خبرگزاری شبستان،جهان اسلام: مسجد «شاهی سنهری» واقع در « چاندنی چوک» هند مسجدی متعلق به قرن 18 در دهلی قدیم است.
این بنا توسط روشن الدوله مغول در زمان «محمد شاه» ، امپراتور مغول ساخته شد و در منطقه ای منتهی به قلعه سرخ ساخته شده است.
اگرچه این مسجد سه قرن قدمت دارد و یک مسجد تاریخی تلقی می شود اما به دلیل اینکه در یک میدان بازار تاریخی شلوغ قرار گرفته است اغلب از سوی بازدیدکنندگان نادیده گرفته می شود.
همچنین با وجود اینکه بلوار و بازاری که مسجد در آن قرار گرفته به طور کامل بازسازی شده است اما چشم انداز این مسجد تاریخی بدون تغییر باقی مانده است.
مسجد «شاهی سنهری» امروزه مکانی بسیار آرام است و در اکثر روزها بدون اینکه اتفاق خاصی در اطراف آن روی دهد روز را به شب می رساند.
دروازه های طاق دار متعدد مسجد به همراه گنبدهای کوچکی که بر نرده های مسجد نقش می بندد ، هاله ای از گذشته را به تصویر می کشد. کتیبه ارزشمندی که از طریق آن می توان قدمت مسجد را پیگیری کرد دروازه ورودی محراب مرکزی مسجد را آراسته است.
این کتیبه که با خط نستعلیق نگاشته شده است سال ساخت مسجد و همچنین نام نواب روشن الدوله را ذکر کرده است.
ستون های مسجد ترکیبی از رنگ های سبز و طلایی هستند و سه گنبد مسجد هم به رنگ مسی هستند و به همین دلیل نام مسجد بر سر زبان ها افتاده است هر چند رنگ روکش آن در طول سالها پریده است.
در طول سالها ، فضای داخلی مسجد سفید شده و بسیاری از سنگ ها پنهان شده اند ،در حالی که ماسه سنگ اصلی ایوان مسجد چند سال پیش با سنگ مرمر جایگزین شده و فضای داخلی آن هم اکنون از سنگ مرمر اصلی تشکیل شده است.
تاجران و ساکنان منطقه ای بر ای عقیده اند که این مسجد از اهمیت زیادی برخوردار است و باید مورد بازسازی قرار بگیرد تا به عنوان گنجینه ای مهم در تاریخ دهلی حفظ شود.
یکی از ساکنان محلی می گوید که این مجد بسیار زیباست و مقامات باید به آن توجه داشته باشند زیرا مسجد اکنون مورد محافظت نیست و هر روز مستهلک تر می شود.
«سوآپنا لیدل »، مورخ و نویسنده می گوید که تصمیم گیری در مورد طرح های حفاظتی برای حفظ مسجد بسیار مهم است؛ باید قدم اول را برداشت و کسی باید وظیفه حفاظت را بر عهده بگیرد.
نظر شما