به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام دکتر «محمد مهدی گرجیان» در نشست علمی پیشران ها تمدنی اربعین که به صورت آنلاین برگزار شد، گفت: امروز درباره اربعین با روایت های مختلفی مواجه هستیم و مانند هر پدیده دیگری با تنازعات روایتی مواجه هستیم.
عضو هیات علمی دانشگاه باقر العوم افزود: اگر کسی بتواند متناسب با آن پدیده ادبیاتی تولید کند و بر گفتمان های دیگر فایق آید. وی با بیان اینکه اربعین در گفتمان انقلاب اسلامی می تواند زمینه ساز تمدن نوین جهانی باشد، خاطرنشان کرد: اساسا روایتی که از اربعین داریم و در یک دهه اخیر شکل گرفته با روایت های مختلفی مواجه است.
حجت الاسلام والمسلمین گرجیان ادامه داد: یکی از روایت های موجود درباره اربعین مربوط به گفتمان انقلاب اسلامی است که اربعین را زمینه ساز تمدن نوین جهانی می داند. اما باید بدانیم این تمدن باید دارای چه ویژگی هایی باشد و چه محدودیت هایی دارد؟ برای تحقق آن چه وظیفه ای داریم؟
وی با توضیح معانی واژه های تمدن نوین اسلامی گفت: تمدن نوین اسلامی یعنی اسلام بنیاد و دین بنیاد است و امامت و ولایت اساس آن بوده و فراتر از حکومت ها و دولت ها شکل می گیرد. مردم محور و عدالت محور بوده و بر محور تعالی و عدالت و براساس توحید شکل بگیرد.
عضو هیات علمی دانشگاه باقر العوم تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی اولین بار ایده تمدن بزرگ اسلامی را مطرح فرمودند که یکی از ارکان آن اتحاد و امت سازی است. وی با اشاره به گام های زمینه ساز برای تمدن سازی اربعین، گفت: نجات از فرقه گرایی، گروه گرایی، ملی گرایی و قوم گرایی، تاکید بر روی منافع مشترک و همگرایی از گام های تمدن ساز است و پیاده روی اربعین، این فضا را فراهم کرده است.
استاد دانشگاه افزود: رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانیه گام دوم به این مساله اشاره کرده است و موضوع امت سازی و همگرایی را مطرح نموده اند. وی یادآور شد: فضیلت اخلاقی و حفظ آن از مباحث ایجاد اقتدار است و اربعینی که باعث تقویت فضایل اخلاقی و حفظ آن شود به زمینه سازی تمدن نوین کمک می کند که آن هم به زیست موحدانه منتهی می شود.
حجت الاسلام والمسلمین گرجین، ایجاد سرمایه روان شناختی و امید به آینده را یکی از جهات اربعین برشمرد و گفت: عقلانیت ویژگی دیگر تمدن نوین اسلامی است و پیاده روی اربعین یکی از مجاری است که به این امر کمک می کند.
وی با بیان اینکه باید مصالح و منافع امت اسلامی را لحاظ کنیم و از ظرفیت اربعین برای ابلاغ پیام ولی خدا و اولیای الهی استفاده کنیم، خاطرنشان کرد: ایجاد این معرفت و آگاهی باعث پیوند و مودت می شود که آن هم بر پایه عقلانیت شکل می گیرد.
استاد دانشگاه تصریح کرد: اربعین می تواند به عنوان یک عامل مهم تمدنی مطرح شده و پیشران شود و این ظرفیت و قدرت را به عقلانیت تبدیل کند. وی تاکید کرد: برای داشتن اربعین تمدن ساز جهانی لازم است اربعین مبتنی بر عقلانیت و به دور از خرافات برگزار کنیم. امام حسین باید کانون اربعین باشد و هر کاری غیر از آن، اربعین تمدن ساز از مسیر دور می شود.
نظر شما