خون بس، جلوه ای از فرهنگ گذشت و مهربانی مردمان لرزبان است

خون صلح یا خون بس، فرهنگی کهن در میان مردم لرستان است که گذشت را جایگزین قصاص قاتل می کند.

خبرگزاری شبستان_ خرم آباد؛ خون صلح یا خون بس از آیین‌های دیرین مردم استان لرستان و برخی مناطق غربی کشور است که در این آیین خانواده مقتول با با وساطت ریش سفیدان طوایف از حق قصاص خود گذشت می کنند.

 

در این آیین کهن با وساطت ریش سفیدان و معتمدان  طوایف اولیای دم از حق قصاص خودگذشت می کنند و در سایه فرهنگ غنی خون بس کدورت ها بین خانواده قاتل و مقتول از بین می رود و از حق قصاص نیز گذشت می شود.

 

دراین آیین حسنه از قبل توسط ریش سفیدان شرایط برای برگزاری آیین خون صلح فراهم می شود و در روز برگزاری این آیین افراد دو خانواده و بزرگان طایفه و معتمدان محل جمع می شوند.

 

در آیین خون بس رسم بر این است که گروهی از خیرخواهان، قاتل کفن پوش و دست بسته  را در سایه یک جلد کلام الله مجید و با یک قبضه چاقو همراهی می‌کنند و به نشانه اعتذار و با حالت تضرع به سمت اولیا دم می‌روند به این مفهوم که یا قاتل را به عظمت کلام الله مورد بخشش قرار دهید و یا با کارد او را قصاص کنید.

 

البته در این آیین اولیا دم با بوسیدن کلام الله مجید خصلت بزرگ منشی خود را به نمایش می‌گذارند و مراسم با صلوات حاضران به پایان می‌رسد.

 

مراسم خون بس خود نشانی از احترام مردم لرستان به سنت های نبوی و اسلامی به ویژه جایگاه ویژه عفو و بخشش است و همواره این مراسم تجلیگاه بزرگ منشی و جوانمردی مردمان لر بوده است.

 

خون بس جلوه ای فرهنگ صلح و سازی مردمان لرزبان است

 

رییس کل دادگستری لرستان گفت: ترویج و تبیین فرهنگ صلح و سازش از سیاست‌های قوه قضاییه و یکی از برنامه‌های اجرایی این دادگستری است.

«محمد رزم» افزود: ایجاد صلح و سازش از برنامه‌های سند تحول قضایی و مورد تایید مقام معظم رهبری است که منجر به آرامش و گسترش برادری، دوستی و اتحاد بیشتر درجامعه و کاهش پرونده‌های ورودی دادگستری می شود.


وی خاطرنشان کرد: تلاش دادگستری لرستان ترویج فرهنگ صلح و سازش و گذشت با تکیه بر همه ظرفیت‌هاو گروه‌های مردمی می‌باشد، که در قرآن کریم ،احادیث، روایات و آموزه‌های دینی به آن تاکید فراوان شده است.

 
رزم به جایگاه گذشت،صلح و سازش در آموزه‌های دینی اشاره کرد و گفت: این فرهنگ و منش خداپسندانه در آیات قرآنی، احادیث و روایات ،از قداست بالایی برخوردار است که موجب اخوت، برادری، اتحاد،انسجام در جامعه ، منطقه ودر سطح بین الملل می‌شود.

وی افزود: ایل بیرانوند یکی از ایلات بزرگ این لرستان است که مردمانی با گذشت و سخاوت داردکه تمرکزجمعیتی این ایل در بخش بیرانوند می‌باشد.

رزم یادآورشد: تعداد قابل توجهی از مردمان این ایل در شهرهای خرم‌آباد،بروجرد،پل‌دختر و استانهای ایلام و خوزستان ساکن هستند که جمعیت آنها به 400هزار نفر اعلام شده است.

وی به مبارزات ایل بیرانوند با رژیم ستم‌شاهی اشاره کرد و افزود: این ایل دارای مردمانی سنتی ، مذهبی ،انقلابی و ولایت‌مدار است که در مبارزه با رژیم طاغوت و استبداد رضا شاه پیش‌تاز بودند و این موضوع  در تاریخ ثبت شده است

کد خبر 1103813

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha