به گزارش خبرنگار شبستان، حجتالاسلام حمیدرضا سلیمانی، دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور در اختتامیه دوره آموزشی طرحنویسی ویژه مدیران کانونهای تخصصی مساجد کشور گفت: کانونهای تخصصی برای گسترش عدالت و توجه بیشتر به کانونهای مساجد که قابلیت ارایه خدمات به سایر مراکز را داشته باشند، ایجاد شدهاند.
وی افزود: در سفرهای استانی بارها به نخبگان مسجدی برخورد میکردم که به اندازه یک مؤسسه فرهنگی و هنری پویا و موفق کار کرده اند ولی برای آنها امتیاز خاص تعریف نشده بود. در این راستا جرقه ایجاد کانونهای تخصصی با دیدن فعالیتهای اعضای نخبه و فعال مساجد زده شد.
حجتالاسلام سلیمانی با اشاره به این نکته که کانونهای تخصصی در مرحله اول باید به خودباوری رسیده و سپس بتوانند به اهداف خود برسند، بیان کرد: کانونهای تخصصی نقش الگو و رهبری سایر کانونها را بر عهده دارند، بنابراین باید کانون تخصصی به درصدی از رشد و تعالی رسیده باشند که در این راستا باید به چند مطلب که در ذیل اشاره میشود، توجه خاص کنند زیرا این مسایل اصولی و اجتنابناپذیر برای دست یافتن به موفقیت انسانهای دیندار و مسجدی محسوب میشود.
دبیر ستاد عالی کانونهای مساجد کشور با اشاره به اینکه تهذیب نفس برای همه دستاندرکاران، مدیران و اعضای کانونهای مساجد مؤلفهای مهم است، یادآور شد: تهذیب نفس و تزکیه باعث رشد و بالندگی شکوفایی انسان در زندگی فردی و اجتماعی میشود و امری مهم برای مدیران کانونهای تخصصی تلقی است.
وی افزود: نماز اول وقت مهمترین مؤلفه تهذیب نفس است زیرا مدیران و اعضای کانونهای تخصصی با افراد مراکز دیگر همچون ادارات و کارخانجات که به تولید محصولات اقتصادی میپردازند، فرق میکنند و توجه به شاخصهای انسانی از مهمترین اولویتهای کانونهای تخصصی است.
حجتالاسلام سلیمانی گفت: انسان مسجدی باید علاوه بر نماز اول وقت به آداب جماعت و مسجد و حضور قلب نیز توجه ویژه کند.
وی با اشاره به این نکته که یکی از نشانههای مؤمن خواندن حداقل روزی 50 آیه قرآن است، بیان کرد: مدیر کانون تخصصی مهدوی و نیز سایر کانونهای تخصصی نمیتواند جدا از قرآن باشد زیرا ملاک تهذیب نفس تنها اقامه نماز اول وقت نیست و خواندن قرآن نیز در کنار آن است و راه رسیدن به فلاح و رستگاری همچنان که در آیات قرآن آمده، تهذیب نفس است.
حجتالاسلام سلیمانی ادامه داد: امام خمینی رحمه الله علیه در حالی که عنصر فرهیخته سیاسی بود و به سرعت و به موقع واکنش نشان میداد اما با خدا نیز مأنوس بود. مرحوم سیداحمد خمینی (ره) نقل کردهاند که امام زمانی که در نجف بودند اشکهایشان را با دستمال کاغذی پاک میکردند در حالی که وقتی در جماران بودند حولهای بزرگ برایشان گذاشته بودیم تا اشکهایشان را پاک کنند یعنی رفته رفته امام حالت خشوع و خضوعشان در برابر خداوند بیشتر میشد.
وی یادآور شد: اخلاص همانند نخ اسکناس مایه اعتبار و آبروی انسان مسجدی و کانونی است و اگر نباشد انسان فاقد اعتبار میشود.
حجتالاسلام سلیمانی با اشاره به بیان امام صادق (ع) پیرامون نماز تصریح کرد: نماز معراج مؤمن است و اولین سؤالی که در قیامت از انسان می پرسند در مورد نماز است. مؤمن با نماز به بهشت صعود میکند و اگر فاصله بگیرد به جهنم سقوط میکند کارت ورودی انسان به بهشت نماز است.
دبیر ستاد عالی کانونهای مساجد یادآور شد: همراه با پیشرفت معنوی همواره باید از پیشرفت علمی و فنآوری غافل نشویم زیرا در دین اسلام به ما سفارش علمآموزی سفارش شده است همچنانکه خداوند به پیامبر گفت «خدایا بر علم من بیفزای» و مسلمانان موحد نباید از کاروان پیشرفت تعالی عقب بیفتند.
وی ادامه داد: «اطلبوا العلم من المهد الی اللحد؛ ز گهواره تا گور دانش بجوی». نفس علمآموزی و آموختن در اسلام سفارش شده است تا این اندازه که پیامبر (ص) فرمود خدا نزدیک نکند آن روز نحسی را که من در آن چیزی یاد نگرفته باشم یعنی در مسیر علم و آگاهی حتی یک لحظه نباید انسان متوقف شود.
حجتالاسلام سلیمانی یادآور شد: هر مدیر کانون تخصصی باید در حوزه خودش به عنوان مثال مهدویت آگاه باشد. در حال حاضر 10 هزار کتاب مهدویت و 20 هزار سایت موجود است، پس ما باید مرتب به علم و آگاهی خود بیفزایم تا تاریخ مصرفمان تمام نشود.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: امام خمینی (ره) از جوانی اهل مطالعه بود و این عادت وی تا زمان پیری و آخر عمر ادامه داشت. در جوانی، وی 7 ماه در خانه آیتالله شاهآبادی برای شاگردی ایشان را میزد تا اینکه بعد از زمان طولانی بالاخره موفق شدند شاگرد وی شوند و در مدت 8 سال در نزد ایشان علم آموختند. تعطیلی این کلاس درس فقط در ایام تاسوعا و عاشورا بود. از امام خمینی (ره) پرسیدند فلسفه عرفان را نزد آیتالله شاهآبادی آموختیید علم سیاست را کجا آموختیید؟ فرمودند: علم سیاست را آیتالله شاهآبادی در حین درس خواندن به ما آموزش میداد زیرا وی ضد نظام شاهنشاهی بود.
حجتالاسلام سلیمانی با اشاره به اینکه همه بزرگان برای رسیدن به پیشرفت علمی مرارتها کشیدهاند و برنامهای منظم داشتهاند، گفت: حجتالاسلام قرائتی تفسیر نور تالیف خود را در حین 300 سفری که به شهرها و کشورهای مختلف داشت، نوشت.
وی ادامه داد: کتابخانه کنگره آمریکا 90 میلیون جلد کتاب دارد و کتابخانه لینگراد به فاصله تهران تا مشهد(هزار کیلومتر) کتاب دارد یعنی اگر از تهران تا مشهد قفسه کتاب پشت سر هم باشد به این اندازه کتاب وجود دارد. بنابراین نباید به محض اینکه مدرکی گرفتیم و یا 200 کتاب خواندیم خود را بی نیاز از مطالعه بدانیم.
دبیر ستاد عالی کانونهای مساجد کشور یادآور شد: کانونهای تخصصی باید کار تخصصی و منحصر به فرد انجام دهند و در این راه مدبرانه و با تدبیر به انجام مسئولیت خود بپردازند.
وی ادامه داد: بعد از مسئله تحصیل باید به تولید علم که نیاز اساسی جامعه است، توجه کرد. به ویژه در حوزه علوم انسانی که با روح و روان انسان سر و کار دارد زیرا این مسئله یکی از تأکیدات مقام معظم رهبری نیز هست، البته باید علمی تولید کنیم که بتوانیم برای آن تبلیغ هم بکنیم اثری مؤثر و کارآمد تولید کرده باشیم. تولید علمی که با استدلال، منطق و بحث کارشناسی تهیه شده باشد.
حجتالاسلام سلیمانی باید همواره با احترام و برخورد خوب با افراد برخورد کنیم و با اشاره به خاطره آیتالله امینی از استاد خود علامه طباطبایی این مطلب را بیان کرد و گفت: آیتالله امینی، امام جمعه قم بهترین خاطره خود درباره استاد علامه طباطبایی را چنین بیان میکند «یکی از روزها دیر به کلاس درس رسیدم جمعی از بزرگان نشسته بودند و برای نشستن روی فرش جا نبود. علامه طباطبایی عبای خود را تا کرد و چهار لا گذاشت تا من روی آن بنشینم. من قبول نکردم علامه گفت تا ننشینید درس را شروع نمیکنم و این بهترین خاطره من است.» علمای اسلام و به ویژه رسول خدا با محبت، همدلی و صمیمیت اسلام را توسعه دادند و این قدر که از این ظرفیت استفاده شده از شمشیر استفاده نکردند، باید بهترین شیوه برخورد را انتخاب کنیم.
وی ادامه داد: آخرین مسئله تکثیر است که با این کار بتوانیم مقدمات ظهور امام زمان (عج) را فراهم کنیم. باید کانونهای تخصصی نیز باعث تجلی نور و برکت در هر منطقه، محله، شهر و کشور باشند امیدواریم تلاش کانونهای تخصصی آغازی برای برنامههای مهم وسر آغازی برای فعالیت یاران حضرت باشد.
وی خاطر نشان کرد: در صدر اسلام مسلمانان در پایان دیدارها سوره والعصر را می خواندن و با یکدیگر دست میدادند و یکدیگر را به صبر و پایداری فرا میخواندند. باید از رفتارهای مسلمانان صدر اسلام درس آموخته و برای تحقق اهداف کانونهای تخصصی و رسیدن به موفقیت همواره صبر و استقامت را پیشه کنیم.
دهمین دوره آموزشی طرحنویسی ویژه مدیران کانونهای تخصصی مساجد کشور با حضور مسئولان ستاد عالی، دبیر ستاد عالی و مدیر کانونهای تخصصی کشور در مجتمع آموزشی فرهنگی ستاد عالی کانون های مساجد کشور به کار خود پایان داد.
پایان پیام/
نظر شما