به گزارش خبرنگار گروه غدیر و مهدویت خبرگزاری شبستان، راهپیمایی اربعین حسینی به سمت حرم مطهر امام حسین (ع) که سابقه ای دیرینه دارد و در سال های اخیر با حضور ملیت های مختلف وجهه میلیونی و بین المللی هم یافته است، به تصریح کارشناس ماکتی است از آنچه در حوزه همدلی، مودت و اجتماع قلوب در عصر ظهور رخ می دهد. لذا بررسی پیوندهای مهدوی این راهپیمایی و سبکی از زندگی که برای منتظران عرضه می کند ضرورت دارد. از این رو، با حجت الاسلام «محمدصادق کفیل»، کارشناس مهدوی و رئیس مرکز تخصصی صحیفه سجادیه در این باره گفتگویی ترتیب داده ایم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود:
چه پیوندها و پیوست های منتظرانه و مهدویای از واقعه عاشورا و رابعین حسینی می توان برداشت کرد که راهنمای حرکت به سوی ظهور باشد؟
منتظران امام زمان(عج) دغدغه جهانی دارند قرار است اتفاقی در عالم رخ دهد که خیر و برکات آن به همه جهان می رسد منتظر برای یک آینده روشن تاریخ برنامه ریزی می کند وقتی عظمت ظهور را بررسی می کنیم و وقتی به بلندمرتبگی آن می نگریم، می بینیم منتظر و کسی که می خواهد به سوی آن اتفاق موعود قدم بردارد باید بزرگ بیندیشد و نظام زندگیش از لهویات و تعلقات و برنامه های روزمره پاک و مبری باشد، چون انسان بزرگ است که می تواند کارهای بزرگ انجام دهد.
در این میان هیچ واقعه ای مثل عاشورا آدمی را بزرگ می کند پیوند با کربلای امام حسین(ع) مسیری است برای رشد انسان، در زیارت اربعین وقتی می نگریم می بینم اوصاف امام(ع) مطرح شده و حضرت(ع) با این اوصاف که مختص ولی و حبیب خدا است، کم نگذاشته اند و حجت را برای عالمیان تمام کرده اند. باید در نظام زندگی برای قدم برداشتن در مسیر ظهور عاشورا را بررسی کنیم تا بر همان اساس حرکت کنیم.
برای زمینه سازی ظهور می توان چه الگوهایی از عاشورا قابل دریافت است؟
بزرگانی همچون شهید حاج قاسم سلیمانی می گویند کسی می تواند شهید شود که شهیدوار زندگی کند بنابر این تعبیر و فرهنگ، کسی می تواند زمینه ساز ظهور باشد که از عاشورا و اربعین الگو بگیرد. در این میان، جلوه اخلاقیات و یکی بودن ها در اربعین دیده می شود اربعین یک نماد اخلاقی از عاشورای حسینی است جریان پیاده روی اربعین یک جلوه از کربلا را نشان می دهد. کربلا جلوه های متعدد دارد این جلوه ها متنوع و ذوابعاد هستند انسان صفات عجیبی را در امام حسین(ع) و یارانشان درک می کند که برخی از این اوصاف در اربعین نمایان می شود. هر چه جلوه های عاشورایی پررنگ تر و امام حسین(ع) بهتر به دنیا معرفی شود، ظهور نزدیک تر می شود. از این رو، پیاده روی اربعین تسهیلگر در تعجیل فرج از مسیر معرفی امام حسین(ع) به عالمیان است تا بشریت بداند قرار است چه اتفاقی در عالم رخ دهد.
از منظر اخلاق که از مولفه های تمدن سازی منتهی به ظهور است، اربعین چه آموزه هایی منتظرانه ای را ارائه می کند؟
نگاه جامعه به عاشورا از منظر جنگ است در حالی که عاشورا سراسر اخلاق بود و به دنیا حیات داد و اخلاقیات را در عالم زنده کرد. اثر وضعی عاشورا این بود که جریان طاغوت و دشمن را به دنیا معرفی کرد اینکه در نظام هستی چه کسی دنیاپرست است اگر این را به خوبی رصد می شد و روی اربعین سرمایه گذاری بیشتری می کردیم به نتایج بهتری دست می یافتیم.
جریان اربعین را نمی توان در کنار دیگر جریان ها گذاشت، در کربلا برای کسب ثواب، هزینه نمی کنیم، کربلا حیات است با این نگاه که پیاده روی اربعین و زیارت امام حسین(ع) حیاتبخش است و عاشورا لازمه زندگی است، می توان برای ظهور قدم برداشت. کربلا جامعه را زنده نگاه می دارد تا ظهور رخ بدهد.
باید توجه داشت لازمه ساخت تمدن نوین اسلامی، اخلاق است مصادیق اخلاق در پیاده روی اربعین نمود می یابد متخلق یعنی کسی که دغدغده اجتماعی داشته باشد. در زیارت عاشورا می خوانیم: «وَلِی لِمَنْ وَالاَکمْ» یعنی شاخص دوستی و دشمنی، دوستی و دشمنی با شما است. این مولفه ها بسیار مهم است. باید متوجه بود راه بسترسازی برای تمدن مهدوی و اینکه عدالت حضرت حجت(عج) در دنیا حاکم شود رشد و مهیا شدن ما است اگر جامعه از اخلاق فاصله گرفته برای آن است که عاشورا را درک نکرده است.
در موضوع سبک زندگی که آن برای ساخت تمدن منتهی به ظهور از مولفه ها و عناصر اصلی است از عاشورا و اربعین چه آموزه هایی قابل برداشت است؟
در اوج جنگ و سختی و نبرد لبخند مبتنی بر صمیمیت و دلسوزی از چهره امام حسین(ع) پاک نمی شود ایشان 12 بار به خیام بازگشتند دغدغه مندی نسبت به خانواده، اوج رافت و توجه به خانواده را به انسان نشان می دهند اینکه در سخت ترین حالات انسان نباید خانواده را فراموش کند و تندی و بدخلقی کند و کار را به دیگری بسپارد. امام حسین (ع) با همه وجود خود امور را دنبال می کردند. با اصحاب و یاران ارتباط عاطفی داشتند کربلا نماد عملی اخلاق در کل هستی است جزء و جزء آن اخلاقیات است کربلا میدان عملی دین است نه جنگ.
نظر شما