به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پايگاه اطلاع رسانی بسیج سازندگی، نشست «بررسی طرح پیشنهادی احیای جهاد سازندگی دولت سیزدهم از نگاه فعالان و صاحب نظران جهادی» امروز ۲۷ مهرماه، به میزبانی مجمع مرکزی جهادگران کشور در محل سازمان بسیج اقشار برگزار شد.
سردار زهرایی، رئیس سازمان بسیج سازندگی کشور با بیان اینکه در رابطه با این طرح باید پیشنهادی مشخص ارائه شود گفت: اولاً نگاه تمامی گروههای جهادی، بسیج و ... کمک به دولت است و ثانیاً در رابطه با احیای جهاد سازندگی باید راهکاری ارائه دهیم که این امر به صورت بهینه اتفاق افتد.
زهرایی ادامه داد: در جلساتی که با مسئولان قوه مجریه داشتیم، نظریات مختلفی در رابطه با احیای جهاد سازندگی ارائه شد. همچنین، در جلسه با رئیسجمهور اینگونه بیان شد که قرار نیست گروههای جهادی دولتی شوند، بلکه نگاه دولت فقط حمایت از این گروههاست. امروز موضوع اصلی احیای جهاد سازندگی مسئله روستاها و اقتصاد روستاهاست که متولی خاصی ندارد.
رئیس سازمان بسیج سازندگی کشور افزود: در راستای طرح احیای جهاد سازندگی سه گزینه وجود دارد که شامل احیای جهاد سازندگی ذیل اختیارات مقام معظم رهبری همانند اوایل انقلاب، ایجاد معاونت جهاد سازندگی در وزارت جهاد کشاورزی و ایجاد معاونت توسعه روستایی ذیل معاونت اول ریاست جمهوری است. همچنین، مجموعه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سازمان بسیج مستضعفین پیشنهاد داده است بدون ایجاد ساختاری جدید تمام مجموعه سپاه و بسیج جهاد سازندگی شده و فعالیت کنند که هدف اصلی در این پیشنهاد تقویت و حمایت از گروهای جهادی و بسیج سازندگی است.
وی با بیان اینکه در تمامی این پیشنهادات همگان بر روی تأسیس شورای عالی جهاد سازندگی تأکید دارند تصریح کرد: منظور این است که حرکت خودجوش جهادی ذیل مقام عظمای ولایت ادامه پیدا کند و این برنامهها و فعالیتها دولتی نشوند تا تأثیرگذاری خاص خود را در زمینه رفع محرومیت از نیازمندان و محرومان داشته باشد.
ضرغام پرنیان، مدیر مجمع مرکزی جهادگران به ارائه توضیحاتی درباره جلسه چند روز اخیر با معاون اول رئیسجمهور پرداخت و گفت: بسیار خرسندیم که رئیسجمهور مردمی ما دغدغه امور جهادی دارند. آرزوی جهادیها این بود که سیستم اجرای کشور فهم و درک خوبی از جریان جهادی داشته باشد. متأسفانه دولتهای گذشته بعضاً بیمهریهایی به گروهای جهادی داشتند اما جهادگران خستگیناپذیر، به خاطر مردم تحمل میکردند و برنامههای خود را به منصه ظهور میرسانند.
مدیر مجمع مرکزی جهادگران ادامه داد: یکی از شعارهای رئیسجمهور در ابتدای کار دولت مشورت با صاحبنظران هر حوزه بود که امیدواریم در رابطه فعالیتهای گروهای جهادی و نیز احیای جهاد سازندگی مشورتهای کافی با مجموعه جهادگران در گروهای جهادی به ویژه مجمع مرکزی جهادگران با ۴۲ هزار گروه جهادی و ۲۱ سال تجربه پس از انحلال جهاد سازندگی انجام شود.
وی با بیان اینکه امیدواریم در طرح پیشنهادی احیای جهاد سازندگی دولت سیزدهم تفکر جهادی نیز در طرح دیده شود، افزود: رئیسجمهور مهلت ۲۰ روزهای برای ارائه پیشنهادات و نقطهنظرات در رابطه با این طرح در نظر گرفتهاند و اگر چه مشورت چندانی با گروهای جهادی در جلسات مشورتی انجام نشده بود، اما در جلسه دو روز گذشته با معاون اول رئیسجمهور نقطهنظرات خود را در رابطه با تأثیر گروههای جهادی ارائه دادیم.
دکتر پرنیان با بیان اینکه باید فکر جهادی بر سیستم فعالیتها حاکم شود، تصریح کرد: در غیر این صورت چنانچه دهها نهاد نیز به نام جهاد سازندگی وارد عرصه فعالیت شوند، نمیتوانند مشکل محرومیت را در کشور حل کنند. البته شخص اول معاون رئیسجمهور در جلسه اخیر اینگونه عنوان کردند که در رابطه با طرح احیای جهاد سازندگی اولاً هنوز طرحی تدوین نشده و ثانیاً هیچ حساسیتی بر روی نامگذاری طرح وجود ندارد.
مدیر مجمع مرکزی جهادگران بیان کرد: امروز باید هر پیشنهادی که در رابطه با این طرح ارائه میشود با نگاهی عالمانه به موضوع نگریسته باشد تا زمینه برای خدمترسانی بهتر به مردم فراهم شود و خدای ناکرده دولتهای بعدی نتوانند از جریان جهادی برای اهداف سیاسی خود استفاده کنند. باید کاری کرد که ضمن فهم مشترک از فعالیتهای نهادهای مختلف و تأثیرگذار بتوانیم مدلی به دولت ارائه بدهیم که هم جریان جهادی به صورت مستقل به فعالیت خود ادامه دهد و هم دولت بتواند از این گروهها حمایت کند.
خداکرم جلالی در ادامه نشست «بررسی طرح پیشنهادی احیای جهادسازندگی دولت سیزدهم از نگاه فعالان و صاحبنظران» اعلام کرد: دو مجموعه از ابتدای انقلاب تشکیل شد که یکی سپاه برای دفاع از انقلاب و دیگری جهادسازندگی بود که تشکیل شد.
وی ادامه داد: در حال حاضر سه کانون سنگرسازان بیسنگر، کانون جهادگران و کانون بازنشستگان جهادسازندگی وجود دارد که از افراد باقیمانده جهادسازندگی سابق تشکیل شده است؛ ساعتها روی پیشنهاد احیای جهادسازندگی کار شده و همانطور که رئیسجمهور گفته در این زمینه تبادلنظر صورت گرفته و با توجه به توسعه روستایی انتظار است در گام دوم انقلاب نباید انتظار جهادسازندگی اول انقلاب را داشته باشیم، البته آن جهادسازندگی نماد خدمت صادقانه و مردمی در طراز انقلاب بود و جهادسازندگی یکی از دو بال انقلاب بود که در بال دفاعی، سپاه پاسداران تشکیل شد و در بال خدمترسانی جهادسازندگی بود.
جلالی گفت: در زمانی که جنگ تحمیلی شروع شد، جهادگران در کنار محرومیتزدایی به جبههها رفتند و در پشتیبانی جنگ کمک کردند و برکات کار جهادی بسیار زیاد بود و خدماتی که به روستاها انجام میشد، بعد از جنگ یکچهارم آن هم انجام نشد.
جلالی همچنین در پاسخ به یکی از حاضران در این جلسه که گفته بود عدهای به بهانه احیای جهادسازندگی دنبال حیاط خلوت هستند، گفت: در ابتدای انقلاب هم دولتیها با جهاد سازندگی مخالفت میکردند، الان هم بدنه دولت با ایجاد جهادسازندگی مخالف است، اما رئیسجمهور پرچمی را بلند کرده و میخواهد جهادسازندگی احیا کند و وقتی صحبتهای رئیسجمهور را شنیدیم خوشحال شدیم.
وی گفت: در روستاها و مناطق عشایر خلأیی وجود دارد که تلخ و درد آور است، گاهی گروههای مختلف جهادی با نیت کمک میروند اما هماهنگی و انسجام وجود ندارد که از کار یکدیگر هم اطلاع ندارند. به گونهای که در یک روستا در زمان جهاد سازندگی گروه آبادانی و پیشرفت رفته بودیم و در مسجد با مردم جلسه داشتیم و وقتی جلسه ما تمام شد، دهیار روستا گفت مردم در مسجد بمانند که گروه پیشرفت و آبادانی سپاه هم میخواهد بیاید؛ یعنی دو گروه با پس و پیش شدن نام از دو مجموعه به یک روستا رفتند و این نیاز به هماهنگی دارد.
جلالی همچنین گفت: براساس شاخص های تعریف شده وقتی مناطق محروم را رصد میکنیم باید بدانیم که الان درکجا هستیم. درست است که الان 90 درصد روستاهای کشور از نعمت آب، راه، برق و مدرسه برخوردار شدند، اما جوانان روستا اشتغال و فرصت کاری میخواهند.
وی گفت: بشاگرد یکی از مناطق محروم استان هرمزگان بود و از اول انقلاب گروههای مختلفی به این منطقه رفتند، یک سال و نیم قبل وقتی از استاندار هرمزگان سؤال کردیم که محرومترین منطقه استان شما کجاست؟ گفت بشاگرد است. این نشان میدهد کارهای جهادی و گروههای جهادی گرچه با نیت خدمت میروند، اما چون یک جا متولی نیست، ما نمیدانیم کجا برویم و چگنه کار کنیم و این ناهماهنگی باعث میشود کارها به ثمر نرسد.
پیشکسوت جهاد سازندگی همچنین در پاسخ به یکی از اعضای حاضر در جلسه که گفته بود هیچگونه تشکیلاتی لازم نیست و برای همه مشکلات تشکیلات و سازمان مربوطه داریم، گفت: الان بعد از قلعه گنج، منطقه چالدران یکی از محرومترین نقاط کشور است و من سه سال قبل به مدت دو سال در بنیاد علوی رئیس هیأت مدیره بودم و مسئول آبادانی بنیاد بودم، در یک سفر که به منطقه چالدران رفتیم، صندوق آبادانی و پیشرفت برای آن روستا درنظر گرفته شد و مردم روستا را در مسجد جمع کردیم و برای آنها صحبت کردیم و بعد از پایان جلسه دهیار روستا گفت مردم در مسجد بمانید که ساعت 4 بعدازظهر هم گروه آبادانی و پیشرفت از سپاه میآیند و این ناهماهنگی گروههای مختلف باعث خنثی شدن تلاشها میشود و ما خودمان ناراحت بودیم که چرا با هم هماهنگ نیستیم و از یکدیگر خبر نداریم. بنابراین جهادسازندگی که میخواهد احیا شود، نقش یک هماهنگکننده دارد و جلوی انتزاعی عمل کردن و تکروی گرفته میشود.
وی گفت: مناطق روستایی براساس شاخص برخورداری اگر از 100 نمره 80 بگیرند روستای پیشرفته میشوند که بر این اساس از 400 روستای مورد مطالعه 8 یا 9 روستا برخوردار بودند و بقیه روستاها در بسیاری از بخشها عقب مانده بودند.
جلالی با بیان اینکه دوران بینظم کار کردن گذشته است، گفت: امام علی(ع) دو سفارش مهم کردند که سفارش به تقوا و نظم امرکم را بیان کردند که در واقع اگر تقوا باشد، نظم در کارها هم ایجاد میشود و یکی از ضروریات گام دوم انقلاب ایجاد نظم و تقوا در کارهاست. مگر بیحساب و کتاب میشود کار کرد؟ باید مأموریت هر دستگاه مشخص باشد. ما میخواهیم بسیج سازندگی قویتر شود و همه پاسخگو باشند و بدانند چه کار و در کجا باید انجام شود.
وی گفت: اگر یک گروه پزشکی و چشمپزشکی یا دندانپزشکی به یک منطقه میرود و کار 500 نفر را انجام میدهد، بقیه مردم چه میشوند؟ باید حساب و کتاب باشد، عدالت اجتماعی مهمترین خواسته انقلاب است، باید محقق شود. همانگونه که مقام معظم رهبری در بحث کمک مؤمنانه گفتند نباید کسی فراموش شود. عدالت مدنظر حتی در خدمترسانی باید رعایت شود.
جلالی گفت: عدهای دنبال این هستند که چند روستا را تجمیع و تبدیل به شهر کنند که زبالههای آنها توسط شهرداری جمع شود و مغازههای پفکفروشی راه بیفتد، ما نباید فرهنگ تبدیل شدن روستا به شهر را ترویج کنیم و در روستای بزرگ دیگر نمیگذارند کسی دامداری کند و میگویند بیرون از روستا دامداری داشته باش.
پیشکسوت جهادسازندگی گفت: باید جهاد سازندگی یک نهاد انقلابی باشد که غیر از فرمان مقام معظم رهبری نمیتواند آن را تشکیل دهد. اگر جهاد سازندگی اول انقلاب در قالب همان نهاد انقلابی و شورای مرکزی مانده بود، به این سرنوشت نمیرسید که منحل شود.
جلالی تأکید کرد: ما مخالف دولتی شدن جهاد سازندگی هستیم. البته این نکته مثبت است که رئیسجمهور پرچم احیای جهادسازندگی را بلند کرده است، اما زیرنظر یک وزارتخانه مثل جهاد کشاورزی نمیتواند موفق باشد.
جلیل بشارتی امروز در نشست «بررسی طرح پیشنهادی احیای جهادسازندگی دولت سیزدهم از نگاه فعالان اقتصادی و صاحبنظران جهادی» به میزبانی مجمع مرکزی جهادگران کشور در محل بسیج اقشار، بیان کرد: جهادسازندگی یک نفخه مسیحایی بود که آمد و رفت و ما نمیتوانیم آن جهادسازندگی را با زبان معرفی کنیم، آن زمان گاهی میشد که 20 روز هم نمیتوانستیم به خانه برویم، روزها در روستاها خدمت میکردیم و شبها در کمیته انقلاب اسلامی پاسداری میکردیم و فرصت نمیکردیم به خانه برویم، بعد از آن سپاه و پس از آن بسیج میلیونی تشکیل شد.
وی گفت: وقتی امام فرمان تشکیل جهادسازندگی دادند، همه اقشار از روحانی، آهنگر، کاسب، دانشآموز، دانشجو و استاد همه آمدند، یاران ما در جهاد سازندگی شهید شدند و من روسیاه هنوز ماندهام.
وی با بیان اینکه بسیج کردن مردم در گام دوم انقلاب کار خوبی است، گفت: رئیسجمهور در سایه حمایت مقام معظم رهبری پیشنهاد احیای جهادسازندگی را مطرح کرده است، قرار نیست که گروههای جهادی از بین بروند. اما آن جهادسازندگی نفخهای آمد، شما را دید و رفت، نفخهای دیگر رسید، بنابراین به نظر من جهادسازندگی اول انقلاب یک نسیم الهی بود.
وی گفت: این جلسه نتیجه آن است که نباید ما تفرق پیدا کنیم. در حال حاضر سه کانون از جهادگران وجود دارد که یکی کانون سنگرسازان بیسنگر، کانون بازنشستگان جهادسازندگی و کانون پیشکسوتان است که همه به سنین بالا رسیدهاند و دارای تجربههای زیادی هستند. در ابتدای انقلاب گروه جهادی وجود نداشت. همه مردم انقلاب را از آن خود میدانستند و در هر صحنهای که امام دستور میداد همه حاضر میشدند.
وی بیان کرد: جهادگران یک روز در روستا بودند و یک روز به جبهه میرفتند، گروههای مختلف از پزشکی، فرهنگی، روحانی و سایر اقشار حضور پیدا میکردند، در شورای مرکزی جهادسازندگی 17 کمیته بود، مدیریت در جهاد با اعتقاد ولایی انجام میشد و 20 سال اول جهادسازندگی با این رویکرد انجام شد. تا زمانی که وزارتخانه نبود، موفق شد و از زمانی که جهادسازندگی تبدیل به وزارتخانه شد و در چارچوبی قرار گرفت که باید از آن تبعیت میشد، ضعیف شد تا اینکه در سال 79 در وزارت کشاورزی ادغام شد. در آن زمان بچههای جهادسازندگی اهل نمازشب و عبادت بودند و جهادسازندگی تقدس داشت. الان معلوم نیست اگر تبدیل به وزارتخانه شود تقدس داشته باشد.
بشارتی همچنین با بیان اینکه حسینعلی عظیمی از پیشکسوتان جهادسازندگی سال گذشته به خاطر جراحات ناشی از جنگ شهید شد، گفت: من نامه نوشتم که ایشان را شهید تلقی کنند، اما صدای من به جایی نرسید. ایشان جانباز 70 درصد بود. در مجلس ختم شهید رجبپور اعلام شد دولت برای جانبازانی که از دنیا میروند درجه شهید میدهد یا شهید علی لندی نوجوانی که فداکاری کرد را در ردیف شهید بهنام محمدی و شهید فهمیده معرفی کردند، اما شهید عظیمی را هنوز شهید حساب نکردهاند.
به گفته وی، سپاه پاسداران و جهادسازندگی دو بال انقلاب بودند که یک بال آن یعنی جهادسازندگی ادغام شد و اکنون اگر میخواهد احیا شود باید با نگاه به آینده باشد و خوب است که همه گروههای جهادی زیر چتر این خیمه باشند. سال 79 که جهادسازندگی در وزارت کشاورزی ادغام شد، با فرمان مقام معظم رهبری، بسیج سازندگی راهاندازی شد. الان باید مشترکات را پیدا کنیم.
وی افزود: رئیسجمهور گفته است که ظرف بیست روز توسط معاون اول رئیسجمهور پیشنهادهای احیای جهادسازندگی جمعآوری شود و ما پیشنهادهای کانون جهادگران، سنگرسازان بیسنگر و بازنشستگان جهادسازندگی را ارائه میکنیم. باید همه متحد باشیم، «مورچگان را چو بود اتفاق/ شیر ژیان را بدرانند پوست».
بشارتی گفت: بسیج کارهای بزرگی انجام میدهد و ما نمیخواهیم گروههای جهادی را محدود کنیم، بلکه دولت هم گفته است میخواهد حمایت کند، عدهای میگویند در قالب یک معاونت در وزارت جهاد کشاورزی باشد که ما گفتیم نمیتوانیم یک دریا را در یک استخر جا بدهیم، عدهای دیگر میگویند جهادسازندگی در بسیج سازندگی باشد و تقویت شود و ما میخواهیم مستقل باشد. عدهای هم میگویند در قالب یک نهاد مستقل تشکیل شود اما به گفته آقای رئیسی رئیسجمهور، نمیخواهیم تشکیلات بزرگ و اداری شکل گیرد، بلکه نهادی شبیه بنیاد شهید باشد که مسئول آن در دولت حضور داشته باشد. فرهنگ جهاد سازندگی باید یک نهاد باشد، اما اگر دولتی نباشد.
عضو شورای مرکزی جهادسازندگی سابق، با تأکید بر محوریت شورای عالی جهادسازندگی، گفت: همانگونه که در ابتدای انقلاب شورای مرکزی جهاد سازندگی بود، اما از وقتی که تبدیل به وزارتخانه شد، مانند کسی که سرطان بگیرد ضعیف شد تا از بین رفت.
بشارتی تأکید کرد: باید مشترکات نظرات را بدهیم و همه بر روی شورای عالی جهادسازندگی اتفاق نظر دارند. باید از امکانات بسیج مستضعفین، بسیج سازندگی، بنیاد مستضعفان، ستاد اجرایی فرمان امام، معاونت توسعه روستایی و معاونت جهاد کشاورزی و همچنین وزیر کشور هم در این شورای عالی حضور داشته باشند، همچنین ضرورت دارد از سازمان برنامه و بودجه هم بودجه به این شورا بدهند.
همچنین در ادامه این جلسه چند نفر از صاحبنظران و کارشناسان و جهادگران و نیز پیشکسوتان جهاد سازندگی به ارائه نقطهنظرات و پیشنهادات خود در رابطه طرح احیای جهاد سازندگی پرداختند که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود.
ـ تشکیل سازمان عمران و توسعه روستای ذیل وزارت جهاد کشاورزی.
ـ قرار نیست گروههای جهادی وظایف دولت را انجام دهند بلکه به صورت خودجوش به امور محرومان میپردازند.
ـ ضرورت ایستادگی جریان جهادی در برابر جریان سوادگری.
ـ جهادگران معادلات و میدانهای رهبری را مشاهده و طبق نظرات ایشان حرکت کنند.
ـ ساختارهای کشور به شدت تشنه گروههای جهادی هستند.
ـ گروههای جهادی متصل به نظام هستند نه دولت.
ـ ایجاد وزارتخانه اتلاف بسیاری از هزینهها و برنامههاست و باید ساختار در قالب بسیج سازندگی تقویت کنیم.
ـ گروههای جهادی تشکلهای مردمی هستند و نباید آنها را دولتی کرد.
ـ باز کردن مسیر دولت درجهاد مسیر سوداگری را هموار میکند.
ـ احیای جهاد سازندگی ناظر بر مردمی شدن آن است و باید وضعیت موجود را به سمت درگیر کردن آحاد جامعه در امر جهادی و مشکلات مردم پیش برد.
ـ دولت باید روستاها را به مرکز تولید تبدیل کند و در این راه از ظرفیت بسیج و گروههای جهادی استفاده کند
ـ در بحثهای برنامهریزی، اجرا و مدیریت تلفیقی از جهادیها در سطوح مدیریت به کار گرفته شوند.
ـ احیای جهاد سازندگی نیاز به نفخه مسیحایی یعنی نفس حق مقام معظم رهبری دارد.
ـ ضرورت وحدت میان پیشکسوتان جهاد سازندگی و گروههای جهادی در راستای پیشبرد اهداف سازندگی.
نظر شما