به گزارش خبرنگار گروه غدیر و مهدویت خبرگزاری شبستان، اربعین حسینی و پیاده روی چند روزه آن در کنار تجربه ای متفاوت از سبک زندگی، اخلاق و معنویت، تمرین سبک زندگی منتظرانه است همان سبکی که مسیر ما را تا ظهور امام عصر(عج) هموار و کوتاه می کند. از این رو در آستانه اربعین حسینی مروری داریم بر آموزه های منتظرانه این پیاده روی.
اجتماع قلوب؛ زمینه ساز قیام امام زمان(عج)
حجت الاسلام والمسلمین «سیدحسین مومنی» در گفتگو با خبرنگار گروه غدیر و مهدویت خبرگزاری شبستان درباره پیوندهای مهدوی و منتظرانه پیاده روی عظیم اربعین حسینی، اظهار کرد: برای هیچ یک از معصومان(ع) جز حضرت سیدالشهداء(ع) اربعین مطرح و توصیه نشده است. اما درباره امام حسین(ع) این زیارت با پای پیاده مورد سفارش و تاکید است.
این خطیب و کارشناس مذهبی در ادامه تصریح کرد: زائران بیت الله الحرام حداکثر دو یا سه میلیون نفر هستند اما زائران اربعین قریب به 20 میلیون نفر می شوند! اجتماع عظیم قلوب کار را به اینجا کشانده که حتی غیرمسلمانان به زیارت اربعین می آیند و این اجتماع قلوب زمینه قیام امام زمان(عج) را فراهم می کند.
وی با اشاره به خدمات مواکب اربعین به زائران سیدالشهداء(ع) که با تمنا و ملتمسانه ارائه می شود، ابراز کرد: باید با الهام از اتفاقات مبارکی که در اربعین می افتد، در زمان غیبت به جایی برسیم که قلوب به هم نزدیک شود و هممسیر شوند و اجتماع قلوب که رخ دهد یقینا شاهد ظهور خواهیم بود.
با عبرت از اربعین مقابل امام زمان(عج) نمی ایستیم!
حجت الاسلام «محمدرضا نصوری» نیز با بیان اینکه اربعین جبران غفلت هایی است که به واقعه کربلا انجامید لذا باید هر ساله این واقعه را جدی بگیریم تا مبادا در زمانه خود از امام و حجت خدا غافل شویم، تصریح کرد: در واقعه کربلا، جامعه مقابل امام حسین (ع) مملو از ظلم و فساد و بدعت بود اگر ما بخواهیم مقابل امام زمان (عج) قرار نگیریم باید با عبرت از اربعین، از خود و جامعه جهل زدایی کنیم؛ پیام مهدوی دیگر اربعین آن است که دشمنان امام حسین (ع) دنیاگرا و بی توجه به آموزه های دین بودند لذا می توان با الگوگیری از نظام حاکم بر اربعین امروز و در این شرایط سخت کرونایی،مسئله همدلی و وفاق و دستگیری از یکدیگر را باید با جدیت دنبال کنیم.
معاون تبلیغ و ارتباطات مرکز تخصصی مهدویت حوزه علمیه قم با بیان اینکه اربعین اوج قله پیوند جریان عاشورا و انتظار است، تصریح کرد: همانطور که امام حسین (ع) ظلم ستیز و عدالت خواه و درصدد توحیدمحور کردن جامعه بودند امام زمان (عج) نیز این آرمان ها را دنبال می کنند. علاوه بر این، در شخصیت شناسی یاران و نیز دشمنان امام حسین (ع) نیز بین عاشورا و ظهور ارتباطی وثیق می یابیم امام زمان (عج) راه جدشان را ادامه می دهند و با شعار یالثارات الحسین (ع) قیام و دولت کریمه را برپا می کنند.
همه اوصاف عصر ظهور در پیاده روی اربعین عینیت یافته است
حجت الاسلام «حسن عبادی»، کارشناس مرکز تخصصی مهدویت نیز با بیان اینکه امام عسکری(ع) زیارت اربعین را از نشانه های مومن برشمرده اند، گفت: رکن اصلی دین در تفکر شیعی وجود امام معصوم به عنوان حجت الهی است، عصر غیبت یعنی زمانی که شیعه از این مهم دورافتاده و هر کس می خواهد بداند از این مسیر منحرف شده یا نه باید ملاکی برای سنجش داشته باشد یکی از ملاک های سنجش ایمان در خود زیارت اربعین است.
این کارشناس مهدوی با اشاره به تاریخ مفصل پیاده روی اربعین، بیان کرد: همه آنچه در عصر ظهور برای ما ترسیم شده ماکتی از آن در این پیاده روی عینیت می یابد؛ برای مثال در روایات آمده در عصر ظهور مردم هر چه دارند با یکدیگر تقسیم می کنند و این همان چیزی است که در پیاده روی اربعین عینیت می یابد. برقرای صلح و آرامش، متوجه شدن همه دل ها به سمت امام(ع) و ... نیز از دیگر ویژگی هایی است که درباره عصر ظهور گفته شده و در اربعین به خوبی شاهد آن هستیم، چنان که هیچ کس در این مسیر گرسنه و تشنه و نیازمند نیست و همه هوای یکدیگر را دارند.
وی اضافه کرد: وقتی زیارتنامه مختصر اربعین را بررسی می کنیم، می بینیم موارد متعددی درباره شباهت قیام حسینی و قیام مهدوی وجود دارد؛ این زیارت ما را آماده زمینه سازی برای ظهور می کند و نوعی تجدیدعهد شیعه با امام زمان(عج) است. در زیارت اربعین نشانه های امامی که شایسته پذیرش امامت از سوی خدا را دارد، معرفی شده، اولین نشانه امام تعلق به خاندان امامت و رسالت است، چنان که می خوانیم: «اللّٰهُمَّ إِنِّی أَشْهَدُ أَنَّهُ وَ لِیُّکَ وَابْنُ وَلِیِّکَ ، وَصَفِیُّکَ وَابْنُ صَفِیِّکَ»؛ دومین ویژگی طهارت مولد است: «وَاجْتَبَیْتَهُ بِطِیبِ الْوِلادَةِ».
چهار وظیفه منتظران نسبت به امام زمان(عج)
وی با اشاره به چهار وظیفه مردم نسبت به امام که در زیارت اربعین آمده است، تصریح کرد: نخست تولی و تبری «إِنِّی أُشْهِدُکَ أَنِّی وَلِیٌّ لِمَنْ والاهُ ، وَعَدُوٌّ لِمَنْ عاداهُ»، و پیاده روی اربعین از مصادیق ابراز محبت به امام حسین(ع) است؛ زمینه سازی برای ظهور را از همین ظرفیت پیاده روی اربعین آغاز می کنیم که با جمعیت تقریبا پنج برابر زائران خانه خدا برگزار می شود. قدرت نرم مبتنی بر توان فرهنگی و ایدئولوژیک است و ما این قدرت اعتقادی را داریم و می توانیم از همین ظرفیت جمعیت بسیاری را جذب اسلام و تشیع کنیم.
حجت الاسلام عبادی تاکید کرد: دومین وظیفه مردم در مقابل امام، اعتقاد به حتمی بودن تحقق وعده های الهی است: «أَشْهَدُ أَنَّ اللهَ مُنْجِزٌ مَا وَعَدَکَ ، وَمُهْلِکٌ مَنْ خَذَلَکَ وَمُعَذِّبٌ مَنْ قَتَلَکَ»؛ سومین وظیفه اعتقاد به غیبت امام عصر(عج) است که در فراز پایانی می فرماید: «وَشاهِدِکُمْ وَغَائِبِکُمْ ، وَظَاهِرِکُمْ وَبَاطِنِکُمْ» این یعنی اعتقاد داریم که امام غایبی نیز هست و چهارم اعتقاد به رجعت امامان که به ما شیعه اختصاص دارد «وَبِإِیابِکُمْ مُوقِنٌ» و بر اساس آن معتقدیم اولین شخصی که رجعت می کند امام حسین(ع) هستند.
تجلی عدالت و مواسات دولت کریمه در اربعین حسینی
حجت الاسلام «رحیم کارگر»، نیز با بیان اینکه وفاداری و تعهد به آرمان های ائمه(ع) از آموزه های منتظرانه اربعین است، گفت: از زمان امام حسین(ع) تا کنون بی مسئولیتی و عدم تعهد به آموزه های دینی وجود داشته است اما در عصر ظهور و قبل از آن، یاران حضرت حجت(عج) مسئولیت شناسی و تعهد را به منصه ظهور می رسانند. و اربعین این تعهد را به بهترین نحو عینیت می بخشد چنان که مردم با همه مشکلات اعم از جنگ، وجود داعش و فقر و ناداری و ... به خوبی این تعهد را نشان داده اند!
کارشناس مهدوی و عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اضافه کرد: همانطور که عصر ظهور دوران تحقق عدالت جهانی و مواسات مردمی است. در اربعین این فرهنگ تبلور یافته و غنی و فقیر و پیر و جوان و زن و مرد مثل هم هستند و در این مسیر پیش رفته و چه بسا در این مسیر همپای امام زمان(عج) باشند. از این رو، عدالت و مساوات عصر ظهور را در رزمایش اربعین به عینه درک می کنیم.
وی با بیان اینکه سه سناریو در برابر این پدیده است که به ظهور کمک می کند، گفت: یکی رشد کمی و کیفی پدیده اربعین تا زائر اربعین خود را برای یاری امام زمان(عج) آماده کند؛ نکته دوم اتصال به ظهور است باید تحمل و تامل کرد چون زمان ظهور مشخص نیست این ارتباط باید در قالب دعا و خواسته مطالبه شود، یعنی زائران اربعین آرزوی وصل این پدیده به ظهور را داشته باشند.
حجت الاسلام کارگر خاطرنشان کرد: : نکته سوم مربوط به مانع تراشی و دست اندازی دشمنان است، مثل جریان های انحرافی، باید مواظبت و کار و آسیب شناسی اربعین جدی گرفته شود چراکه دشمن مقابل این پدیده ساکت نیست و انسان های منحرف و فرقه های انحرافی را فعال می کند تا آن را به نفع خود مصادره کند باید تلاش شود مقابل این موانع و چالش ها را بگیرم و نگذاریم مردم را از امام حسین(ع) مایوس کنند.
نظر شما