خبرگزاری شبستان- گیلان؛ با شروع ماه محرم در دل شیعیان و دوستداران امام حسین(ع) انقلابی ایجاد میشود که آن را میتوان به طور محسوس در زندگی مردم و در جامعه دید، بهطوری که چهره شهر و مردم عوض میشود و یک نوع همدلی و انسجام اجتماعی رخ میدهد.
در این بین حال و هوای مداحان به گونهای دیگر است و باید از ماهها قبل خود را برای برگزاری مراسمات ماه محرم آماده کنند تا بهترین مداحیها و نوحهها را برای سیدالشهدا(ع) و 72 تن از یاران باوفایش در مراسمهای عزاداری زمزمه کنند. در این راستا مصاحبهای به بهانهی رسیدن ماه محرم؛ با «سینا پورمحسن» مداح نام آشنای گیلان و اهل صومعهسرا انجام دادهایم، که در ادامه به آن میپردازیم؛
* چرا مداحی به عنوان یکی از تأثیرگذارترین روشهای تربیت حسینی در جامعه عنوان میشود؟
مداح با عاطفه، روحیه و شعور دینی مردم سر و کار دارد و از این نظر مسئولیت مهمی بر عهده مداحان است، چون میتوانند بر سبک زندگی مردم اثرگذار باشند، البته جریان مداحی از همان دورانی شروع شده که مظلومیت و حقانیت حضرت سیدالشهدا(ع) و یاران باوفا و مؤمن آن حضرت به گوش مردم در دنیا و در طول زمانها و قرنها رسیده است.
* نقش استفاده و استناد به مطالب معتبر و مستند تاریخی در زمینه مداحی چیست؟
مداحان و ذاکران اهل بیت(ع) وظیفه دارند پیامها و رویدادهای واقعه عاشورا را با استناد به مطالب و منابع معتبر و علمی بیان کنند تا اطلاعات درست و کاملی به مردم ارائه دهند غلط بودن اطلاعات در مورد وقایع و رویدادهای عاشورا میتواند زمینه ترویج خرافات و وهن در عزاداریها باشد که آسیبهای بزرگی به جامعه وارد میکند.
*«سادگی و مخاطب فهمی» اشعار چقدر برایتان مهم است؟
اشعار من متوسط هستند، سعی میکنم شعرهایی را برای مداحی انتخاب کنم که عام فهم و خاص پسند باشند و در دل و جان مخاطب بنشیند. همین که هنگام نوحه خوانی اشعار در ذهن مخاطب مینشیند و در طول شبانهروز آن نوحه را با خود زمزمه میکند یعنی سادگی و مخاطب فهمی آن شعر.
*ماههای محرم و صفر امسال هم همچون سال گذشته تحت تاثیر شیوع کرونا قرار دارد و قاعدتا فضای عزاداریها هم تحت تاثیر این فضا قرار گرفته است، در این مورد توضیح بفرمایید.
ما بدهکار امام حسین(ع) هستیم و ماه محرم اوج معرفت به خاندان مطهر اهل بیت(ع) است، امسال همچون سال گذشته با توجه به شرایط بوجود آمده از بیماری کرونا برنامههای ماه محرم با شیوه و سبک جدید طراحی و اجرا میشود.
باید عزادار واقعی باشیم و نباید عزادارنما باشیم تا در کنار برگزاری شور حسینی به توصیه کارشناسان وزارت بهداشت و مراجع عظام عمل کنیم تا مکتب و فرهنگ عاشورا الگویی برای جهانیان شود.
*دلیل اینکه هر سال ارادت مردم نسبت به سیدشهدا(ع) بیشتر میشود چیست؟
پیامبراسلام(ص) میفرمایند شهادت امام حسین(ع) حرارت و گرمایی در دلهای مومنان انداخته است که هرگز سرد و خاموش نمیشود و عزاداری اباعبدالله(ع) همواره توسط شیعیان برقرار است.
باید به این نکته توجه کنیم که چراغ عزای امام حسین(ع) پس از یک هزار و ۴۰۰ سال خاموش شدنی نیست و هر سال که میگذرد ارادت افراد اعم از مسلمان و غیر مسلمان به درگاه حضرت سیدالشهداء(ع) بیشتر میشود.
*به نظر شما هیئتهای مذهبی چگونه میتوانند در راستای ترویج شعائر عاشورایی قدم بردارند؟
مسلما هیئتهای مذهبی اصلیترین مرکز ترویج فرهنگ عاشورایی هستند، چرا که در ایام سوگواری محرم دلها آمادهتر از همیشه است، از همین رو هیئتها میتوانند با استفاده از محضر علما از این فیض استفاده کنند و هر چه بهتر در ترویج شعائر عاشورا بکوشند.
فرهنگ عاشورا فقط برای زمان عاشورا نیست، خودمان میگوییم فرهنگ یعنی یک مرام که همیشگی و در زندگی جاری است.
*شما خودتان برای شناخت معرفت حسینی چه تلاشهایی انجام دادهاید؟
به لطف خدا و امام حسین(ع) همیشه از حضور شاعران مذهبی و مکتبی استفاده کردم، تا خدایی نکرده مروج صرفا شور نباشم، برای مثال ما چند ماه قبل از آغاز محرم با دوستان در این بخش جلساتی در راستای سبکها و شعرهایی که قرار است خوانده شود، بحث و تبادل نظر میکنیم تا سبکها و شعرهای این ایام محتوا و جذابیت داشته باشد.
*در پایان اینکه شما به عنوان مداح هیئت مذهبی «شهدای گمنام» صومعهسرا شناخته میشوید، کمی از این هئیت و برنامههای آن بگویید.
هیئت شهدای گمنام صومعهسرا از سال 93 توسط عدهای از بچههای مذهبی و انقلابی این شهرستان راهاندازی شده و الحمدالله پس از هفت سال توانسته با اجرای برنامههای مختلف فرهنگی و مذهبی در شهرستان و حتی استان حرفی برای گفتن داشته باشد.
این هیئت علاوه بر اینکه در برنامههای ملی و مذهبی اقدام به برگزاری برنامه میکند، هر هفته پنجشنبه شبها هم ویژه مراسم هفتگی دارد و در ایام محرم هم این هیئت در دهه دوم پنجشب دوم ویژه برنامه عزادارای سیدالشهدا(ع) را با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی برگزار میکند.
نظر شما