به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان،همه مى دانند اینترنت یکى از پدیده هاى قرن و شگفت انگیز ارتباطى و اطلاعاتى در عصر حاضر است در روزگارى که پیوندهاى فناورى و اطلاعاتى با زندگى انسان ها درآمیخته و دهکده جهانى را پى ریخته است.
اینترنت به عنوان یک رسانه عظیم ارتباطى سهم فراوانى در سامان دهى تفکر ارتباطى جهانى خواهد داشت. در این نظام، انسان ها فارغ از محدودیت هاى مکانى با یکدیگر در ارتباط اند و به راحتى به تبادل اطلاعات و تجربیات اقدام مى کنند. پیشرفت و فراگیرى اینترنت در زندگى آدمیان امروزى به اندازه اى است که حتى بسیارى از خدمات معمول و روزمره نیز بر روى این شبکه ارائه مى شود. هم اکنون، میلیون ها انسان در سراسر جهان مشغول استفاده از این امکانات اند.
اگر به اهمیت اینترنت بنگریم و تأثیرش را بعد از تلویزیون در سطح فرهنگ جامعه فراموش نکنیم نبود، سایت هاى اسلامى، خصوصا سایت هاى تخصصى در موضوعات اسلامى باعث مى شود یک رسانه قوى در امر تبلیغ را از دست بدهیم. این رسانه به علت جهان گیرى اش محدودیت مکانى ندارد و در رد و بدل کردن اطلاعات بهتر از شبکه هاى تلویزیونى و رادیویى و روزنامه ها عمل مى کند.
از جمله کارکردهاى مهم مسجد را می توان اطلاع رسانى درست و اخبار صحیح برشمرد. در گذشته نیز اخبار شهر و روستاها در مسجد انتشار مى یافت. مسئولین رسیدگى به امور مساجد مى توانند یک شبکه «اطلاع رسانى مساجد» راه بیندازد که این شبکه بتواند مباحث و اندیشه هاى مربوط به مساجد را عنوان کند و با مخاطبان داخلى فارسى زبان و مخاطبان آن سوى مرزها در سطوح مختلف، ارتباط منطقى برقرار کند و در جهت مسائل جهان اسلام مؤثر بیافتد.به وسیله فناورى اطلاعات مى توان با کمترین هزینه، حلقه اتصالى بین مساجد جهان ایجاد کرد و تجربیات دست اندرکاران مساجد را به یکدیگر منتقل کرد که در نزدیکتر شدن جهان اسلام در مسائل دینى و معنوى به یکدیگر نقش اساسى را ایفا نماید.
هزینه ارتباطات در کشور ما و کشورهاى توسعه نیافته، فراوان است. در دنیاى سرعت و تکنولوژى، استفاده از روش هاى قدیمى بسیار پرهزینه و زمان بر مى باشد. اینترنت، ارتباط را به حداقل زمان ممکن مى رساند به طورى که هرکس در یک لحظه مى تواند با تمام نقاط جهان ارتباط صوتى و تصویرى برقرار کند و فوق العاده هزینه هاى ارتباطى را کاهش بدهد از این جهت جایگزین بهترى، براى آن یافت نمى شود. ایجاد این شبکه در بعد فرهنگى مى تواند بیشترین کمک را به جهان اسلام انجام دهد.
نقاط بسیارى از جهان اسلام هستند که در فقر عقیدتى و فرهنگى به سر مى برند و حتى احکام اولیه یک مسلمان را نمى دانند! با انتقال فرهنگ ناب علوى مى توانیم با ارتباط با این قشر، رشد بسزایى در فرهنگ آن ها از راه دور ایجاد کنیم و آن ها را با فرهنگ تشیع بیشتر آشنا کنیم و پاسخگوى تمام سؤالات و شبهات آن ها باشیم و این همکارى و تبادل فرهنگى در مدّت کوتاهى اثرات خود را ظاهر مى کند و باعث گسترش بیدارى اسلامى در بین مسلمانان مى شود و جهان اسلام را از پایین متحول خواهد کرد. مشکلات کلان جهانى و تهدیدات جهانى علیه مسلمانان، لزوم همبستگى بیشتر ملت ها و جوامع مسلمان را ضرورى ساخته است. بدیهى است که براى حل این معضلات، عزم و اراده جمعى ملت ها لازم است. و این عامل یکى از علل اهمیت یافتن مسأله جهانى شدن در دنیاى اسلام خواهد بود.
برخى ها پراکندگى جمعیتى جهان اسلام را مضرّ مى دانند ولى مى توان این پراکندگى را مزیّت بزرگى براى جهان اسلام دانست به شرطى که بین آن ها ارتباط برقرار کنیم و از این نیروها جهت پیشرفت و سربلندى اسلام در جهان بهره بگیریم و مهم این است که این پراکندکى مدیریت شود تا قدرتمندى جهان اسلام افزایش یابد.
ما شاهد تشکیل لابى هاى صهیونیستى در تمام کشورهاى دنیا هستیم که اهداف اسرائیل را در آن کشورها پیش مى برند؛ حال چرا ما مسلمانان کانون هاى تجمع در اطراف مسجد براى اهداف اسلامى تشکیل ندهیم؟! اختلاف نژادها و زبان ها و قومیت ها در اسلام جایگاهى ندارد؛ اگر مجموعه جهان اسلام با هم ارتباط درستى داشته باشند، به عظیم ترین و ثابت ترین قدرت سیاسى دنیا تبدیل مى شوند و هیچ قدرتى توان مقابله با آن را ندارد چرا که مقابله با ملت ها خیلى سخت است و قدرت واقعى در مردم به خصوص انسان هاى مؤمن نهفته شده است.
ایجاد این شبکه مى تواند دل هاى مسلمین را به هم نزدیک کند و چون در مساجد، افراد از تندروى ها و کج روى ها مصون مى مانند و توسط عقل جمعى اکثریت مؤمنین به سوى خدا پیش مى روند.در عصر آزادى بیان که نشریات و تلویزیون و رادیوهاى جهان مرتبا بر علیه مسلمانان اخبار دروغ منتشر مى کنند و مسلمانان را در جهان تروریست معرفى مى کنند، با ایجاد این شبکه مى توان جلوى نشر این اکاذیب را گرفت و عقاید صحیح مسلمانان را ترویج داد. ایجاد این ارتباط حیاتى است. مسلمانان با این ارتباط و همبستگى مى توانند اسلام را قدرتمند کنند و مساجد به عنوان جایگاه حرکت هاى ضداستکبارى و استعمارى در دنیا مطرح شوند و زمینه ظهور امام عصر حضرت مهدى(عج) را فراهم نمایند.
مهمترین کاربرد اینترنت در مدیریت و هماهنگى مساجد در ابعاد گوناگون مى باشد. مشکل اصلى در مدیریت مساجد، نبود ارتباط بین مساجد و یک نهاد رسیدگى به امور مساجد است. این شبکه قدرت حل این مشکل را دارد. یکى از دغدغه هاى دلسوزان مساجد شائبه دخالت دولت در امور مساجد است که با راه اندازى این شبکه مى توان بدون دخالت دولت، کار نظارت بر عملکرد مساجد و حمایت از متولیان مساجد و برطرف کردن مشکلات مساجد در زمینه فرهنگى، علمى، حقوقى، معمارى و... قدم هاى بلند برداشت.
پیشنهادات
خوب است شبکه اطلاع رسانى در مساجد ایجاد شود مانند شبکه بانکى کشور که تمام بانک ها با هم و با بانک مرکزى متصل هستند، و شبکه مى تواند تمامى جهان را مورد پوشش قرار دهد. شاید برخى فکر کنند این پیشنهادى آرمانى و غیرعملى است اما تنها راه و با کمترین هزینه و بیشترین سرعت براى هماهنگى بین مساجد جهان، ایجاد این شبکه است.با وارد کردن این تکنولوژى به مساجد و آموزش دست اندرکاران مساجد، ارتباط دوسویه در شبکه برقرار مى شود.
این شبکه باید با زبان هاى گوناگون دنیا و قومیت هاى مختلف ایران، آماده ارائه خدمات باشد و مطالب آن براى تمامى رده هاى سنى، کودکان، نوجوانان و بزرگسالان جذابیت داشته و داراى نوآورى و ابتکار باشد و از توانایى برقرارى ارتباط با مراکز فرهنگى دیگر برخوردار باشد.
خصوصیاتى که خوب است این سایت داشته باشد
1 ـ به روز بودن و فعال بودن؛
2 ـ برخوردارى از زبان هاى گوناگون؛
3 ـ برخوردارى از محتواى غنى؛
4 ـ اختصاص فضایى براى مؤسسات و نهادهاى مرتبط با مسجد؛
5 ـ دایر کردن اتاق هاى گفتگو؛
6 ـ پاسخ به سؤالات شرعى و مشاوره مذهبى؛
7 ـ پخش اذان و اعلام زمان آن و همچنین اعلام قبله در تمامى نقاط جهان؛
8 ـ ایجاد مسجد مجازى به منظور عبادت در فضاى سایت؛
9 ـ ارتباط با دفاتر مراجع و پایگاه هاى فرهنگى مرتبط؛
10 ـ ایجاد کتابخانه مجازى کامل با موضوع مسجد؛
11 ـ انتقال تجربیات مساجد و روحانیون موفق؛
12 ـ اختصاص فضایى به منظور معمارى مساجد.
نظر شما