به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گرگان، ساخت تله کابین سه کیلومتری ناهارخوران گرگان در نزدیکی جنگل های هیرکانی چند سالی است که مطرح است و فعالان و دوستداران محیط زیست مخالف اجرای این طرح هستند و برای آن 11 هزار امضاء در روزهای گذشته جمع آوری کردند و اعتقاد دارند که این پروژه منجر به تخریب و نابودی جنگل های ناهارخوران می شود.
منتقدان ساخت تله کابین در محور ناهارخوران از زمان مطرح شدن این پروژه گلایه هایی را مطرح کردند که در آن زمان به این گلایه ها پاسخی داده نشد و مراحل اجرای تله کابین از مجاری قانونی از سوی مدیران شهری پیگیری شد.
به نظر می رسد با چنین روندی اجرای پروژه تله کابین در آینده ای نزدیک آغاز خواهد شد ولی وجود این نارضایتی ها در آینده حتی می تواند به ابعاد سرمایه گذاری این پروژه تاثیرگذار باشد و شاید منجر به متوقف شدن این پروژه به دلیل عدم تمایل سرمایه گذاری مثل برخی از پروژه های تله کابین در سطح کشور مانند طاق بستان شود.
*بی توجهی به انتقادات تله کابین گرگان و پیامدهای ناشی از آن
حتی بی توجهی به این انتقادات قطعا در آینده به کاهش مشارکت های اجتماعی در سطح شهر گرگان منتج خواهد شد، آماری در میزان نرخ مشارکت مردم گرگان در انتخابات نشان می دهد که شورای اسلامی شهر و مدیران شهری برای ارتقاء میزان مشارکت باید برنامه ریزی کنند و بی توجهی به چنین انتقاداتی آسیب های بزرگی حتی برای توسعه شهر گرگان به ارمغان خواهد آورد.
از سویی دیگر بسیاری از افراد با اجرای پروژه تله کابین در گرگان مخالف نیستند و تنها در منطقه اجرای آن بحث دارند و این مباحث از زمان بحث اجرای تله کابین در گرگان مطرح بود و از آن زمان تاکنون نسبت به آن پاسخ اقناعی از سوی مسئولان شهری ارائه نشده و این مسئله کار را به اینجا رسانده که صفی از منتقدان اجرای این پروژه به وجود بیاورد.
گرچه بسیاری از مردم گرگان خواهان اجرای پروژه های بزرگ در شهر گرگان هستند و بنا به گفته مدیران شهری 40 هزار امضاء نیز در این راستا جمع شده است ولی نباید مدیران شهری توسعه گرگان را به تله کابین گره بزنند، پیش از این نیز دولت توسعه کشور را به برجام گره زده بود و پیامدهای مخرب این مسئله در ابعاد اقتصادی امروز مشکلات زیادی برای مردم به وجود آورده و باید از این مسئله درس گرفت.
همچنین باید مسئولان شهری به این مسئله اهتمام داشته باشند که توسعه در گرگان چند وجهی است و تنها با اجرای چند پروژه بزرگ گرگان به مقصد گردشگری تبدیل نخواهد شد و باید براساس یک نقشه راه و سندجامع در مسیر توسعه گرگان گام برداشت که پرداختن به این مقوله در این گزارش نمی گنجد.
مسائلی از سوی منتقدان تله کابین در گرگان مطرح است که باید در نشست های کارشناسی به این مسائل پرداخته شود، منتقدان این پروژه می گویند: اجرای این طرح در مسیر ناهارخوران به ارتقاء توسعه گردشگری گرگان کمک نمی کند چرا که ترافیک وحشتناک ناهارخوران را در ایام عید و تابستان و نیز روزهای آخر هفته احاطه کرده و همچنین در طول سال های متمادی به دلیل عدم نگاه توازن شهری بسیاری از مراکز خرید، مراکز تجاری، مراکز درمانی و غیره در این مسیر قرار دارد و همواره این مسیر با چالش ترافیک رو به رو است که زندگی را برای ساکنان این محور گاهی سخت کرده است.
*تله کابین گرگان چشم انداز مناسبی برای گردشگران ندارد
یکی دیگر از دلایل مخالفت منتقدان در اجرای این پروژه این است که اصولا تله کابین در مکانی ایجاد می شود که چشم اندازهای متفاوتی را به گردشگران عرضه می کند و ایجاد تله کابین در محور ناهارخوران تنها آسانسور هوایی است که از یک نقطه جنگل گردشگران را به نقطه دیگری می برد و تنها منظره ای که به گردشگران ارائه خواهد کرد تاج های درختانی است که تله کابین از آن عبور می کند و لذا عنوان می کنند که تله کابین گرگان نسبت به دیگر تله کابین های کشور جذابیت نخواهد داشت و باعث دسترسی مسافران به بخش های بکر این منطقه و نابودی درختان و خطراتی مثل آتش سوزی می شود.
پیش از این برای حفظ این منطقه برخی از کارشناسان محیط زیستی خواستار آن بودند که میزان ورودی مسافران و گردشگران به جنگل های ناهارخوران و پارک جنگلی النگدره محدود شود چرا که ورود بی حد و اندازه گردشگران و مسافران در این محور باعث کاهش کیفیت جنگل های این منطقه شده است.
منتقدان اعتقاد دارند که تله کابین فقط یک ایستگاه 50 تا 100 متر مربعی نیست و حداقل یک هکتار زمین برای تاسیسات آن در دل جنگل نیاز است و این مسئله منتج به قطع درختان زیادی خواهد شد و از سویی دیگر برای جذب سرمایه گذار به تاسیساتی مثل فروشگاه، پارکینگ و غیره نیاز دارد که این موضوع منتج به آسیب به جنگل های این منطقه خواهد شد.
*تله کابین توسعه گرگان را در پی خواهد داشت
برخی مسئولان شهری در صف موافقان اجرای این پروژه قرار دارند و اعتقاد دارند که اجرای این پروژه باعث توسعه گردشگری گرگان می شود.
مدیران شهری می گویند این تضمین را می دهیم که برای اجرای تله کابین درختی قطع نشود و همچنین نیازی به ایجاد مسیر دسترسی برای ساخت این تله کابین نباشد.
مدیران شهری عنوان می کنند مطالعات لازم در خصوص اجرای این پروژه انجام شده است و اجرای این پروژه در نقاط دیگر مثل هزارپیچ نیاز به تملک اراضی بخش خصوصی است که این مسئله هزینه های زیادی در برخواهد داشت مقرون به صرفه نیست و از سویی دیگر در منطقه هزارپیچ سرمایه گذاری از اجرای این پروژه استقبال نمی کند.
همچنین بنا به گفته مدیران شهری فعالیت تله کابین در طول روز است و با توجه به اینکه میزان بار ترافیکی در محور ناهارخوران در طول شب اتفاق می افتد اجرای این پروژه مشکلاتی را در حوزه ترافیک به وجود نمی آورد.
از سویی دیگر مدیران شهری درصدد هستند که همزمان با اجرای این پروژه نسبت به راه اندازی پارکنیگ طبقاتی در عرصه های متعلق به شهرداری اقدام کنند تا با این ابتکار مشکل پارک خودرو نیز حل شود.
*تله کابین در خارج از محدوده جنگل های هیرکانی که ثبت یونسکو شده راه اندازی می شود
مسئولان منابع طبیعی نیز به این مسئله تاکید کردند که تله کابین در فضای 602 هکتاری از عرصه های جنگلی که به شهرداری گرگان واگذار شده اجرا می شود و این محدوده خارج از منطقه جنگل هیرکانی که به ثبت یونسکو رسیده قرار دارد.
مسئولان منابع طبیعی اعتقاد دارند که این پروژه با مطالعه و سخت گیری های زیادی واگذار شده و تمامی مسائل در اجرای این پروژه مورد بررسی قرار گرفته است.
مجمع نمایندگان مجلس شورای اسلامی با بررسی ابعاد مختلف اجرای این پروژه و ضمن تاکید بر آنکه مدیران شهرداری نسبت به پاسخ اقناعی به منتقدان اقدام کنند از اجرای این پروژه حمایت کردند و اعتقاد دارند تمامی ابعاد آن در شورای عالی معماری و شهرسازی دیده شده است و اجرای چنین پروژه ای به توسعه شهر گرگان و ماندگاری بیشتر مسافران کمک خواهد کرد.
*شهرداری گرگان در حال بررسی شرایط سرمایه گذاری تله کابین
شهرداری گرگان نیز در حال بررسی شرایط سرمایه گذاری است و روند اجرای این پروژه به زودی آغاز می شود، این تضمین از سوی مدیران شهری عنوان شده که عواید تله کابین ناهارخوران صرف نگهداری و بهینه سازی این محور صرف شود.
گرچه استفاده از مواهب و ظرفیت های طبیعی با ساخت سازه ها برای توسعه گردشگری قطعا بسیار موثر است ولی در بسیاری از شهرهای دنیا تلاششان بر این است که با توسعه فضای سبز و یا احیاء مناطق با جنگل کاری نسبت به اجرای چنین سازه هایی اقدام کنند ولی متاسفانه در شهر گرگان برخی نقاط مثل جنگل های دست کاشت اوزینه به دلیل سودجویی در حال تخریب و نابودی است که شهرداری می توانست در راستای توازن بخشی شهری با سرمایه گذاری و ایجاد زیرساخت های لازم ناهارخوران دیگری را در این منطقه به وجود بیاورد.
شاید اقدامات زیربنایی برای حفظ چنین مناطقی از سویی شهرداری گرگان می توانست موج انتقادات را کاهش دهد.
نظر شما