به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام والمسلمین حمید رضا جوان عضو کمیته اخلاق مهندسی سازمان نظام مهندسی قم امروز(29بهمن)در نشست عمومی اخلاق مهندسی که با حضور مهندسان عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم، در سالن همایش مجتمع فرهنگی مفید قم برگزار شد ، در سخنانی با اشاره به اهمیت موضوع اخلاق اظهار داشت: پیامبر اکرم (ص) علت بعثت خود را رشد مکارم اخلاقی بیان فرمودند که این امر نشاندهنده اهمیت اخلاق در زندگی انسان است.
وی عنوان کرد: سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم از معدود استان هایی است که به بحث اخلاق مهندسی پرداخته است که امیدواریم این امر به یک دغدغه ملی تبدیل شود و حرفه مهندسی بتواند جایگاه اصلی خود را در جامعه بدست آورد.
حجت الاسلام جوان با بیان اینکه در حال حاضر بسیاری از فعالیت های کشور به دست مهندسان در حال انجام است اظهار داشت: جامعه مهندسی باید به گونه ای رفتار کند که هم احترام و هم اعتماد مردم را نسبت به خود جلب کند.
عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم عنوان کرد: باورها و اعتقادات فردی و اجتماعی اخلاق عمومی را شکل می دهد و از طرفی ساختارها و سیاست های سازمان های حرفه ای نیز می تواند در شکل گیری رفتارها تاثیرگذار باشد که در این راستا ممکن است یک سیاست اشتباه رقابت سالم را به رقابت منفی و مخرب تبدیل کند.
وی در ادامه با بیان اینکه کارشناسان تعاریف متفاوتی برای اخلاق مهندسی عنوان کردند افزود: رعایت ایمنی و استحکام ، اقتصادی بودن طرح ها و در نظر گرفتن شرایطی که آسایش روحی و جسمی افراد جامعه را تامین می کند از مهمترین مواردی است که جز اخلاق مهندسی به شمار می رود و اگر این موارد رعایت نشود آن فعالیت مهندسی نیست.
عضو کمیته اخلاق مهندسی عنوان کرد: اگر یک طراح ، توجیه اقتصادی نداشته و هزینه سنگینی بدنیال داشته باشد این امر خلاف اخلاق و حرفه مهندسی است و یک مهندس باید با کمترین مصالح و هزینه ، ایمنی لازم برای ساخت یک بنا را فراهم کند.
حجت الاسلام جوان ادامه داد: فعالیت های اخلاقی بر روی رفتار افراد و درستی و نادرستی آن تمرکز دارد که شامل تصمیم گیری ها ، گفتار ، نحوه رفتار و محتوا است.
وی خاطر نشان کرد: یکی از ویژگی های ساختار اخلاقی ، پیوند آن با مباحث ارزشی که در پرتو آن می تواند رفتار درست را از نادرست تشخیص دهد.
عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم مباحث اخلاقی را بدون مباحث ارزشی ناتمام دانست و افزود: امروز در برخی از کشورهای دنیا ممکن است فرهنگ حاکم بر خانواده ها نیازمند حریم خصوصی چندانی نباشد که طراحی داخلی ساختمان ها نیز بر همین اساس صورت می گیرد ، اما در برخی دیگر از فرهنگ ها همانند کشور ما رعایت حریم خصوصی مهم است.
حجت الاسلام جوان اضافه کرد: فعالیت های اخلاقی تنها با آئین نامه و دستورالعمل های قانونی کار ساز نیست ، بلکه باید نحوه فعالیت ها به گونه ای باشد که خود افراد ملزم به اجرای آن باشند و احتیاج به ناظر دیگری نباشد.
وی گفت: منشا رفتارهای حرفه ای گاهی باورها و عادات اجتماعی و فردی است و گاهی نیز ساختارهای مجامع حرفه ای این رفتارها را تعریف می کند.
مهندس جوان تاکید کرد: در تعریف اخلاق مهندسی می توان این گونه عنوان کرد که اخلاق مهندسی مجموعه ای از اصول و قواعدی است که رفتار درست از نادرست را در حرفه مهندسی ارزیابی و راه کاری مناسب برای ارتقاء آن را ارائه می کند.
حجت الاسلام جوان با بیان اینکه توجه به مباحث اخلاقی در حرفه مهندسی باید از خود مهندسان آغاز شود افزود: اگر مهندسان به رعایت مسائل اخلاقی اصرار داشته باشند این امر رفته رفته به دیگران نیز تسری پیدا می کند.
عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم گفت: دین اسلام مجموعه گسترده و عظیمی از معارف اخلاقی را در اختیار ما قرار داده است که باید از این ظرفیت بهترین استفاده را برد.
وی با بیان اینکه افراد زیادی در جامعه مهندسی ، دغدغه مباحث اخلاقی را دارند اظهار داشت: فعالین در این عرصه می توانند شعاع گسترده ای از جامعه مهندسی را تحت شعاع خود قرار دهند و تاثیرگذار باشند.
عضو کمیته اخلاق مهندسی در ادامه با بیان اینکه معماری اسلامی ارتباط نزدیکی با اخلاق مهندسی دارد ابراز داشت: مسئولین و جامعه مهندسی قم باید تمام تلاش خود را انجام دهند تا معماری اسلامی به دغدغه استان تبدیل و به عنوان یک فرهنگ عمومی در جامعه شناخته شود که مهندسان معمار در این عرصه نقش بسیار مهمی بر عهده دارند.
مهندس جوان تدوین اصول و منشور اخلاق مهندسی را از برنامه های کمیته اخلاق مهندسی ، سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم عنوان کرد و افزود: این منشور باید متناسب با ظرفیت ها و به صورت بومی شده تدوین شود و با واقعیت تفاوت چندانی نداشته باشد و به تدریج ما را به نقطه مطلوب برساند.
پایان پیام/
نظر شما