خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: خشکسالی های پیاپی و افت منابع آبی در شهرستان سرایان باعث تغییر الگوی کشت در این شهرستان شده است و امروز باغات پسته به عنوان الگوی موفق تغییر الگوی کشت، بخش قابل توجهی از اقتصاد این شهرستان را به خود اختصاص داده است.
یکی از کشاورزان سرایانی که در سالهای گذشته با احداث باغ پسته نسبت به تغییر الگوی کشت اقدام کرده است، می گوید: باغات پسته با وجود آفات و هزینه های نسبتا زیادش، نسبت به پنبه و سایر محصولات از مزیتهای اقتصادی بالایی برخوردار است.
به گفته وی، در شهرستان سرایان در سالهای گذشته محصول پنبه به عنوان کشت اصلی تابستانی مطرح و درآمد نسبتا بیشتر کشاورزان را تامین می کرد.
این کشاورز با بیان اینکه با وقوع خشکسالی های متوالی و افت منابع آبی، دیگر محصول پنبه با نیاز آب بالا در منطقه دارای توجیه نیست و کشاورزان کم کم به سمت تغییر الگوی کشت روی آوردند به شکلی که در سالهای اخیر پسته چینی به جای پنبه چینی سهم زیادی را از اشتغال شهرستان سرایان به خود اختصاص داده است.
یکی از شهروندان سرایانی نیز به رونق اشتغال و بازار خرید محصول پسته در این شهرستان اشاره می کند و می گوید: در سالهای اخیر با رشد سالیانه سطح باغات پسته، خریداران این محصول افزایش پیدا کرده است تا جایی که پای تاجران فراوان را از دیگر استانها با ایجاد مراکز خرید به این شهرستان باز کرده است که این امر رقابت را در افزایش قیمت خرید محصول به نفع پسته کاران سرایان رقم زده است.
یکی دیگر از پسته کاران سرایانی با بیان اینکه خشکسالی های پیاپی و افت منابع آبی سبب خیر و تغییر الگوی کشت شد، افزود: با توجه به اینکه پسته بعد پنج تا شش سال انتظار و مراقبت، درآمدزایی دارد مزیت این محصول را نسبت به الگوی کشت قبلی که پنبه بود بسیار مثبت ارزیابی و بیان کرد با توجه به افت منابع آبی محصول پنبه با آب بری نسبتا زیاد در منطقه هیچ گونه توجیهی ندارد و تغییر الگوی کشت به سمت محصولات با نیاز آبی کم ضروری است.
به گفته این کشاورز با احداث باغات پسته می توان تا رسیدن به تولید و درآمد زایی ،اقدام به کاشت محصولات زود بازده همانند صیفی جات ،هلو و تا حدودی زعفران و یا گیاهان دارویی دیگر کرد تا اقتصاد باغداران و هزینه های تحمیلی تا حدودی جبران شود.
ابراهیم زاده یکی از اعضای خانه کشاورزی سرایان نیز روند رو به گسترش سطح باغات پسته را در شهرستان متذکر شد و گفت: سرایان رتبه دوم تولید این محصول را در استان دارا است و متولیان حوزه کشاورزی سرایان باید با توجه به مزایای مترتب بر این محصول، تدبیری شایسته در ایجاد سرمایه گذاری در خصوص واحدهای فرآوری بیشتر در شهرستان متمرکز کرده تا ارزش افزوده بیشتری را نصیب شهرستان شود.
«محمدرضا صفایی» مدیر جهاد کشاورزی سرایان در گفتگو با خبرنگار شبستان با بیان اینکه سالانه بالغ بر ۳۰۰ هکتار به باغات پسته شهرستان افزوده می شود و احداث باغات پسته با استقبال کشاورزان مواجه شده است، گفت: بالغ بر سه هزار هکتار از اراضی شهرستان سرایان را باغات پسته به خود اختصاص داده است.
وی تولید سالیانه ۱۲ هزار تن پسته را در شهرستان سرایان یادآور شد که ارزش اقتصادی بالغ بر ۸۰ میلیارد تومان را نصیب شهرستان و رونق اقتصادی منطقه می کند.
صفایی با بیان اینکه در سال جاری پسته تولیدی با پوکی بسیار پایینی روبرو است، افزود: در سال جاری تولید پسته به علت بروز تگرگ و سرمازدگی با ۳۰ درصد افت مواجه شده است.
مدیر جهاد کشاورزی سرایان به رونق اشتغال در فصل برداشت محصول پسته اشاره کرد و از وجود ۱۱ واحد فرآوری با ۹ واحد فعال فرآوری و سورتینگ فعال پسته با ظرفیت ۹ هزار تن در این شهرستان خبر داد که بخش نسبتا قابل توجهی در اشتغال شهرستان ایفا می کند.
وی یادآور شد: بالغ بر پنج هزار کشاورز در کاشت و برداشت پسته در سطح شهرستان فعال هستند و بالغ ۴۰۰ هزار نفر روز اشتغال در فصل برداشت پسته ایجاد می شود.
نظر شما