چالش های کشاورزان در قطب تولید عناب/ خسارت هایی که برآورد نشد

عناب کاران خراسان جنوبی یک ماه است که سخت مشغول برداشت محصول خود هستند اما وجود خسارت های میلیاردی توفان، گرمای شدید و کم شدن دبی آب چاه های کشاورزی، و از طرفی خرید عناب توسط دلالان، تولید این محصول را با چالش مواجه کرده است.

خبرگزاری شبستان_خراسان جنوبی: کشاورزان خطه کویری خراسان جنوبی از اواسط تابستان سخت مشغول برداشت محصول یاقوت سرخ می شود، عناب محصولی کم آب آور که خود را با طبعیت خشک و کم آب خراسان جنوبی سازگار کرده است برای نخستین بار در منطقه‌ ای به نام هردنگ در جنوب بیرجند کشت شد اما برخی شواهد حاکی از این است که در دوره هخامنشی بیش از دو یا سه هزار سال قبل عناب کشت شده است.

 

در حال حاضر که چهار هزار و ۱۳۴ هکتار از اراضی کشاورزی استان زیر کشت عناب است و کشاورزان این استان یک ماهی است که سخت مشغول برداشت محصول عناب خود هستند اما وجود خسارت های میلیاردی توفان، گرمای شدید و کم شدن دبی آب چاه های کشاورزی، و از طرفی خرید عناب توسط دلالان آن هم با قیمت های پایین و بدون کارشناسی، تولید این محصول را با چالش مواجه کرده است.

 

 

کم شدن آب چاه های کشاورزی بلای جان درختان عناب

«علی محمدی» یکی از عناب کاران روستای سیوجان به خبرنگار شبستان گفت: حدود یک ماهی است که عناب کاران روستای سیوجان سخت مشغول جمع آوری عناب هایشان هستند، وزش بادهای 120 روزه سبب شده عناب ناب سیوجان زودتر از روی درختان بر زمین بریزد و کیفیت خود را از دست بدهد، این مهم خود سبب ایجاد خسارت های میلیونی به کشاورزان شده است.

 

وی در ادامه گفت: در کنار خسارت های میلیونی توفان به عناب کاران، متاسفانه آب چاه های سیوجان را کم کرده اند و هر موعد آبیاری مزرعه، نصف مزرعه هم آبیاری نمی شود چراکه از هر یک‌ساعت سهم آب کشاورزان، 20 دقیقه کم کرده اند.

 

این عناب کار با گلایه از کم شدن سهم آب چاه های کشاورزی روستای سیوجان به بهانه مدیریت مصرف آب، ادامه داد: با وجود این مشکل، درختان 20 ساله تشنه اند و در آینده ای نزدیک خشک خواهند شد.

 

هجوم دلالان به قطب تولید عناب

عناب کار دیگری که در روستای سیوجان مشغول جمع آوری محصول عنابش هست به خبرنگار شبستان گفت: هر ساله در فصل جمع آوری عناب؛ دلالان زیادی به قطب تولید عناب هجوم و دسترنج کشاورزان را با قیمت های بسیار پایین از آنها خریداری می کنند، لذا وجود یک تعاونی روستایی برای خرید محصولات کشاورزان در قطب تولید عناب ضروری است تا دست دلالان کوتاه شود.

 

وی از وجود خلاء در حوزه فرآوری عناب هم خبر داد و افزود: بهتر است مسئولان برای این مهم چاره اندیشی کنند تا دسترنج کشاورزان در قطب تولید عناب بسته بندی و فرآوری شود، متاسفانه با وجود افزایش چند برابری قیمت های کارگری، انواع کودها و سم ها هیچ گونه تغییری در قیمت عناب رخ نداده است، حتی امسال به دلیل برداشت زود هنگام محصول عناب به دلیل خسارت های توفان، ممکن است عناب با قیمت پایین تر از کشاورزان خریداری شود.

 

خسارت توفان به ۴۶۰ هکتار  از اراضی باغی خوسف

«محمدعلی آخوندی»، فرماندار خوسف هم در گفتگو با خبرنگار شبستان از خسارت توفان به محصول عناب نارس در قطب این محصول خبر داد و اظهار کرد: 320 هکتار از باغات عناب و 140 هکتار از باغات پسته شهرستان خوسف خسارت دیده اند.

 

وی با بیان اینکه توفان در شهرستان خوسف حدود 20 درصد به محصول پسته در بخش ماژان و حدود 20 درصد به محصول عناب در قطب تولید عناب (روستای سیوجان) خسارت زده است، گفت: بیشترین خسارت توفان به محصول عناب برآورد می شود.

 

تولید ۹۷ درصد عناب ایران در خراسان جنوبی/ خسارت عناب کاران برآورد نشده

«عبدالرضا رضایی» مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار  خبرگزاری شبستان با بیان اینکه خراسان جنوبی با تولید ۹۷ درصد عناب ایران، قطب تولید این محصول در کشور است و ۷۰ درصد عناب تولیدی خراسان جنوبی به خارج از استان صادر می‌شود، گفت: پیش‌بینی می‌شود امسال هفت هزار و ۱۳۰ تن محصول برداشت شود که این میزان هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال ارزش اقتصادی (با احتساب کیلویی ۲۵ هزار تومان) برای استان خواهد داشت.

 

وی  در پاسخ به نگرانی عناب کاران در خصوص خسارت های میلیاردی توفان، گرمای شدید و کم شدن دبی آب چاه های کشاورزی به خبرنگار ما گفت: هنوز برآورد خسارت دقیقی از شهرستان ها به دست ما نرسیده است اما قطعا خسارت بالایی به دلیل گرما و توفان داشته ایم، اما وضعیت کلی محصول عناب به لحاظ میزان تولید میوه و میوه تشکیل شده، بسیار بهتر از سال های گذشته است.

 

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی یادآور شد: سال گذشته کاهش چشمگیری به لحاظ میزان تولید عناب داشته ایم و امسال پیش بینی می کنیم این کاهش را جبران کنیم اما ریزش عناب های نارس به دلیل توفان و گرما و ریز شدن میوه و چروکیدگی را امسال شاهدیم که این موضوع به دلیل تولید میوه بیشتر و رقابت بین میوه ها طبیعی است.

 

کشاورزان سطح زیر کشت عناب را افزایش ندهند!

توصیه می کنیم کشاورزان به دلیل خسارت های توفان و گرمای شدید محصولات خود را بیمه کنند، همچنین امور آب هر ساله به دلیل مدیریت مصرف آب، کاهش دبی آب را در نظر دارد، لذا خشکسالی و کم شدن دبی آب چاه های کشاورزی، رطوبت زمین را کاهش و بر محصول عناب تاثیر می گذارد.

 

وی ادامه داد: توصیه می شود کشاورزان سطح زیر کشت عناب خود را اضافه نکنند چراکه کاهش دبی ها ادامه دارد و مردم باید به سمت سیستم های آبیاری نوین برای افزایش بهره وری آب، روی بیاورند در غیر اینصورت طی سال های آینده با چالش مواجه خواهیم شد. کشاورزان بر اساس سهم آبی که سرمایه گذاری کنند.

 

رضایی با اشاره به آفات عناب هم گفت: آفت مگس عناب را همه ساله داریم و کشاورزان آماده مقابله هستند، اما آفت سنک چند سالی است که به عنات خسارت طغیانی می زند که دستورالعمل هایی را به کشاورزان ارسال کرده ایم.

 

قیمت عناب از ۱۰ تا ۱۰۰ هزار تومان/ ورود فروشگاه های زنجیره ای برای فروش محصول عناب

وی گفت: قیمت هر کیلو عناب از 10 هزار تومان تا 100 هزار تومان هست، میانگین قیمت به صورت درهم و بدون سورت شدن محصول هم 25 هزار تومان پیش بینی شده است، درشت بودن، صاف بودن و رنگ میوه موجب افزایش قیمت خواهد شد.

 

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در خصوص خرید عناب از کشاورزان و عدم ورود دلالان به بازار یاقوت سرخ استان، گفت: در این خصوص با فروشگاه های زنجیره ای مراوداتی انجام شده تا این فروشگاه ها برای فروش محصول عناب ورود کنند این مهم با همکاری سازمان تعاونی ها و اتاق بازرگانی و بخش های مختلف در دستور کار است.

 

راه اندازی تعاونی فراگیر زرشک، عناب و زعفران در خراسان جنوبی

وی تصریح کرد: تعاونی فراگیر زرشک، عناب و زعفران در خراسان جنوبی حال شکل گیری است که اگر راه اندازی شود محصولات کشاورزان به همه فروشگاه های زنجیره ای سطح کشور ارسال و بازار داخلی خوبی ایجاد خواهد شد.

 

رضایی سطح زیر کشت عناب در استان خراسان جنوبی چهار هزار و ۱۳۴ هکتار عنوان کرد و افزود: تولید این محصول طی سال‌های اخیر رشد چشمگیری داشته و هم اکنون ۹ هزار و ۵۰۰ بهره‌بردار در زمینه تولید عناب در استان فعالیت دارند.

 

با این وجود خراسان جنوبی رتبه اول سطح زیر کشت و تولید عناب را در کشور دارد و این محصول به عنوان محصولات استراتژیک استان محسوب می‌شوند که نقش بسزایی در اقتصاد منطقه دارند، محصول کم آب بر عناب که با هوای خشک منطقه خو گرفته نیازمند حمایت های سازمان جهاد کشاوذرزی برای فرآوری محصول است.

 

 

 

کد خبر 1088999

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha