به گزارش خبرنگار شبستان، دومین نشست از سلسله نشست های «هویت ایرانی – اسلامی و هویت» صبح امروز، 3 اسفندماه در محل پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات با سخنرانی دکتر «حبیب الله آیت اللهی» با موضوع «هویت در هنر به ویژه در هنر ایرانی» برگزار شد.
دکتر آیت اللهی در این نشست و در ابتدای سخنان خویش، با طرح سوالاتی از جمله هویت در هنر به چه معنی است؟ و چرا در دو نقطه دورترین جهان، بنگلادش در خاور دور و ایتالیا در باختر، در جست و جوی هویت هنر خویش اند؟ و اساسا هویت چیست و شاکله های آن کدام است؟، به تشریح معنای هویت از دیدگاه های مختلف پرداخت.
وی اظهار کرد: به گفته فرهنگ معین، هویت نام پروردگار است و در معانی منبعث از آن یعنی شناسایی فرد و یا یک ملت که خود در نهایت به شناسایی ذات پروردگار باز می گردد، هویت گوهر هنر است و نفس آن و ریشه در اخلاقریال باورها و معنویات هنرمند و جامعه او دارد.
آیت اللهی ادامه داد: از دیدگاه خاوری به ویژه دیدگاه ایرانی و اسلامی، هویت بازگشت و اتصال به اصل الهی آفرینش است و از منظر باخترزمین و اروپا، هویت وسیله شناسایی و یا همانندی و همسانی است که در آن دورخ از یک چهره آشکار می شود.
این محقق در راستای مطلب فوق ادامه داد: دو رخ یاد شده همان هویت فردی هنرمند و دیگری هویت فرهنگی بومی است که به نظر ژان کلر، رئیس موزه پیکاسو در پاریس، هویت اروپایی در هنر، نشان دادن انسان در اثر هنری است به گونه ای که هنرمند می خواهد.
وی در ادامه با گریزی به فرهنگ اسلامی ایرانی، گفت: تعریف یاد شده در فرهنگ مشترک اسلام و ایران متفاوت است و معتقدم هویت هر ملتی یعنی بازگشت به سوی مبدأ یعنی خدا.
دکتر حبیب آیت اللهی در ادامه با ارائه دو مثال جهت تفهمیم و ملموس شدن، موارد یاد شده و تعریف از هویت و اهمیت آن در هنر، گفت: در دونقطه خاوری و باختری گیتی و تقریباً دورترین ها، بنگلادش در خاور دور و ایتالیا در باختر دور، دو جریان بزرگ در جهان هنر که هر دوسال یکبار برگزار می شود و ما آن را دو سالانه biennal می نامیم، در سرلوحه فراخوان جهانی خود از «هویت»سخن گفته بودند.
وی ادامه داد: در این دوسالانه، این جمله به مثابه شعار نمایشگاه و هر بار در آغاز فراخوان منتشر می شود : « هر زمان که باختر زمین در هنرش به بن بست رسیده است، چنگ در ذخایر و گنجینه های هنر خاور زمین زده است و اکنون هنگامی است که هم باختر و هم خاور زمین در اندیشه هویت هنر خود باشند...»
دانشیار دانشگاه شاهد همچنین در ادامه با اشاره به پنجاهمین دوسالانه ونیز که ده سال قبل توسط دولت ایتالیا برگزار شده بود و همزمان صدمین سال تأسیس اش نیز جشن گرفته می شد، گفت: در آن دوسالانه از «هویت اروپایی» و باختری سخن می رفت، پس از یک سال تلاش و پژوهش برای گزینش دبیری که بتواند سیاست هنری این جشنواره را تببین کند وبه خوبی آن را به فرجام برسناد، وزارت فرهنگ و هنر ایتالیا ژان کلر، رئیس نگارستان پیکاسو در پاریس را به این سمت برگزید که او در مصاحبه ای با مجله «کنسانس دزار»، بزرگترین و پرفروش ترین مجله های هنری اروپا که حتی در ایران هم مشترکاتی دارد، گفت: هربار که باخترزمین در هنر به بن بست رسیده است چنگ در گنجینه هنر خاور زمین زده است. اکنون هنگام آن رسیده است که ما با هویت اروپایی خود در هنربازگردیم».
آیت اللهی در ادامه در توضیح واژه هویت با استناد به فرهنگ دکتر محمد معین گفت: هویت در تعریف دکتر معین به معنای اولاً ذات باری تعالی، دوم به معنانی هستی و وجود، سوم به معنانی آنچ هکه موجب شناسایی شخص باشد و تعاریف دیگر از جمله اینکه «هویت عبارت است از حقیقت جزئیه یعنی هرگاه ماهیت با تشخص لحاظ و اعتبار شود، هویت گویند و گاه هویت به معنی وجود خارجی بوده و مراد تشخسص است و هویتی گاه بالذات و گاه بالعرض است»، معنی می شود.
انتهای پیام/
نظر شما