مروری بر شوراهای اسلامی شهر بیرجند

مراسم تحلیف و انتخاب اعضای هیات رئیسه شورای ششم شهر بیرجند امروز (۱۴ مرداد) درحالی برگزار شد که بسیاری از طرح های بزرگ و کلان نیمه کاره در کنار انتخاب شهرداری توانمند، به عنوان مطالبه جدی مردم پیش روی این نمایندگان مردم قرار دارد.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: شورای اسلامی شهر، روستا شوراهایی هستند که در شهرها و روستاها ایران به طور جداگانه با رای مردم همان حوزه انتخاب می‌شوند. شورای هر استان از نمایندگان منتخب شوراهای شهرستان‌های تابعه هر استان تشکیل می‌شود.

 

بر لزوم وجود شوراهای مختلف در قانون اساسی تصریح شده‌است، اما تدوین سازوکار اجرایی آن تا دولت ششم به تعویق افتاد. اولین دورهٔ انتخابات سراسری شوراهای اسلامی کشور در ۷ اسفند سال ۱۳۷۷ با استقبال زیاد مردم در بیش از ۴۰ هزار حوزه انتخاباتی برگزار شد و نهایتاً حدود ۲۰۰ هزار نفر از منتخبان مردم جهت اداره امور شهرها و روستاهای کشور به عنوان عضو شورای اسلامی شهر یا روستا برگزیده شدند. 

 

شروع به کار شوراهای اسلامی از ۹ اردیبهشت سال ۱۳۷۸ و همزمان با پیام سید روح‌الله امام خمینی(ره) در خصوص شوراها و با صدور پیام ویژه‌ای از سوی آیت الله سیدعلی خامنه‌ای آغاز شد. این نهاد مردمی فعالیت‌های گسترده و مؤثری در کل کشور دارد. پیش زمینه قانونی فصل هفتم قانون اساسی ایران به شوراها اختصاص دارد. این فصل شامل اصول صدم تا صد و ششم قانون اساسی هستند. 

 

اصل ۱۰۰: برای پیشبرد سریع برنامه‌های اجتماعی‏، اقتصادی‏، عمرانی‏، بهداشتی‏، فرهنگی‏، آموزشی و سایر امور رفاهی از طریق همکاری مردم با توجه به مقتضیات محلی‏، اداره امور هر روستا، بخش‏، شهر، شهرستان یا استان با نظارت شورایی به نام شورای ده‏، بخش‏، شهر، شهرستان یا استان صورت می‌گیرد که اعضای آن را مردم همان محل انتخاب می‌کنند. شرایط انتخاب‌کنندگان و انتخاب‌شوندگان و حدود وظایف و اختیارات و نحوه انتخاب و نظارت شوراهای مذکور و سلسله مراتب آنها را که باید با رعایت اصول وحدت ملی و تمامیت ارضی و نظام جمهوری اسلامی و تابعیت حکومت مرکزی باشد قانون معین می‌کند. 

اصل ۱۰۱: به منظور جلوگیری از تبعیض و جلب همکاری در تهیه برنامه‌های عمرانی و رفاهی استان‌ها و نظارت بر اجرای هماهنگ آنها، شورای‌عالی استانها مرکب از نمایندگان شوراهای استانها تشکیل می‌شود. نحوه تشکیل و وظایف این شورا را قانون معین می‌کند.

اصل ۱۰۲: شورای‌عالی استان‌ها حق دارد در حدود وظایف خود طرحهایی تهیه و مستقیماً یا از طریق دولت به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد کند. این طرح‌ها باید در مجلس مورد بررسی قرار گیرد.

اصل ۱۰۳: استانداران‏، فرمانداران‏، بخشداران و سایر مقامات کشوری که از طرف دولت تعیین می‌شوند در حدود اختیارات شوراها ملزم به رعایت تصمیمات آنها هستند.

اصل ۱۰۴: به منظور تأمین قسط اسلامی و همکاری در تهیه برنامه‌ها و ایجاد هماهنگی در پیشرفت امور در واحدهای تولیدی‏، صنعتی و کشاورزی‏، شوراهایی مرکب از نمایندگان کارگران و دهقانان و دیگر کارکنان و مدیران‏، و در واحدهای آموزشی‏، اداری‏، خدماتی و مانند اینها شوراهایی مرکب از نمایندگان اعضا این واحدها تشکیل می‌شود. چگونگی تشکیل این شوراها و حدود وظایف و اختیارات آنها را قانون معین می‌کند. 

اصل ۱۰۵: تصمیمات شوراها نباید مخالف موازین اسلام و قوانین کشور باشد. 

اصل ۱۰۶: انحلال شوراها جز در صورت انحراف از وظایف قانونی ممکن نیست‏. مرجع تشخیص انحراف و ترتیب انحلال شوراها و طرز تشکیل مجدد آنها را قانون معین می‌کند. شورا در صورت اعتراض به انحلال حق دارد به دادگاه صالح شکایت کند و دادگاه موظف است خارج از نوبت به آن رسیدگی کند.

 

 

ترکیب اعضای دوره اول شورای اسلامی شهر بیرجند 

اولین جلسه منتخبان مردم در اولین دوره شورای اسامی شهر بیرجند در ۹ اردیبهشت ۱۳۷۸ و آخرین جلسه این اعضا در چهارم اردیبهشت ۱۳۸۲ برگزار شد. اعضای این شورای متشکل بودند از؛

۱- مهندس نورالدین امینی (رئیس شورا)
۲-دکتر جواد خامسان
۳-مهندس حسن هوشمندی
۴-عیسی سیسکانی
۵-مهندس محمدحسن فخار
۶-حسن خسروی
۷-زهره موهبتی

 

 

ترکیب اعضای دوره دوم شورای اسلامی شهر بیرجند 

اعضای دومین شورای اسلامی شورای شهر بیرجند در ۹ اردیبهشت سال ۱۳۸۲ کار خود را به صورت رسمی آغاز و در ششم اردیبهشت ۱۳۸۶ با برگزاری آخرین جلسه، به فعالیت این شورا خاتمه دادند. در این دوره، مهندس امینی بر اثر تصادف به رحمت الهی رفت و پس از چندی، «عباسعلی نیک» به این جمع اضافه شد که در این دوران، دکتر «فروزانفر» ریاست شورا را برعهده گرفت.

 

۱-مهندس نورالدین امینی (رئیس شورا)  
۲-دکتر ابراهیم تقی زاده
۳-حسن خسروی
۴-دکتر رضا زنگوئی
۵-دکتر غضنفر فروزانفر
۶-مهندس محمدحسن فخار
۷-زهره موهبتی

*عباسعلی نیک (جایگزین مهندس امینی)

 

 

ترکیب اعضای دوره سوم شورای اسلامی شهر بیرجند 

اعضای سومین شورای اسلامی شورای شهر بیرجند در ۹ اردیبهشت سال ۱۳۸۶ کار خود را به صورت رسمی آغاز و در ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۲ با برگزاری آخرین جلسه، به فعالیت این شورا خاتمه دادند. در این دوره از فعالیت شورای اسلامی شهر بیرجند، تغییراتی در ترکیب اعضا به دلیل حضور برخی از اعضای شورای شهر، در پست‌های کلیدی استان، رخ داد. با رفتن «حسن خسروی» آقای «مهدی میری» به این جمع اضافه شد که پس از رای گیری، ریاست شورا به مهندس «میری» رسید.

 

۱-دکتر غضنفر فروزانفر (رئیس شورا)  
۲-دکتر رضا زنگوئی(نایب رئیس شورا)
۳-حسن خسروی
۴-مهندس محمدحسن فخار
۵-دکتر حمیدرضا ناصری
۶-عباسعلی نیک
۷-فاطمه زهراهلال بیرجندی

*مهندس مهدی میری (جایگزین حسن خسروی)

 

 

ترکیب اعضای دوره چهارم شورای اسلامی شهر بیرجند 

اولین جلسه شورای چهارم شهر بیرجند سه شنبه ۱۲ شهریور ۱۳۹۲ برگزار شد. با رفتن «سیده زهرا حسینی» از جمع اعضای شورای شهر، دکتر «رضا حسنی صفت» در ۲۸ آذرماه ۱۳۹۴ به جمع اعضا اضافه شد. همچنین در سوم مهرماه ۱۳۹۵ با رفتن نفیسه نخعی به مجموعه استانداری خراسان جنوبی، «اسدالله سلیم» به جمع اعضای شورای شهر بیرجند پیوست.

 

۱-دکتررضا زنگوئی (رئیس شورا) 
۲- مهندس نفیسه نخعی - (اسداله سلیم)
۳- دکترمهدی بهترین
۴-مهندس سیده زهرا حسینی - (دکتر رضا حسنی صفت )
۵- مهندس حسین صباغ
۶- دکترمحمدعلی طاهری
۷-حجت الاسلام مهدی عبدالرزاق نژاد
۸-سیدهادی قالیبافان
۹-عباسعلی نیک
۱۰-فاطمه زهرا هلال بیرجندی
۱۱-مهندس مرتضی یزدانشناس

 

 

ترکیب اعضای دوره پنجم شورای اسلامی شهر بیرجند 

اعضای پنجمین شورای اسلامی شهر بیرجند در ۲ شهریور ۱۳۹۶ اولین جلسه رسمی خود را در دیدار با فرماندار مرکز استان برگزار کردند. همچنین آخرین جلسه رسمی این شورا در ۹ مرداد ۱۴۰۰ با حضور منتجبان جدید و جمعی از مسئولان در محل فرهنگسرای شهر برگزار شد.
 

۱-دکتر ابراهیم تقی زاده (رئیس شورا)
۲-فاطمه زهرا هلال بیرجندی (نایب رئیس شورا)
۳-دکتر علیرضا محمودی راد (منشی)
۴-مهندس مرتضی یزدانشناس (خزانه دار)
۵-دکتر محمدعلی طاهری
۶-حجت الاسلام مهدی عبدالرزاق نژاد
۷-دکتر رضا حسنی صفت
۸-مهندس مهدی میری
۹-زهره موهبتی

 

 

ترکیب اعضای دوره ششم شورای اسلامی شهر بیرجند 

مراسم تحلیف و انتخاب اعضای هیات رئیسه شورای ششم شهر بیرجند امروز (۱۴ مرداد) درحالی برگزار شد که به اتفاق آرا، «علیرضا محمودی» به عنوان رئیس، «فاطمه زهرا هلال بیرجندی» نائب رئیس این شورا و «عباس سروری» به عنوان منشی شورا انتخاب شد.
 
۱-علیرضا محمودی راد (رئیس شورا)
۲-فرید فروزانفر
۳-فاطمه زهرا هلال بیرجندی
۴-مرتضی یزدان شناس
۵-محمد مهدی درخشی
۶-رضا حسنی صفت
۷-عباس سروری
۸-مهدی عبدالرزاق نژاد
۹-ویدا ناصری
 
 

گفتنی است، انتخابات ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا همزمان با انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری ۲۸ خرداد امسال در خراسان جنوبی برگزار شد. این استان، به مرکزیت بیرجند ۳۱ شهر دارد و انتخابات شوراها در ۳۰ شهر استان برگزار شد که در بیرجند به صورت تمام الکترونیک بود.

 

طبق قانون تعداد اعضای شوراها برای شهرهای زیر ۵۰ هزار نفر پنج عضو اصلی، برای شهرهای ۵۰ تا ۲۰۰ هزار نفر هفت عضو اصلی و برای شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت ۹ عضو اصلی انتخاب می‌شوند و بیرجند با جمعیت بالای ۲۰۰ هزار نفر، ۹ عضو اصلی شورای شهر و ۶ عضو علی‌البدل دارد.

 

 

کد خبر 1082168

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha