محمد حسن حق منش، عضو هیأت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی اهواز، خانواده را نخستین نهاد اجتماعی هر فرد عنوان کرد و به خبرنگار شبستان گفت: غرب به دنبال هژمون و برقراری سلطه خود به جوامع دیگر و به ویژه در درون خانواده هاست که در این گذر؛ انقلاب ارتباطات و پیشرفت علم و تکنولوژی نیز به یاری آنها شتافته و منجر به سهولت انتقال فرهنگ منحط غرب به سایر ملل جهان شده است.
وی شبیخون به فرهنگ غنی اسلامی را از طریق گسترش فرهنگ غرب یکی از مهم ترین اقدامات دشمن در جنگ نرم برشمرد و افزود: اگر چه در جنگ سخت نتیجه خیلی سریع تر حاصل می شود؛ اما در جنگ نرم که سلاح اصلی، رسانه ها و ماهواره ها هستند، مدت زمان بیشتری طول می کشد که نتیجه حاصل شود اما این نتیجه به قدری عمیق و تأثیرگذار است که شاید با گذشت سالیان دراز هم توان مقابله با آن وجود نداشته باشد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر شبکه های فارسی زبان بخش عمده ای از زندگی مخاطبان را هدایت میکنند، ادامه داد: این شبکه ها در چگونگی رویه زندگی افراد در جامعه ایرانی نقش مستقیم داشته و تمام تلاش شان حول این محور است که ضد ارزش ها را برای خانواده های سنتی ایرانی تبدیل به ارزش و مسائل عادی مبدل کنند.
عضو هیأت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی اهواز معتقد است: با نگاه تیزبینانه به این سریال ها که در آن ابتذال و مسائل ضد فرهنگی و خانوادگی به خانواده ها تزریق میشود به راحتی میتوان به این مسئله رسید که دست های پنهانی که این شبکه ها را هدایت میکنند؛ سعی دارند به تدریج به هدف اصلی شان مبنی بر سست کردن پایه های اجتماعی ایرانی ها و دوری آنان از مذهب دست یابند.
وی شبکه فارسی وان را یکی از مخرب ترین شبکه های ماهواره ای جهت سست کردن بنیان خانواده دانست و تصریح کرد: این شبکه با پخش نازل ترین سریال های خانوادگی به راحتی در خانواده های ایرانی جای گرفته و متأسفانه در حال حاضر بسیاری از افراد در گروه های سنی مختلف سریال های آن را دنبال می کنند که این امر سبب می شود فرهنگ های غربی نظیر بی بند و باری، عدم پایبندی به روابط زناشویی و... به نرمی وارد خانواده شده و تحکیم نهاد خانواده را مورد آسیب قرار دهد.
وی اضافه کرد: بررسی سریال های شبکه فارسی وان و شبکه های دیگری که اخیراً در حال پخش سریال های فارسی زبان هستند؛ به خوبی مشخص می کند که هدف این شبکه ها چیزی جز نابودی، تضعیف و تحقیر نهاد خانواده و نشان دادن راه های فرار از چارچوب های اخلاقی و عادی جلوه دادن انواع انحرافات نیست.
وی اذعان داشت: جالب است بدانید مدیران این شبکه های مبتذل، سریال های غیراخلاقی خود را از کشورهایی تأمین می کننـد که از نظر نوع ظاهر و فرهنگ تناسب بیشتری با مردم ایران داشته باشند تا مخاطب بتواند ضمن هم ذات پنداری با نقش آفرینان فیلم از رویه نامشروع و مستهجن آن ها پیـروی کنند.
این استاد دانشگاه، یاد آور شد: دشمنان ما می دانند که اعتقاد دینی مردم مسلمان ایران پشتوانه بسیار محکمی در مواجه با غرب است، از این رو با استفاده از فیلم های روز و به کارگیری مفاهیم و فرهنگ سازی در حوزه ای که در تضاد با ارزش های بنیادی خانواده های ایرانی است وارد میدان شده اند.
وی در ادامه با اشاره به افزایش آمار طلاق در خانواده هایی که از اینترنت و ماهواره استفاده می کنند؛ تأکید کرد: استفاده از اینترنت و ماهواره باعث بروز آسیب های جدی در خانواده ها می شود؛ به طوری که طبق بررسی های صورت گرفته و آمار مشخص شده؛ این میزان با طلاق رابطه کاملاً مستقیمی دارد و به دلیل وجود این نسبت هر چه میزان استفاده از ماهواره و مشاهده برنامه های مستهجن و غیـر اخلاقی بیشتر باشد، طلاق روحی و حقیقی زن و شوهر نیز بیشتر خواهد بود.
وی نقش والدین را در مهار این چالش بی بدیل و بسیار تأثیرگذار دانست و عنوان کرد: مسئولیت اولیه مقابله با این معضل متوجه خانواده هاست، متأسفانه بسیاری از والدین بدون توجه به تأثیر برنامه های تلویزیون و ماهواره بر تفکر و نگرش نوجوانان و جوانان نه تنها کنترل بر فرزندان خود ندارند، بلکه خودشان هم آنان را در دیدن این برنامه ها همراهی می کنند؛ غافل از اینکه رفتارهای شرم آور حاکم در این سریال ها می تواند در آینده ای نه چندان دور در رفتار فرزندان شان تکرار شده و زندگی آنها را مورد آسیب های جدی قرار دهد.
همچنین موالی زاده، استاد جامعه شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز، در خصوص استفاده از ماهواره ابراز کرد: ماهواره و استفاده از آن امروزه به یکی از مباحث جدی جامعه تبدیل شده، بطورکلی دو دیدگاه عمده در بحث استفاده از رسانه های گروهی همچون ماهواره وجود دارد؛ عده ای به این مقوله بسیار بدبین بوده و عده ای نیز نقطه مخالف آن قرار داشته و بسیار خوش بین هستند، طرفداران هر دو دیدگاه باید باور داشته باشند که ماهواره در بین خانواده ها بوده و تأثیرات خود را می گذارد.
وی توضیح داد: در کشورهای غربی استفاده از ماهواره به آسانی استفاده در کشورهای جهان سوم نیست چراکه برای دیدن هر شبکه ای نیاز است که مخاطب مبلغی پول پرداخت کند از این رو ماهواره در این کشورها کنترل شده بوده و استفاده از آن معنا دار می باشد؛ متأسفانه یکی از مشکلات ویژه ای که در کشور ما وجود دارد عدم نبود فرهنگ چگونه استفاده کردن از کانال های ماهواره است.
موالی زاده، بیان کرد: از نظر من وجود ماهواره یک واقعیت است و برای مقابله با اثرات منفی آن هدایت و آموزش به خانواده است و باید در کنار آن به ساخت برنامه هایی متنوع و متناسب با فرهنگ جامعه و پخش از طریق رسانه های داخلی بپردازیم که خوشبختانه در این زمینه اقدامات خوبی شده، کانال هایی در ماهواره وجود دارد که علمی هستند و مردمی که از ماهواره استفاده می کنند باید به سمت استفاده از چنین شبکه هایی هدایت شوند.
پایان پیام/
نظر شما