سید عباس ابراهیمی، دانشجوی دوره دکتری مدیریت دانشکده مدیریت دانشگاه تهران، در گفتگو با خبرنگار شبستان، گفت: امروزه با توسعه روزافزون اقتصاد و نقش انکارناپذیر دانش در توسعه اقتصادی و خلق ثروت، اقتصاد دانش بنیان و توسعه شاخصه ها و استانداردهای آن از اولویت های اصلی کشورهای جهان در حوزه های اقتصادی است.
وی، خاطرنشان کرد: کشور ما نیز در این راستا تلاش هایی را صورت داده است که البته با توجه به آمار و ارقام موجود، به نظر نمی رسد که این میزان تلاش برای رسیدن به جایگاه اول اقتصادی در منطقه در افق 1404 کافی و مناسب باشد.
ابراهیمی، با اشاره به مزیت اقتصاد دانش بنیان، ادامه داد: پدیده ها و فناوری های جاری در اقتصاد دانش بنیان، به کلی منجر به تغییر و تحولات اقتصادی شده است و زندگی بشر را از ابعاد گوناگون تحت تأثیر قرار داده است.
وی، تصریح کرد: به زعم پژوهشگران، این پیچیدگی و پویایی ناشی از تولید کالاها و ارائه خدمات گوناگون، تقاضا برای این کالاها و خدمات است و نهایتا معتقد کشورهایی که بتوانند دانش نوین را به چنگ آورند و از آن بهره برداری لازم را نمایند، می توانند در یک اقتصاد دانش بنیان مزیت رقابتی پایداری را کسب کنند و از این مزیت رقابتی بخوبی محافظت کنند.
ابراهیمی با اشاره به وضعیت اقتصادی ایران، افزود: بررسی وضعیت ایران نسبت به کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، نشان می دهد که از میان 18 کشور منطقه، ایران رتبه 13 را کسب کرده است.
وی، خاطرنشان کرد: بررسی وضعیت ایران در قیاس با کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا، نیز اثبات می کند که این وضعیت، حاکی از آن است که کشور ما برای رسیدن به جایگاه اول اقتصادی در افق 1404 راه زیادی را در پیش دارد.
ابراهیمی، ادامه داد: این امر نشان دهنده این است که اگرچه از نظر امتیاز مطلق شاخص های اقتصاد دانش بنیان در کشورمان بهبود یافته است، اما امتیاز نسبی در حقیقت کاهش داشته و در قیاس با سایر کشورها منجر به نزول یک پله ای در رتبه کشورمان، شده است.
راهکارهای پیشنهادی برای حرکت به سوی اقتصاد دانش بنیان در ایران
وی، سرمایه گذاری برای ارتقاء مهارت نیروی انسانی از طریق هدفمند کردن نظام آموزشی کشور و توجه به یادگیری ضمن کار را اساسی برشمرد و ادامه داد: این طرح باید به نحوی باشد که تمام فارغ التحصیلان از مدارس و دانشگاه ها با رایانه و مهارت های مربوطه آشنا شوند و کارگران نیز حین کار در دوره های آموزشی و تخصصی مرتبط با فعالیت خود به منظور افزایش مهارت و آشنایی با فناوری های جدید شرکت کنند.
کارشناس اقتصادی، حمایت از ابداع و نوآوری و تغییر برنامه ها از مأموریت محور به ترویج محور و ایجاد محیطی مناسب برای فعالیت ها در اقتصاد، تحقیق و توسعه را از دیگر راهبردها برشمرد و گفت: ایجاد پارک های علم و فناوری و مراکز رشد حرفه های کوچک و متوسط، تلاش جهت تجاری سازی ابداعات و نوآوری ها در حوزه فناوری از جمله راهکارهای عملی در حوزه نوآوری است.
وی، با بیان اینکه امکان دسترسی مطمئن، سریع و ارزان به اینترنت و افزایش امکانات مخابراتی و ارتباطی از طریق ایجاد زمینه رقابت در بازارهای بین المللی را امکانپذیر می کند، افزود: ایجاد زیرساخت های قانونی و حقوقی برای امنیت بکارگیری اطلاعات، ارائه خدمات عمومی توسط دولت به صورت آن لاین شامل خدمات مالیاتی، دریافت اسناد و مدارک و ثبت نام ها باید فراهم شود.
پایان پیام/
نظر شما