خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی، مریم داوری: امام صادق (ع) با استفاده از فرصت مناسب به وجود آمده و با ملاحظه به نیاز شدید جامعه نهضت علمی و فرهنگی پدرشان امام محمد باقر (ع) را ادامه دادند و دانشگاه بزرگی را به وجود آوردند که در رشته های مختلف علوم عقلی و نقلی آن روز دانشمندان برجسته ای همچون هشام بن حکم، محمد بن مسلم، مومن طاق، مفضل بن عمر و جابر بن الحیان را تربیت کردند.
کتاب « امام جعفر صادق (ع) صادق آل محمد (ص)» نوشته «سید محمد مهدی موسوی» با نگاهی تحلیلی به بررسی زندگی اجتماعی، سیاسی و علمی آن حضرت می پردازد. این کتاب مشتمل بر دو فصل با عناوین «نگرش تحقیقی بر زندگانی صادق آل محمد(ص)» و «گزیده ای از فضایل، کرامات و مواعد صادق آل محمد (ص)» است.
امام صادق (ع) در یک نگاه، سیره امامان معصوم (ع)، علم امام صادق (ع)، سیره امام صادق (ع) در رفتار با شاگردان، پندهایی به استادان و دانش پژوهان، دانشگاه امام صادق (ع)، اوضاع سیاسی عصر امام جعفر صادق (ع)، نامه سران نهضت عباسی به امام صادق (ع)، چرا امام صادق (ع) قیام نکرد، امام صادق (ع) رویاروی عباسیان، چرا مذهب تشیع را مذهب جعفری می نامند، امام صادق، فرقه ها و مذاهب، جنگ عقاید و مقایسه عصر امام صادق (ع) با عصر امام حسین (ع) از جمله مباحثی است که در فصل اول کتاب به آن پرداخته شده است.
در فصل دوم کتاب « امام جعفر صادق (ع) صادق آل محمد (ص)» به شمه ای از فضایل صادق آل محمد شامل بخش و عبادات و گوشه هایی از کرامات و مواعظ جعفر بن محمد صادق (ع) اشاره شده است. در انتهای کتاب، کتاب نامه و آزمون تستی قرار داده شده است.
امام صادق (ع) نماد عظیم مرحله تدوین پیام به صورت نظام بود زیرا حضرت ادامه دهنده همان استراتژی واحد الهی است که از آدم شروع و از طریق نوح، ابراهیم، موسی، عیسی، محمد، علی و فرزندانش ادامه پیدا کرد.استراتژی دفاع از سنگر اسلام همان گونه که حسین (ع) در کربلا با خون خود یزیدی ها را شکست دادند، امام صادق (ع) از طریق تدوین مکتب نقشه هشام ها و منصورها را نقش بر آب ساختند و هدف مقدس امامت را از طریق تدوین تعالیم راستین اسلام به صورت نظام دنبال کردند.
واقعیت تاریخی این است که امام صادق (ع) بنا به بینش الهی و امامت تشخیص دادند که بزرگترین وظیفه ایشان در آن زمان تدوین مکتب و عمق بخشیدن به مبانی عقیدتی شیعیان و گسترش معارف اسلامی و ایدئولوژی الهی است. کار امام کار یک اسلام شناس، محقق، دانشمند محض نیست بلکه رسالت یک رهبر الهی و پاسداری از نهضت انقلاب اسلامی بود که بنا به الهام الهی امامت تشخیص دادند که رسالت اصلی شان فردسازی، جامعه سازی و تدوین مکتب و پرورش عناصر متعهد و انقلابی است.
در قسمتی از کتاب « امام جعفر صادق (ع) صادق آل محمد (ص)» می خوانیم: گاهی شاگردان در درس آن حضرت سکوت می کردند و فقط به سخنان امام گوش دادند. هیبت معنوی امام صادق (ع) جرات سخن گفتن را آنان سلب می کرد. برخی شاگردان نیز سخن گفتن در محضر امام صادق(ع) را نوعی خلاف ادب به حساب می آوردند. امام صادق (ع) برای شکوفاسازی استعدادهای شاگردان به آنها دستور می داد مناظره کنند.
در قسمت دیگری از کتاب « امام جعفر صادق (ع) صادق آل محمد (ص)» می خوانیم: امام صادق (ع) مردم را به دانش اندوزی تشویق کرد: «دوست ندارم یکی از شما جوانان را جز در یکی از این دو حال ببینم: دانشمند یا دانش پژوه». امام صادق (ع) فرمودند« دانش اندوزید و همراه آن خود را به بردباری و متانت آراسته گردانید در برابر شاگردان فروتنی کنید و در برابر استاد خود معذب باشید. هرگز از دانشمندان خودخواه نباشید چون حقانیت تان را از بین می برد». این سخن امام صادق (ع) بسیار والاست. دانشی که همراه فروتنی و ادب نباشد، سودی برای آموزگار ندارد چون مردم از خودخواهان متنفرند و سخنان حق آنان را نمی پذیرند.
کتاب « امام جعفر صادق (ع) صادق آل محمد (ص)» نوشته «سید محمد مهدی موسوی» مشتمل بر 64 صفحه در شمارگان پنج هزار نسخه در قطع رقعی به قیمت پنج هزار تومان از سوی انتشارات بهار دلها منتشر شده است.
نظر شما