی نیست بلکه کاملا ایرانی است.

 

وی سپس درباره نقش محمدرضا شریفی‌نیا نیز در این فیلم صحبت کرد و گفت: ایشان هم نفوذ کلام بیشتری دارند و هم در میان قاطبه سینما محبوبیت دارد، از سوی دیگر روابط عمومی خوبی که دارد به ایفای نقش او کمک بیشتری می‌کند. ما در این فیلم از وی در کارهای مختلف از جمله عکاسی هم بهره می‌بردیم.

  

شریفی‌نیا نیز در این برنامه با اشاره به نظر مثبت فراستی درباره بازی خوبش در قلاده‌های طلا خاطرنشان کرد: فکر می‌کنم آقای فراستی یک بار سر عقل آمده است و از من تعریف کرده، ایشان که اسکورسیزی را هم رد می‌کنند نظر متفاوتی درباره من داشتند و من از نظر ایشان اسکار گرفتم.

 

وی همچنین با انتقاد از قرار نگرفتن این فیلم در فهرست فیلم‌های بخش مسابقه جشنواره گفت: نمی‌دانم چرا زمانی که آقای خزاعی دبیر جشنواره و طالبی داور آن است، چرا حق و حقوق دیگر عوامل فیلم نادیده گرفته می‌شود.

 

طالبی در ادامه همه صحنه‌های فیلم را واقعی خواند و گفت: حتی ما راهپیمایی 25 بهمن را نیز با هلی‌کوپتر فیلم‌برداری کردیم. تنها بخشی از صحنه‌های میدان ونک و تکه‌ای از میدان انقلاب ساختگی بود.

 

طالبی در ادامه گفت: آن‌قدر این صحنه‌ها واقعی بود که روزی که نماز جمعه برگزار می‌شد امام جمعه گفته بود عده‌ای جمع شده‌اند تا دوباره آشوب به پا کنند در حالی که آشوبی در کار نبود و ما مشغول فیلم‌برداری از صحنه بودیم.

 

 

جیرانی در ادامه گفت: فیلم قلاده‌های طلا وارد قضاوت‌های تاریخی می‌شود، آیا فکر نمی‌کنید باید دوره‌ای بگذرد تا کارگردانی بتواند درباره این دوره تاریخی قضاوت کند؟ وی در پاسخ به این سؤال تصریح کرد: از ابتدا نمی‌خواستم قضاوتی درباره این حوادث داشته باشم، تنها هدف من نقل حوادث بود. می‌گفتم یک اتفاقی در ایران افتاده که یک سری عوامل در آن دخالت داشته اند اما مردم تنها بخشی از ماجرا را متوجه شدند و از عوامل پشت پرده اطلاعی ندارند. هدف من پرتوافکنی بر این نقاط تاریک بود.

 

وی تصریح کرد: نقاری که بعد از حوادث انتخابات بین برخی نسل ها  به وجود آمد مرا عذاب می‌داد، از اینکه می‌دیدم دو دوست که فرزند شهید بودند اما بعد از انتخابات دشمن همدیگر شده‌اند احساس ناراحتی می‌کردم و به نوعی خواستم با این فیلم راه‌حلی برای این جدایی‌ها پیدا کنم.

 

طالبی در ادامه نظر مجری را درباره فیلم پرسید اما  جیرانی از جواب صریح به این پرسش طفره رفت و تنها به این جمله بسنده کرد که این فیلم نسبت به فیلم‌های قبلی شما یک سر و گردن بالاتر است.

 

وی در ادامه گفت: فیلم اکشن خوبی دارد و این در مقایسه با فیلم‌های قبلی که ساختی ملودرام دارند و یا فیلم‌های کودک هستند، تفاوت فاحشی دارد.

 

کارگردان قلاده‌های طلا در ادامه با انتقاد از رویه نادرست هو کردن فیلم‌ها توسط کسانی که فیلم مورد پسند آنها نیست و با سلایق و تفکر آنها سازگاری ندارد، یادآور شد: اولین فیلم من ویرانگر بود که فیلم خوبی بود اما متأسفانه آن زمان گروهی از اهالی رسانه فیلم را هو کردند و این در تاریخ مطبوعات ما سیئه‌ای بود که سنگ‌بنای آن را بچه‌های روزنامه سلام گذاشتند.

 

وی افزود: این اتفاق خیلی بدی در تاریخ مطبوعات بود و من فکر می‌کنم این کارها در شأن بچه‌های مطبوعات نیست، من خودم 15 سال فعالیت مطبوعاتی داشتم و معتقدم که مهم‌ترین اصول اخلاقی برای خبرنگار حفظ شأن دیگران است. این قبیل رفتارها مختص دنیای فوتبال است، حتی من امسال مخالف پخش دربی در جشنواره بودم چرا که معتقدم جشنواره فضایی برای اندیشمندان و اهالی سینما است که این فضا با فضای فوتبال سازگاری ندارد.

 

پایان پیام/

کد خبر 107492

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha