نگاهی بر موقوفات حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)

وقف سنت حسنه ای است که در تمام ادوار تاریخ انسان های نیک اندیش به آن عمل کرده و پرونده ی اعمال خویش را تا قیام قیامت باز گذاشته و در حد توان از دوران کوتاه عمر بیشترین استفاده کرده اند...

خبرگزاری شبستان // فارس

 

وقف میراث جاویدان

 

خداوند متعال در قرآن کریم آیات متعددی راجع به انفاق، صدقه، باقیات و صالحات، قرض الحسنه و عمل صالح نازل فرموده است و مومنین را موظف به انجام این اعمال کرده است، سنت شریف وقف و انفاق از یادگارهای ماندگار و ارزشمند پیامبر گرامی اسلامی (ص) بوده که قادر است وسایل لازم را برای سازندگی، احیا و بروز نبوغ و ابتکارات فراهم کند.

 

وقف سنت حسنه ای است که در تمام ادوار تاریخ انسان های نیک اندیش به آن عمل کرده و پرونده ی اعمال خویش را تا قیام قیامت باز گذاشته و در حد توان از دوران کوتاه عمر بیشترین استفاده کرده اند، وقف به معنی نگه داشتن عین مال و مصرف نمودن منفعت آن طبق نیت واقف است، درایران عمده موقوفات مربوط به ترویج فرهنگ قرآنی، اهل سنت و عزاداری سید الشهدا (ع) است، اولین واقف در اسلام، رسول الله (ص) بوده اند که زمینی را برای "ابن سبیل" در راه ماندگان وقف کردند، پس از ایشان موقوفات حضرت علی (ع) از قبیل نخلستان ها و چاه های آب از بارز ترین موقوفات صدر اسلام بوده است، حضرت فاطمه الزهرا(س) و سایر معصومین (ع) نیز یادگارانی را به عنوان وقف از خود باقی گذاشتند که در تاریخ ذکر شده است.

 

موقوفات حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) و سید میر محمد (ع)

 

برخی از موقوفات، وقف منفعت است که عواید آنها صرف اموری از قبیل تعزیه داری، اطعام، ترویج فرهنگ قرآن کریم، نشر معارف اسلامی، نماز، روزه، مراسم های مذهبی، سهم امام غایب (عج)، اموردینی، نگهداری و توسعه اماکن متبرکه، زائر سرا، دارالشفا، امور عمرانی، کمک های نقدی و غیرنقدی، ایتام، روشنایی، خرید ملک، خیرات، اعیاد و فرهنگی می شود که رضایت و رفاه نسبی افراد جامعه را موجب خواهد شد.

 

 

موقوفات آستان مقدس احمد و محمد بن موسی (ع) تا قبل از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران یعنی تا سال 1357 تعداد روستاهای موقوفه آستان مقدس حضرت شاهچراغ (ع) از 72 روستا به 17 روستا به دلیل تصویب قانون اصلاحات ارضی کاهش یافت.

 

 

پس از تثبیت نظام مقدس جمهوری اسلامی در کشور و فتوای رهبر کبیر انقلاب حضرت امام خمینی (ره) و پیگیری تولیت آستان مقدس مجدد تعدادی از آن روستاها و اراضی باز پس گرفته شد و بنام حضرت احمد بن موسی (ع) برادر بزرگوارشان و نیز حضرت سید میر محمد (ع) به شکل موقوفه به ثبت رسید و در حال حاضر این موقوفات به 33 روستا افزایش یافته که تعداد 21 روستا متعلق به آستان مقدس شاهچراغ (ع) و 12 روستای دیگر وقف بر آستان مقدس حضرت سید میر محمد (ع) است.

 

 

کل مساحت اراضی موقوفه هر 2 آستان مقدس حدود چهار هزار و 392 هکتار که یک هزار و 720 هکتار از این موقوفات متعلق به آستان مقدس حضرت شاهچراغ (ع) و مابقی سه هزار و 212 هکتار است متعلق به حرم مطهر حضرت سید میر محمد (ع) است که اغلب این موقوفات را میرزا عنایت الله و هدایت الله دستغیب وقف بر این آستان مقدس کرده اند، تعداد منازل و اماکن که به دلیل طرح توسعه آستان مقدس خریداری و هم اکنون جز صحن مطهر و یا جهت اجرای طرح های فرهنگی مورد بهره برداری قرارگرفته است بالغ بر 295 باب مغازه و 166 باب منزل مسکونی بوده که از بدو مسئولیت تولیت آستان مقدس تا سال 1388 این آستان مقدس اقدام به خرید یا تملک و تخریب و اضافه نمودن آنها به کل محدوده آستان مقدس کرده است.

 

 

مشکل کلی وقف "موقوفه خواری" است و در صورت ترویج فرهنگ و افزایش وقف در جامعه همگان از خیر و برکاتش بهره مند خواهند شد و آثار ماندگاری از این عمل خیر شامل واقفان می شود و برگزاری مراسم باشکوه معنوی غبار روبی که طبق برنامه ریزی سالانه در زمان مشخص انجام می گیرد.

 

عمده ترین فعالیت معاونت موقوفات و نذورات آستان مقدس بوده و از توجه و استقبال بی نظیر عموم مردم برخوردار است تا آنجا که برای شرکت دراین مراسم مقدس افراد متقاضی ماه ها درنوبت به انتظار بوده تا به خواسته آنان نیز لبیک گویند و از فیض و برکات حضور در این مراسم باشکوه بهره مند شوند.

 

 

محمد کاظم ودیعی، معاون موقوفات و نذورات آستان مقدس احمدی و محمدی (ع) گفت: به عنوان امانتدار این میراث گرانقدر اسلامی و با الهام از تعالیم اسلام و رهنمودها و فرامین تولیت محترم آستان مقدس احمدی و محمدی (ع)، آیت الله دستغیب تلاش می کند تا علاوه برحفظ و حراست از این سنت نبوی و اجرای صحیح وقفنامه ها و مصرف عواید موقوفات در جهت نیات واقفین، هر چه بیشتر در تبلور این سنت حسنه در ابعاد گسترده تر و احیا و گسترش آن کوشا باشد و از ثمرات پر برکت و والای آن در اداره امور رفاهی زائرین و توسعه آستان مقدس استفاده کند.

 

 

معاون موقوفات و نذورات آستان مقدس شاهچراغ (ع) اظهار داشت: بطور مستقل زیر نظر مستقیم تولیت محترم و تحت نظارت و سرپرستی مدیریت آستان مقدس با هماهنگی سایر معاونین در خدمت زائرین و عموم مردم می باشد.

 

وی تصریح کرد: از عموم علاقه مندان به مشارکت در طرح های فرهنگی و عمرانی آستان مقدس دعوت به عمل می آورد تا در تکمیل طرح های درحال اجرا از جمله تکمیل دارالقرآن، مرکز مشاوره آستان مقدس، دارالضیافه، رواق زیر زمین حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)، احداث رواق حرم تا حرم (از حرم شاهچراغ (ع) تا حرم سید میر محمد(ع))، فاز 2 موزه آستان مقدس و توسعه های آتی آستان مقدس و غیره ما را یاری کنند.

 

 

ودیعی خاطر نشان کرد: از همگی افرادی که تاکنون ما را در جهت خدمت به بارگاه ملکوتی حرمین شریفین و نیز زائرین گرامی این 2 بزرگوار مساعدت، راهنمایی و ارشاد کرده و نیز مورد انتقاد قرار داده اند تقدیر کرده و منتظر قدوم پرخیر و برکت همه شما عزیزان در جهت راهنمایی و همکاری بیشتر هستیم.

 

پایان پیام/

کد خبر 109784

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha